Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2020.
Tribina "B" Darka Pajića

kolumna Hrvatska industrija pranja i ribanja

Hrvatska industrija pranja i ribanja
Hrvatska industrija pranja i ribanja
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2014. u 18:20 2014-06-26T18:20:00+02:00

Njima je sinulo pritisnuti ljude s najmanjim plaćama i najmanje atraktivnim poslovima, gdje realno spadaju čistačice, domari, šoferi, zaštitari i ostali potencijalni »hipraši«

Stvara se najveća hrvatska tvrtka. Veća od Ine i HEP-a zajedno, pravi regionalni gigant po broju zaposlenih. Podatak da će čak 24.000 ljudi dobiti priliku rintati za koricu kruha u državnoj firmi respektabilan je i nevjerojatan sam po sebi.

Svi koji su tvrdili da hrvatska Vlada nije dovoljno ambiciozna i hrabra u kreiranju radnih mjesta, odjednom nisu u pravu. Naša Vlada u ovim turobnim vremenima stvara dosad neviđenog mastodonta na državnim jaslama. Istina, nisu to nova radna mjesta, ali bi prijedlog za ime novog državnog koncerna svejedno mogao zvučati impresivno. »Hrvatska industrija pranja i ribanja«. Skraćeno HIPR-a. U njoj armija čistača i čistačica, jedan pristojan grad u hrvatskim okvirima. Ta armija ima čistiti sve što se pred njima nađe. Pred njom će uzmicati čak i mikroskopske čestice prljavštine, jer Hrvatska sprema udarničke brigade naoružane deterdžentom i metlom u borbi protiv kamenca i pišaline na pločicama toaleta diljem zemlje, mikroorganizama u operacijskim salama bolnica i klinika, kontra prašine na podovima učionica osnovnih, srednjih škola i fakulteta, protiv paučine na zidovima državnih institucija, u njihovim kancelarijama i ladicama, koje su dosad očito grcale u naslagama smeća, a sada konačno imaju biti oslobođene te odurne napasti. Jer, čistoća je pola zdravlja, dok druga polovica otpada na outsourcing. Ili na spin-off.

  Te nove i egzotične hrvatske riječi predstavljaju izvanredan dokaz da se nitko u Hrvatskoj više ne bi trebao žaliti na nesposobnost hrvatske Vlade, jer su oni najbolji kad ništa ne rade. Čim nešto pokušaju naprave štetu ozbiljnih razmjera.

  Sve je počelo od naoko plemenite ideje kresanja državnih troškova i raterećenja onemoćalog državnog proračuna. Mislio je o tome Branko Grčić, mislila je nažalost i Milanka Opačić, pažljivo je proces razmišljanja nadzirao i premijer Milanović osobno, ali se nitko od njih nije sjetio prethodno kresati prava onima što imaju najviše u društvu.

Njima je sinulo pritisnuti ljude s najmanjim plaćama i najmanje atraktivnim poslovima, gdje realno spadaju čistačice, domari, šoferi, zaštitari i ostali potencijalni »hipraši«. Pa se krenulo izdvajati, odnosno outsourcati ljude kao da su vreće krompira. Kako to već obično biva kad Vlada krene nešto raditi, priča nije bila razrađena baš detaljno. Znali su da čistačice žele skinuti s grbače pod svaku cijenu, uvaliti ih privatnicima i pustiti da ih oni cijede po miloj volji. Sve bi bilo lijepo da se sindikati nisu sjetili referenduma, a građani Hrvatske isti odlučili podržati, jer očito ne shvaćaju neoliberalnu doktrinu po kojoj je najlakše likvidirati čovjeka poradi smanjenja troškova i većeg profita. Vlada se odjednom našla u jami vlastitih ideja. Njihovo rješenje je ingeniozno. Sad ćemo dobiti državnu firmu u kojoj će direktor imati 17.000 kuna na ruke. Taj će imati turbo ozbiljnu odgovornost, jer svim tim ljudima treba i upravljati, nekome ih treba iznajmiti, negdje poslati i organizirati, druge vratiti s posla, dati im otpremnine poradi manjih troškova, ugovore potpisati i naplatiti, dobaviti materijal od metle do džogera, opremiti urede i u njih dovesti štogod tajnica i tko zna koliko desetaka ili stotina voditelja raznoraznih odjela, menadžera-organizatora, koji svakako moraju imati kvalitetne uvjete za rad. Po uzoru na druge državne tvrtke, primjerice u HAC-u ili HEP-u, za početak trebaju dostojan vozni park sa što više konja ispod haube, jer se kvaliteta državnog službenika nerijetko ogleda upravo u kubikaži službenog vozila.

  Tko će voditi najveću hrvatsku državnu firmu? Ni to neće biti problem, jer bliska povijest kazuje da nitko nije toliko dobar u kadroviranju kao naše najveće stranke. Znat će i Kukuriku Vlada ponuditi rješenja za nove fotelje, dobre plaće i sinekure, zbrinuti još malo svojih kadrova čim se ukaže prilika. Tako da bi rješenje o izdvajanju čistačica neumitno moglo dovesti do još većeg izdvajanja iz onog istog državnog proračuna zbog kojeg je cijela ova tragikomedija počela. I to je taj spin-off. Pretakanje iz šupljeg u prazno u slobodnom hrvatskom prijevodu.

  Teško je vjerovati da neće biti tako, da pomoćne službe imaju korporativnu budućnost. Svaka moderna firma s vizijom morala bi tražiti opcije iskoraka na tržištu, pa tako i HIPR-a. Danas Hrvatska, sutra regija, prekosutra EU? Jednoga dana, kad se biznis uhoda, Hrvati bi mogli čistiti pola Europe, možda i izmisliti nanotehnologiju u industriji pranja i ribanja. Samo je nebo granica. Hoće li se grudi nadimati od ponosa, jer baš naša državna firma ima čast pomesti zgradu Europskog parlamenta i glancati spomenik ispred sjedišta NATO-a uz slogan: »Gdje Hrvati prođu tu prašina ne raste«. Ili je sve to jedan veliki spin-off? U slobodnom hrvatskom prijevodu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.