Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 26
Sutra: 4° 4° 26
12. prosinca 2019.
TRIBINA »B« Darka Pajića

blog Bernardićev Titanik

Bernardićev Titanik
Bernardićev Titanik
Autor:
Objavljeno: 28. siječanj 2017. u 23:23 2017-01-28T23:23:56+01:00

Čovjek koji je na svoju ruku odlučio poslati pismo Andreju Plenkoviću nudeći mu ruku suradnje samo mjesec dana kasnije Plenkovićevu vladu naziva najgorom u povijesti Hrvatske

Veći odjek u hrvatskoj javnosti ima priča o mogućem raspadu SDP-a i pobuni protiv Davora Bernardića nego kritično promišljanje prvih 100 dana Vlade Andreja Plenkovića. I to najviše govori o prvih 60 dana neuspješnog kormilarenja nasljednika Zorana Milanovića, koji nije uspio doista preuzeti stranku niti se nametnuti kao njezin istinski lider, ali jest potvrdio kako nije dorastao tom zadatku. SDP je u dubokoj krizi. Kakva nije viđena od drugih parlamentarnih izbora održanih 1992. godine na kojima je Račanov SDP opterećen hipotekom SKH, osvojio samo 7,5 posto glasova. I ta procjena nije pretjerana, iako će SDP teško ponovo potonuti na toliko niski rejting. Međutim, kriza se u programskom smislu čini i puno gorom. Jer je s te najdublje točke potonuća Račan krenuo reformirati stranku, vraćati joj vrijednosti socijaldemokracije i skidati stigmu komunističke partije kako bi upornim i sustavnim radom dočekao 3. siječanj 2000. godine i prvi teški poraz HDZ-a. Danas nema naznaka da se takvo što može ponoviti.

SDP-ovce čeka krah na lokalnim izborima. Taj nije teško predvidjeti ako se zna da u najvećim hrvatskim gradovima, s izuzetkom Rijeke, stranka nema velikih šansi za uspjeh. U Zagrebu se kandidat traži svijećom, koliko je situacija očajna najbolje pokazuje ideja da sam Bernardić izađe u boj protiv Bandića, iako bi ta odluka nedvojbeno ubrzala Bernardićev politički pad. On naprosto nije, ne može i ne smije biti predsjednik SDP-a ako mu je ambicija biti gradonačelnik, već je svojom funkcijom predodređen kao kandidat za premijera. Ionako bi imao male šanse pobijediti. Prvo zbog toga što Bernardić u Zagrebu nije novo lice, upravo suprotno, on je političar neostvarenih ambicija, jer se unatoč vođenju najvećeg stranačkog ogranka, svih ovih godina nije uspio izboriti da postane čak niti kandidat i izađe na izbore. U trenutku kad je Milanović na silu nametnuo Rajka Ostojića, koji je također bio loše rješenje, Bernardić je pretrpio težak unutarstranački poraz nakon kojega više nikada ne bi smio ni pomisliti na kandidaturu u metropoli. Jer kako očekivati od građana da ti daju povjerenje kad povjerenje nisi bio u stanju dobiti niti od svojih stranačkih kolega. Vrijeme je učinilo svoju štetu i Bernardić je u Zagrebu prokazan kao neodlučan, nejasno profiliran i pretjeranim kompromisima sklon političar. Toga nije ni svjestan inače ne bi dozvoljavao da se njegovim imenom poigravaju u javnosti, niti bi pokušavao pregovarati s Ankom Mrak Taritaš kao svojom zamjenicom. Ona je odavno krenula u kampanju te se već nametnula javnosti kao najozbiljniji Bandićev izazivač. SDP ni približno nema tako kvalitetnog kandidata za gradonačelnika u većim gradovima kao što je Mrak Taritaš. U Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Zadru, Karlovcu, Puli, Šibeniku... To je kadrovska pustoš. Koja se ne može popuniti tri mjeseca prije izbora.

Kao lider oporbe Bernardić se također nema čime pohvaliti. Čovjek koji je na svoju ruku odlučio poslati pismo Andreju Plenkoviću nudeći mu ruku suradnje samo mjesec dana kasnije Plenkovićevu vladu naziva najgorom u povijesti Hrvatske. Kako možeš surađivati s najgorima? Ili dopustiti da u Saboru glavnu riječ vode Pernar i Sinčić, koje danas ljudi prepoznaju po snazi kritike i argumenata, dok se Bernardić čak ne može mjeriti niti s Gordanom Marasom. On je naprosto preslikani Plenković, samo manje uvjerljiv, lošiji govornik, manje energičan i nedovoljno karizmatičan da bi ikome mogao biti lider. Nakon takvog starta u prvih 60 dana preostaje samo odbrojavati koliko će još trajati potapanje Bernardićevog Titanika. Sudar se već dogodio i voda pušta na sve strane. Violine još sviraju, ali će prizemljenje biti grubo.

Ni to nije najveći problem. Milanović nije ostavio samo stranku bez nasljednika, već i stranku bez identiteta. SDP odavno nije ljevica. Nije ni stranka naklonjena radništvu i malom čovjeku. To se najbolje vidi po poreznoj reformi HDZ-a i ministra Marića, koju Bernardić i ostali SDP-ovci kritiziraju, iako su u vrijeme vlade Zorana Milanovića i oni odradili identičan posao i rasteretili plaće tako da najbogatiji dobiju najviše, a mrvice oni s najmanjim plaćama. Princip je isti. Tragikomično je što najveći iskorak prema radništvu i istinskoj socijaldemokraciji SDP radi osnivanjem sindikata u stranci.

Oštro kreću u borbu za stranačke radnike. Za druge ionako ne mare. Od sada pa zauvijek, neće više na Iblerovom trgu biti tipkanja stranačkih govora u gluho doba noći bez prekovremenih sati, neće biti minimalca, još manje otkaza. Bernardića, Bauka, Grčića, Marasa i ostale teško je zamisliti kako na ulici predvode prosvjed bijesnih djelatnika SDP-a, kamoli da stanu zajedno s radnicima sisačke rafinerije i pokažu kako neće dozvoliti njezino gašenje ili se pridruže sindikatima HEP-a, koji ne žele da se njihova tvrtka preko noći prodaje zbog poslovno itekako sporne namjere kupnje Ine. Konformizam i bezličnost u SDP-u ne žele mijenjati. Jer im je i ovako sasvim dobro. A taj će problem ostati. I nakon Bernardića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.