Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Tribina B Darka Pajića

kolumna Halo Bing, imam bebu za 1.000 eura!

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 16. travanj 2016. u 20:53 2016-04-16T20:53:28+02:00

Potrebiti i siromašni uzalud imaju rađati, jer će prvi potpredsjednik Vlade poput Superhika dijeliti onima koji imaju bogatstvo kako bi njihovo bogatstvo bilo još veće, a uskraćivati sirotinji kako bi njihova bijeda bila još malo veća

O stanju hrvatske demokracije najviše govore izbori u HDZ-u. Činjenica da će sutra Tomislav Karamarko biti ponovo izabran za predsjednika stranke porazna je sama po sebi, jer protukandidata neće imati. Nalikuje cijela stvar demokratskim procesima u Sjevernoj Koreji i logično se zapitati kakav je uopće osjećaj izaći na takve izbore. Kako je to kad član stranke uzme listić, vidi na njemu jedno ime i prezime, uzme olovku i razmisli što bi bilo najbolje odabrati. Koliko je teška ta dilema. U slavu demokracije u HDZ-u trebat će zaokružiti ponuđeno, jer je to ionako samo forma koju treba odraditi. Valja pritom shvatiti da nema mjesta kritici. Sve u slavu moći i nedodirljivosti Tomislava Karamarka.

Hrvatska bi bila zemlja iz »Alise u zemlji čudesa« kad bi Karamarko doista bio toliko sposoban da ne zaslužuje nikakvu kritiku. Da ga cijela Hrvatska, po uzoru na HDZ, gleda kao totem političke misli i nitko mu se ne usuđuje baš ništa prigovoriti. Međutim, život nije bajka, jer se inače ne bi trebalo pitati što je bilo Karamarku prije nekoliko dana u Hrvatskom saboru. Pogađate, riječ je o onih 1.000 eura za svaku novorođenu bebu. Mjera za koju je najavio da će se početi primjenjivati od rujna ove godine, jer je za nju osigurano 100 milijuna kuna. A onda, ničim izazvan, kazao kako neće roditelji baš svake bebe dobiti svoj novac. Tko hoće? Vlada će se potruditi da tu reformu osjete oni koji su zaslužili, a ne oni koji su potrebiti i siromašni – kazao je prvi potpredsjednik hrvatske Vlade, bivši i budući predsjednik HDZ-a.

Je li se šalio? S kim se šalio? Sam sa sobom ili sa svima nama? Možda je pogriješio, ali je onda neshvatljivo kako nije istog trena uspio shvatiti što je izgovorio. Bit će da nije slušao samog sebe, dojadilo mu rešetanje na aktualnom satu, pa je počeo odgovarati misleći na sasvim desete stvari:  »Što će biti za ručak? Šurlice sa šparogama ili šalša sa špagetima?«

Ako se ipak nije šalio, a izjavu zasad nije demantirao, mjere pronatalitetne politike mogu se svesti pod geslo: »Sirotinjo, i Bogu si teška, pa kako nećeš biti Karamarku«. Potrebiti i siromašni uzalud imaju rađati, jer će prvi potpredsjednik Vlade poput Superhika dijeliti onima koji imaju bogatstvo kako bi njihovo bogatstvo bilo još veće, a uskraćivati sirotinji kako bi njihova bijeda bila još malo veća. Krenula je onda po društvenim i nedovoljno kontroliranim mrežama daljnja analogija ove biserne izjave. Možda će samo članovi HDZ-a dobiti 1.000 eura? A to je turbo demokratično, jer se svatko u HDZ može učlaniti kako ne bi bio siromašan.

Možda je to nadstandard za novorođenčad? Po uzoru na zdravstvo. Dovoljno je da se ministar Nakić dosjeti i ponudi posebne poticaje i nagradu od 1.000 eura za svaku trudnicu koja ne želi opterećivati hrvatski zdravstveni sustav i odluči umjesto u bolnici rađati u kućnoj radinosti. Ili nikakvog kriterija neće biti. Pa će u skladu s demokratskim uzusima u HDZ-u, Vlada dijeliti novce bebama kako im se svidi. Tko ima vezu, pošteno je da dobije, tko nema, neka je nađe i okrene telefon u stranci ili na Markovu trgu. Halo Bing, kako brat? Čuj, imam ovdje jednu bebicu, roditelji su dobri ljudi, znam ja cijelu obitelj, može li se štogod napraviti da dobiju 1.000 eura?   

O čemu su pak mislili oporbeni saborski zastupnici, nabrijani na rešetanje Vlade, dok su slušali Karamarkovu logiku Superhika, nemoguće je odgovoriti. Ali nitko od njih nije reagirao na izjavu iz kategorije »vjerovali ili ne«.
Karamarko se, pak, shodno viziji o vlastitoj nepogrešivosti, nije ni pokušao ispričati građanima Hrvatske, ali je umjesto njega stvari jučer objasnila resorna ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić. Ona hrabro tvrdi da je Karamarko napravio lapsus, ali onda ni sama ne može objasniti čije će bebe dobiti novac. Nije u redu razbacivati se i davati nekome tko možda ima milijune, kaže ministrica, jer će takvima 1.000 eura poslužiti da počaste prijatelje kad im se rodi dijete. Njezina je logika da treba dati onima koji neće počastiti prijatelje, već će živjeti neko vrijeme od tog novca ili će kupiti opremu za novorođenče. Kriterij? Nemoguće je to otkriti. Ali svakako valja preporučiti da nakon 1. rujna novopečeni roditelji nipošto ne počaste nikoga iz predostrožnosti. Bilo bi dobro da pobacaju krevetić, pelene, pidžamice i igračke. Neka ne primaju takve poklone, jer to nije poklon, već obična sabotaža.

U tim teškim nedoumicama događaju se izbori u HDZ-u. Bit će napeto. Ako članstvo zamjeri svom bivšem i budućem predsjedniku ovakve i slične lapsuse, mogao bi se gadno provesti. Možda nevažećih listića bude i više od nekoliko promila. Tko zna, Karamarko se možda i dosjeti u pobjedničkom govoru reći kojim će bebama stvarno dati 1.000 eura. Ali će demokracija u HDZ-u ostati tamo gdje je i bila. U pelenama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze