Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Zoran Milanović je trebao dati ostavku

Foto Jurica Galoic / PIXELL
Foto Jurica Galoic / PIXELL
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2016. u 7:54 2016-09-14T07:54:36+02:00

Nije na Milanoviću da traži nasljednika. Za to što ne vidimo nasljednika od formata, i sam je Milanović kriv. Nije im otvarao mogućnosti da to postanu

Umjesto najave da se neće ponovno kandidirati za predsjednika SDP-a, Zoran Milanović je trebao dati ostavku. Ovako, ostaje patronizirati stranku još barem dva mjeseca i nitko ne može reći da ni u čemu što se bude događalo u stranci i oko stranke neće imati nikakvog utjecaja. Imat će sigurno, jer zašto bi inače ostao?

Statut SDP-a ima slabosti i nedorečenosti, pa tako ne određuje precizno koji od potpredsjednika ili potpredsjednice vodi stranku nakon ostavke predsjednika, ali da se lako protumačiti da Predsjedništvo može odlučiti tko od njih četvero će to biti.

Ako već odlaziš, nema onda razloga da ostaješ.

Neće time pomoći, nego može samo odmoći stranci da se što prije digne na noge, mobilizira i da se za predsjednika ili predsjednicu te za vodstvo stranke kandidiraju najbolji. Htio bi on pomoći, ali na svoj način, svojim autoritetom, kojeg se upravo odrekao najavom odlaska.

Naravno lakše je Milanoviću reći da se neće kandidirati na novim stranačkim izborima nego dati ostavku, koja je onda moralni čin kojim se prihvaća odgovornost za još jedan poraz na parlamentarnih izborima, treći poraz u ukupno četiri izbora za Sabor, na kojima je on vodio stranku.

Dati ostavku u Hrvatskoj još uvijek znači priznati (isključivo) vlastitu krivicu, dovesti se u situaciju Pedra, dati mogućnost različitim poltronima da umjesto da ti se ulizuju kao obično, pljuju po tebi. Ostavka još uvijek ovdje nije uobičajen radni pravni institut, osobito ne u politici.

Ovako će Milanović još malo mentorirati, pazeći valjda da stranka ostane na pravom, njegovom putu. Ako slučajno bude razloga i prilike za neke postizborne dogovore drugih stranaka sa SDP-om, ni oni neće moći zaobići Milanovića. Situacija je takva da ništa nije isključeno. Hoće li te razgovore voditi i odlučivati Milanović ili oni drugi koji tu ostaju do daljnjeg?

SDP će teško naći i imati obrazovanijeg, elokventnijeg, talentiranijeg političkog fajtera, ali ne možeš ostati niti vječiti talent ako za tebe ne govore rezultati. A rezultati govore da je u devet i pol godina, otkako Milanović vodi SDP, samo jednom SDP uspio poraziti HDZ i to onda kad je on bio uzdrman velikom korupcijskom aferom, hapšenjem i optužnicom protiv Ive Sanadera. Tomovi su ispisani o njegovim manama, nema razloga da mi, u ovom procesu njegovog odlaska, bilo što još dodajemo.

Poslije ovog poraza SDP-a, čuju se ocjene da ljevica u Hrvatskoj nema šanse najmanje narednih deset godina. Postoje i istraživanja koja prezentiraju da desnicu u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina preferira 55-60 posto a ljevicu 40-45 posto ljudi. U izborima od 1990. do danas: HDZ-SDP 7-2.

Ako pratimo samostalni rejting SDP-a u postocima od vremena Račana pa do danas, onda ni u najbolje Račanovo vrijeme taj rejting nije prelazio 25-26 posto a u Milanovićevo vrijeme je znao nadmašivati i 30 posto.

Posljednji izborni rezultat u situaciji nakon što je u lipnju HDZ srušio vlastitu vladu, zaista je težak poraz SDP-a, uz nikad manje SDP-ovih zastupnika još od 2003. godine. Ali, općenito gledajući, izgleda da HDZ može voditi bilo tko, čak i tako različiti političari kao što su Plenković i Karamarko, i da je HDZ-u ipak izgledna izborna pobjeda.

Zbog situacije u kojoj se SDP našao ne treba očekivati veliku navalu na Milanovićevo mjesto. U poslu uspješni Zvonimir Mršić, recimo, to mjesto ne želi.

Objektivno, čini se da ni Ranko Ostojić niti Tonino Picula, iz različitih razloga, nemaju takve liderske kvalitete kojima bi u budućnosti nadmašili Milanovića. A mimo toga, nije neka preporuka da poslije Karamarka, ministra policije koji je vodio HDZ, imamo još jednog ministra policije koji će voditi SDP. Ili da šef SDP-a radno mjesto ima u Bruxellesu.

No, nije na Milanoviću da traži nasljednika. Za to što ne vidimo nasljednika od formata, i sam je Milanović kriv. Nije im otvarao mogućnosti da to postanu.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka