Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
18. siječnja 2020.
TRIBINA "B" Darka Pajića

kolumna Cenzorski proces Siniše Kovačića

Foto D. Lovrović
Foto D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 18. ožujak 2016. u 20:19 2016-03-18T20:19:35+01:00

Jedan od kultnih skečeva Monthyja Pythona govori o svijetu u kojemu je BBC, nacionalna televizija, potpuno bankrotirala. Do te  mjere da se program odvija u iznajmljenom stanu iz kojeg bi snimatelje, novinare i ostale svakog časa mogli izbaciti zbog neplaćene stanarine. Prijenos konjskih utrka odvija se direktno u eteru, ali tako da slušatelji ne znaju da se novinar uopće ne nalazi na trkalištu. U kuhinji se nalazi pravi konj, a istovremeno voditelj vijesti odrađuje u toaletu i čita ih sjedeći na WC školjci. Blesimetra nema, voditelj je polugol, ogrnut dekom, jer eto više nema niti za odjeću. Riječ je o satiri, pravoj kataklizmi, koja je udarila na BBC, tvrtku koja je Grahama Chapmana, Johna Cleesea, Terrya Gilliama, Erica Idlea, Terrya Jonesa i Michaela Palina plaćala da se dobro zabavljaju smišljajući šale o svemu i svačemu, pa tako i o BBC-ju, naravno i o kraljevskoj obitelji, političarima, baš svemu što im padne na pamet. 

Imali smo tako i godišnje natjecanje za najvećeg imbecila višeg staleža na kojemu se jedan od kandidata hvali vještinom brojanja do četiri. Pa onda i Ministarstvo koje se ne bavi ničim drugim osim vježbanja smiješnog hoda. Generala britanske vojske kojeg reketare talijanski mafijaši i prijete mu spaljivanjem tenkova ako ne pripazi što radi. Gospodina Hiltera, koji nevjerojatno sliči na Hitlera i kandidira se na izborima za lokalnu vlast u Mineheadu. Gledali smo i bankara koji pokušava patentirati tehniku zarađivanja od uličnih prosjaka, naravno i ludi ples šamaranja ribom, kao i glavnog voditelja u ritama koji bi izgladnio i iscrpljen izlazio iz džungle ili mora i izgovarao onu čuvenu rečenicu: »A sada nešto potpuno drugačije«. 

To nešto drugačije platiše obvezne TV-pretplate u Hrvatskoj dobili su u skeču koji nalikuje izrugivanju španjolskoj inkviziciji. Prostor slobode koji je davno imao Monthy Paython na BBC-ju u jednom grozomornom priopćenju s HRT-a jednostavno je i naprasno nestao odlukom o ukidanju Satirične emisije News Bara »Montirani proces«. Novo vodstvo hrvatske dalekovidnice na čelu sa Sinišom Kovačićem uzelo je škare u ruke, a programsko vodstvo ukinulo i protjeralo satiru News Bara navodeći kako oni raspiruju vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti. Ni manje ni više. Još su dobro i prošli, mogla im je policija zakucati na vrata i sve ih strpati u maricu, pa pravac do prve stanice na preslušavanje. Ozbiljne su ovo optužbe. Po uzoru na španjolsku inkviziciju.  

Cenzorski proces Siniše Kovačića nastavio se borbom protiv smijeha, pa tako mi, prisilno vjerni platitelji pretplate, nikada na našoj javnoj televiziji nećemo vidjeti da se s našim vođama netko usudi šaliti. Zaboravite da bismo mogli pogledati skeč o Tomislavu Karamarku koji zna brojati samo do četiri, o kanadskom drvosječi Tihomiru Oreškoviću, prežderavanju pepermintom Borisa Vujčića na ručku u HNB-u ili o šampionu u skakanju sa haubica Zoranu Milanoviću. Mogle bi se uvrijediti neke taštine. Kamoli da netko prikaže skeč o pripadnicima Hrvatske vojske, koji su uhapšeni u Sloveniji, jer su promašili izlaz na autocesti tražeći granicu koju treba zaštititi. Nažalost, danas je najveći satiričar u Hrvatskoj Nenad Stazić, koji je prepisao sve amandmane na proračun od nekad oporbenog HDZ-ovca Željka Reinera, podmetnuo ih kao svoje samo da bi lukavo natjerao tog istog Reinera da se danas, kao predsjednik Sabora, odbije složiti sa samim sobom. Da je doista riječ o fikciji bilo bi smiješno, ovako baš i nije.  

Politička satira deložirana je s HTV-a kao stanica na putu u cenzorskom procesu. Samo da bismo imali televiziju koja politici vjerno služi. A to jest oblik totalitarizma i prostor ataka na slobodu mišljenja, na kreativnost satiričara, na ljudsku, civilizacijsku i demokratsku potrebu da nitko ne bude nedodirljiv. Ali, HTV nije BBC. Siniši Kovačiću naravno ne pada na pamet učiti od onoga što su njegove kolege radile prije više od 40 godina. Zato ga politika nije ni dovela na HTV. Ne smijemo se šaliti na javnoj televiziji. Nećemo dirati svetost naših političkih ikona. To je uvredljivo. Pitanje je tek što slijedi nakon skidanja »Montiranog procesa«. Što će se na primjer dogoditi s trećim programom HTV-a, koji još uvijek nudi sadržaje vrijedne pažnje? Dokle će zasjeći te bijedne cenzorske škare? 

Čekajući odgovor valja zapitati se zašto uopće plaćamo 80 kuna RTV pretplate. I zamišljati kako bi to izgledalo kad bi politički strogo kontroliranu televiziju prestali plaćati dok ne postane doista neovisna. Taman toliko da se ostvari skeč o bankrotu nacionalne dalekovidnice. A Siniša Kovačić odigra svoju ulogu do kraja. Pa pročita nove selektirane i dobro kontrolirane vijesti s WC školjke dok mu vjerovnici s vrata skidaju posljednju kravatu. Uz zvuk puštanja vode na odjavnoj špici. U slavu cenzure na HRT-u. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.