Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4n
Sutra: 5° 5° 4n
20. siječnja 2019.
TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

blog Cvitanov DORH je predmet sprdnje

Cvitanov DORH je predmet sprdnje
Cvitanov DORH je predmet sprdnje
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2017. u 22:49 2017-03-11T22:49:12+01:00

Miješanje u neovisnost Državnog odvjetništva nedopustiva je praksa u razvijenoj demokraciji, ali je u Hrvatskoj daleko veći problem što Državno odvjetništvo samo po sebi jest zavisno, nedovoljno efikasno i uspješno. I bez direktnog upletanja politike. Afera dnevnice upravo to dokazuje jer je riječ o deliktu stjecanja protupravne imovinske koristi iza kojeg naprosto moraju ostati tragovi koji upućuju na osumnjičenike. Da je Dinko Cvitan odlučio raditi svoj posao profesionalno, uopće ne bi trebao dolaziti Plenkoviću na tiskovnu konferenciju. Ovako, možemo samo gledati baruštinu u kojoj se svi utapaju i pritom licemjerno kunu u poštenje i dobre namjere.

Kao prvo, nevjerojatan je propust DORH-a što su prvo pritvorili samo Tomislava Sauchu i iz nekog razloga odlučili ne provjeriti što se zbivalo s putnim nalozima u vladama nakon Zorana Milanovića, odnosno jesu li postojale zlouporabe kod Oreškovićeve ekipe i ove danas aktualne premijera Plenkovića. Kako su uopće sebi mogli dozvoliti pretpostavku da je sve bilo u redu? Šamarčinu DORH-u na kraju je dao nitko drugo doli prvi osimnjičenik Saucha, koji je pripremajući svoju obranu došao do dokaza o namještanju putnih naloga i nakon njegova odlaska iz Banskih dvora. To nažalost nije jedini problem u istrazi. Novinski stupci su svakog dana puni navodnih izjava svjedoka, pitanje je koliko su one vjerodostojne i točne, a osim svjedočenja kao najvažniji dokazi spominju se grafološke analize potpisa na putnim nalozima što jest jedan od logičnih puteva za istražitelje. Međutim, trag novca još je važniji. I ne treba biti Sherlock Holmes da bi se to shvatilo.

Niz osoba u bivšim i sadašnjim vladama, uglavnom je riječ o savjetnicima, brani se tvrdnjom da uopće nisu išli na putovanja, dakle nisu ni znali za dnevnice. Novac je netko morao podizati, a onda i koristiti. Ako su to činile tajnice, one moraju priznati kome su novac proslijedile ili će same biti u poziciji osumnjičenih. Zamislite da vam na radnom mjestu jednom tjedno ili jednom mjesečno legne na ruke inozemna dnevnica, par stotina eura, a vi znate da niste nikamo putovali, uzmete novac, nikog ništa ne pitate, pravite se ludi i uživate u onome što vam ne pripada. Naravno da ste odgovorni. Ali, mi niti nakon mjesec dana ne znamo u čije je ruke novac od dnevnica išao, a posve je nemoguće da je mogla biti riječ samo o Tomislavu Sauchi. Kako je moguće da tijek novca istražitelji nisu utvrdili? Pa, to stvarno ne bi smjelo biti komplicirano, osim ako hrvatska Vlada u više mandata ne prakticira poslovanje bez računa, bez papira i bez plaćanja poreza, što bi bilo skandalozno samo po sebi. Ako još uvijek nema trag novca, ekipa Dinka Cvitana radi loš posao ili iz nekog razloga sabotira vlastitu istragu. I time sami sebi nanose štetu. Doista nije najveći problem što se Dinko Cvitan poslušno pojavio uz skute Andreja Plenkovića na konferenciji za novinare, već što je javno javno priznao kako DORH uopće ne bi znao da ima spornih putnih naloga u aktualnoj Vladi da im to Plenković nije dojavio. I još se usudi reći kako je to pozitivno.

Takav Cvitanov DORH postao je ovih dana predmet sprdnje. Glavna istražiteljica poželjela je sada biti i predsjednica Hrvatske, a njoj nitko ne može zabraniti da priča što god joj padne na pamet. Kolinda Grabar-Kitarović tako daje instrukcije Cvitanu, čini to javno, upućuje ga i savjetuje koje slučajeve treba ostaviti prošlosti, a koje pomnije istraživati. Nedostaje samo da se državni odvjetnik pojavi kraj predsjednice i pred kamerama poslušno počne klimati glavom uz obećanje kako će se potruditi poslušati instrukcije politike. Kao što je stajao kraj Plenkovića. Toliko je neovisan.
Na kraju treba demistificirati i kriterije prosudbe rada Dinka Cvitana koji će se pojaviti s izvješćem o vlastitom radu u Hrvatskom saboru. Tamo će se kao i prethodni državni odvjetnici hvaliti visokim postotkom prihvaćenih sudskih optužnica. No, kvaka nije u tome. Već u brojnim istragama, koje nikada nisu dovršene, a do optužnica i sudskih presuda nikada nisu ni stigle. Slučaj Sanader teški je fijasko, optužnice protiv Bandića neobično minimalističke, jednako kao i one protiv Božidara Kalmete uz kojeg se primjerice vezuje niz velikih afera iz razdoblja gradnje autocesta, slučajevi stari desetak godina, a da još uvijek nema niti jedne jedine presude vrijedne spomena. Zaslužio je Cvitan kritike, ali njegov odlazak nažalost ne daje nadu da se išta može promijeniti. Bajić i Cvitan klonirani su kadrovi. Neki novi poslušnik vjerojatno ima nastaviti po starom obrascu. Afera dnevnice samo je razgolitila DORH. U tom teatru apsurda nedostaje samo da Cvitan uskoro otkrije kako je netko i na njegovo ime podizao dnevnice. Naravno, ako mu to netko prethodno dojavi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka