Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
18. siječnja 2020.
TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

kolumna Četiri asa s prtljagom punom smeća

Četiri asa s prtljagom punom smeća
Četiri asa s prtljagom punom smeća
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2016. u 19:26 2016-07-02T19:26:21+02:00

Izbori će biti preslagivanje. Lošeg sadržaja u loša rješenja. Istih ljudi na istim listama. Svedeni na ispraznu retoriku i malo novih ideja. Bez programa i vizije. Kao i toliko puta dosad. U zadnjih šest mjeseci svi najvažniji akteri na hrvatskoj političkoj sceni sami su od sebe napravili neozbiljne, nedosljedne i kolebljive kalkulante. Radili su za sebe, svoje stranke, rejting i podjelu fotelja. Dalje od toga nije išlo.

Pomalo je glupo pitati gdje je danas Tomislav Karamarko. Taj više nikoga ne zanima, možda tek USKOK i DORH. Ali zato treba pitati gdje je danas 90.000 članova HDZ-a, koji su poput jednog tijela, složno dignuli ruku za svog Tomicu? Eno ih i dalje u HDZ-u. Ništa se njima neće dogoditi. Spremni su nastaviti dalje. Već su zaboravili nakaradne unutarstranačke izbore s jednim kandidatom, festival demokracije što nalikuje demokraciji u Sjevernoj Koreji. Brišu se gumicom obećanja njihovog Tomice. Neće biti 1.000 eura po novorođenoj bebi ni zaustavljanja odseljavanja mladih, neće biti smanjenja poreza ni 5 posto većeg BDP-a. Čudesne mjere bavarskog IFO instituta podsjećaju na Alisu u zemlji čudesa. Sve će to HDZ-ovci pomesti pod tepih i glasati za onoga kome su se do jučer rugali, jer se usudio javno kritizirati Karamarka. HDZ tako i dalje ima biti savršen primjer najniže moguće razine unutarstranačke demokracije i nakon očekivanog izbora Andreja Plenkovića za Karamarkovog nasljednika. Od njega pak ne treba očekivati bitne promjene. Plenković je europski birokrat, tako će se i ponašati ispunjavajući poslušno zahtjeve iz Bruxellessa, iako je ta ista ujedinjena Europa u najvećoj krizi u svojoj povijesti. Okrnjena i pred raspadom.

Kanadski padobranac Tihomir Orešković u jednom je bio uvjerljivo najbolji. Nitko na hrvatskoj političkoj sceni nije toliko beskrupulozno služio interesu stranih financijskih i korporativnih moćnika. Nitko kao on. Prtljao je i petljao kad je trebalo osuditi fašizam u vlastitim redovima. Nije ga bilo kad su se kresala prava medija i nacionalnih manjina. Šutio je kao zaliven kad su poskupljivale zdravstvene usluge. Nije napravio ništa za spas Kurikularne reforme. Radišan i efikasan bio je samo kad je krenuo prodavati državnu imovinu. Kad je stavio praktično sve poslovne tajne hrvatskih poduzeća na tanjur stranih konzultanata, koje je pokušao angažirati u pripremi za privatizaciju čak 54 tvrtke. Bio je to čin ravan izdaji nacionalnih interesa. Stigao je Orešković zasad tek odraditi »Končar«, ACI bi bio sljedeći da nije smijenjen.

Donedavno svježa zvijezda Bože Petrova jednako je ukaljana. Njegova dosljednost ne postoji. Izigrao je vlastiti potpis kod javnog bilježnika, sve dogovorio s Milanovićem, pa se predomislio i otišao Karamarku. Ispregovarao je niz reformi, a onda od njih odustao. Ništa od ukidanja županija i teritorijalnog preustroja, ništa od smanjenja plaća saborskih zastupnika, ništa od natječaja za izbor državnih direktora. Nula rezultata. Nije se slagao s tvorcem ekonomskog programa Mosta Ivanom Lovrinovićem, ignorirao ga je i otjerao. Nije mu po volji bilo drugačije mišljenje Drage Prgometa. I on je otišao. Stipe Petrina je bio previše svoj da bi ostao u Mostu. Most je stoga po razini demokracije gori čak i od HDZ-a, jer nikakvih unutarnjih izbora tamo nema. Ponašaju se kao da nisu ni potrebni dok je tu Božo Petrov. Iako je njegova želja da dobije Tihomira Oreškovića na listi Mosta za iduće izbore politički legitimna, Most će sa Oreškovićem dobiti još nešto. Politički identitet. Most će s Oreškovićem zorno dokazati da je spreman prodavati praktično sve što u Hrvatskoj vrijedi. Jer Oreškovića nikada ništa drugo nije ni zanimalo.

Za kraj dolazi podgrijana juha Zorana Milanovića. On je puno o sebi rekao krajem prošle godine pristajući na praktično sve programske uvjete Mosta. Odjednom je bilo sasvim u redu odraditi mnoge mjere koje nije odradio u četiri godine mandata s komotnom saborskom većinom. Milanović je čovjek zakašnjelih sposobnosti i ideja. Protratio je prve tri godine mandata i ignorirao vlastiti Plan 21. A sada bi htio novu šansu.

Plenković, Orešković, Petrov i Milanović. Četiri asa s prtljagom punom smeća. Oni su zalog da će na ovim izborima biti iznenađenja. Očekivano će profitirati Živi zid, Pametno, možda i netko treći. Izvjesno će hrvatski građani nastaviti potragu s prošlih izbora. Za promjenom. I još jednom pokazati nezadovoljstvo sa onime što su najveće stranke radile u zadnjih 25 godina. Nakon najgore Vlade u povijesti Hrvatske ljestvica očekivanja nikada nije bila niža. Valja se nadati da gore ne može, iako će hrvatski birači teško odlučiti kvalitetno. Jer nam kvaliteta neće ni biti ponuđena. Kao i toliko puta dosad.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.