Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Tribina B Darka Pajića

kolumna Evo dokaza da Brkić nije prepisao diplomski

Foto Ž. Hajdinjak / Cropix
Foto Ž. Hajdinjak / Cropix
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2016. u 19:20 2016-02-27T19:20:48+01:00

Samo istinski nedomoljubi ne mogu razumjeti zašto je Brkićev diplomski rad jedna fantomska tvorevina, jedna zločinačka podvala, plagijat koji to nije čak i ako dokazano jest plagijat

Kad učenik ili student sjedne u klupu pisati ispit, a nije učio gradivo, preostaje samo prepisivati ili unaprijed prihvatiti da ta stvar sa ispitom ne može dobro završiti. Taktike su raznolike i ljudi svašta pokušavaju. Netko će pod klupom izvlačiti čitavu knjigu na točno označenoj stranici, pa virkati svaki put kad profesor ne gleda. Jer je toliko lijen da mu se ne da napisati šalabahter. Drugi su jaki baš na šalabahteru od kojeg se može napraviti prava umjetnost. Treba gusto, a opet čitko ispisati na minijaturnom prostoru cijelo gradivo ili barem što više, pa zalijepiti papirić u digitron, može i na pernicu ili šalabahter zavući i zarolati u kemijsku olovku i virnuti čim je prilika. Netko bi pisao i po rukama, ali je manjkavost te koncepcije što se gradivo može razmrljati do nečitkosti. Tehnologija je omogućila i novu generaciju metoda varanja na ispitima. Minijaturna slušalica u uhu ili korištenje mobitela nudi razne mogućnosti, iako ostaje problem što nešto treba znati i kasnije na usmenom dijelu ispita. Kad naš neimenovani diplomac dođe pred profesora i licem u lice odgovara varanja nema. Osim ako bi profesor, zbog nekog posebnog razloga odlučio biti blagonaklon i uviđavan spram neznanja kolege, koji nije htio traćiti vrijeme na učenje.

Gore navedenim primjerima zajedničko je što svi, apsolutno svi, znaju jesu li prepisivali ili ne. Pogotovo kad su uhvaćeni na djelu.

 Jedini koji nije siguran što je stvarno radio jest Milijan Brkić. Koliko on zna, tako bar kaže, on svoj diplomski nije prepisao. Drugim riječima, postoji određena šansa, makar u minimalnom postotku, da je on svoj diplomski u nekom dijelu kopirao, a da to nije znao. Objasniti kako se to moglo dogoditi nije lako. Može biti, da je u nekom polusvijesnom meditativnom stanju Brkić sjedio pred televizorom, gledao omiljenu tursku sapunicu, grickao štapiće i onako usput črčkao po diplomskom virkajući povremeno u diplomski rad kolege, koji je svoj ispit već položio. Nešto je njegova originalna misao, nešto nije, neke definicije su mu se svidjele pa ih je doslovno preuzeo zajedno sa tipfelerima, a nešto je možda čuo na televiziji, jer se čak i u dijalozima »Sulejmana Veličanstvenog« povremeno dogode korisne spoznaje o »Organizacijskim razinama Ministarstva unutarnjih poslova RH«, kojima se bavi diplomski uradak trenutno najozbiljnijeg kandidata za ministra hrvatskih branitelja. I tako se moglo dogoditi da Brkić nehotice prepiše poneku rečenicu, a da uopće nije bio svjestan što se događa. Koliko on zna, sve je u redu.

Logično je pomisliti, kad već Brkić nije sto posto siguran da nije prepisivao, da je možda netko neznan glavnom tajniku HDZ-a podvalio. Ozbiljna sumnja nije neutemeljena. Brkićev diplomski rad ima 1.630 redaka. Od toga je 1.285 redaka sasvim identično, zajedno s tipfelerima, radu kolege Stanka Tomića. Dakle, čak 345 redaka je sasvim originalna materija. A to nije malo.

I što ako je Brkić došao predati diplomski, na sekundu stavio papire na stol, okrenuo se ubaciti tri kune u aparat za kavu, malo se zapričao sa zgodnom kolegicom na akademiji i učas, dok on nije pazio, netko mu je iza leđa ubacio tih 1.285 redaka u njegov originalni rad. Pa to bi sve objasnilo. Može biti da je na onih 345 stranica Brkić čak prolio kavu, dok su ove druge ostale čiste i sve je jedna užasna zavjera dostojna epizode »X-filesa«. Osumnjičeni su svakako i članovi komisije. Svaki od njih imao je priliku obaviti ovu nečasnu radnju i baciti ljagu na čovjeka, koji danas nije siguran je li nešto napravio ili nije. Eto dokaza da Brkić doista nije prepisao diplomski.

Tko ne vjeruje u ovaj scenarij, vjerojatno uopće ne voli svoju domovinu. Jer je domovina, po reformatorskom nauku Tomislava Karamarka, isto što i HDZ. Stoga samo istinski nedomoljubi ne mogu razumjeti zašto je Brkićev diplomski rad jedna fantomska tvorevina, jedna zločinačka podvala, plagijat koji to nije čak i ako dokazano jest plagijat. Istina ovdje naprosto nije važna. Kriteriji HDZ-a, Mosta i premijera Oreškovića su toliko niski da  Brkić naprosto mora biti stručan kadar.

Svi u Vladi sa sobom nose karmu neviđenih znalaca i domoljuba čim stupe na Markov trg. Dovoljna je diploma stečena u ratu. Koliko Brkić zna, sve je u redu. A ono što ne zna poručuje svim đacima i studentima da uče samo kreteni, a pametni i uspješni prepisuju od onih koji uče.

Koliko znamo, Brkić je u tome doista stručnjak.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu