Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Zemlja za klevetnike i nasilnike

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL
Foto Ivo Čagalj / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2017. u 7:13 2017-09-13T07:13:05+02:00

S jedne su strane oni koji mrze sve hrvatsko a s druge strane oni koji kradu sve hrvatsko. I još nisu sve pokrali, a ni mi nismo još baš skroz osiromašili. Ali smo na dobrom putu

Konačno korak naprijed prema javnoj televiziji. Maja Sever postala je najbolji primjer arogantnog i bahatog SDP- ovog propagandista koji promovira propalu totalitarističku ideologiju.

Licemjerno je da emisiju 'Hrvatska u živo' uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko, objavio je na Facebooku Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a a uz to i potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Riječ je o još jednoj od tradicionalnih hadezenjarskih kleveta na koje smo godinama navikli kao magarac na batine. Ništa čudno, rekli bismo.

S jedne su strane oni koji mrze sve hrvatsko a s druge strane oni koji kradu sve hrvatsko. I još nisu sve pokrali, a ni mi nismo još baš skroz osiromašili. Ali smo na dobrom putu, uz mudro vodstvo.

Ne radi se, naravno, o tome. Niti je Škorić takav domoljub niti je Maja Sever nekakva neprijateljica ove zemlje, nego bi se moglo izvesti i pokazati i da je obratno.

Jučer se Škorić malo ispričao pa kaže da sve osobe koje djeluju u javnosti i primaju plaću od javnog novca mogu i trebaju biti podložni kritici na njihov rad i njihov aktivizam.

Neka se kritizira, naravno, sjajno je to, samo ne bi smio nitko a pogotovo ne političari, saborski zastupnici, biti ti koji besprizorno vrijeđaju novinare. Škorićeva objava se, eto, baš slučajno poklopila sa zabranom i ukidanjem HRT-ove emisije „Hrvatska uživo“. Prilično bezimeni glavni ravnatelj je kao samostalno donio takvu prijeku političku odluku?! Je, možemo si misliti.

A to je zapravo taj totalitarizam o kojem Škorić nešto naklapa u tom svom mrzilačkom, klevetničkom Facebook statusu. Nije to onaj propali, davni, nego jako aktualni, baš ovaj današnji totalitarizam. Politika o svim bitnim stvarima odlučuje, a glavni ravnatelj to provodi. Ali javna televizija ne smije biti totalitarna, no koga je još za to briga?

Treba dobro razlikovati što je sloboda govora, što su kritike (ovo što kaže Petar Škorić da je on pisao o Sever), a što je pak govor mržnje, što su prijetnje i što je poticaj na nasilje.  

„Za Dom spremni“ je, primjerice, govor mržnje, ustaški pozdrav uz kojeg se u NDH ubijalo. Dražen Keleminec sa svojom ekipom sad već dosta učestalo dolazi ispred redakcije lista srpske manjine „Novosti“ pa proziva Pupovca kao četnika i pali novine. Dolazit će valjda dok god mu je to dopušteno, a dopustit će mu, kako ne. Keleminec širi mržnju i poziva na nasilje, ali će njega policija tretirati na sličan način kao i Marka Starčića koji je, dok je Andrej Plenković davao izjavu novinarima u Poreču, jednom uzviknuo „HDZ lopovi!“. 

Tobožnji domoljubi optužuju i prijete tobožnjim nedomoljubima, a stvar je zapravo obrnuta. 'Nedomoljubi' su pravi domoljubi u ovoj državi a tobožnji domoljubi u prevelikoj tobožnjoj ljubavi prema Hrvatskoj i unosnoj mržnji prema brojnim Hrvatima, Srbima i drugim građanima uništavaju ovo društvo i državu. Za vlastiti džep i primitivizmu u čast.

Država mora biti što efikasniji servis građana i ne treba biti ništa drugo. Građani je ne moraju niti voljeti jer voljeti državu nije smisao života u demokraciji. Smisao je u humanističkim vrijednostima, poštivanju jedan drugog i svakako u napretku društva da bismo bolje živjeli.  

Opake stvari su u ovom društvu naprosto otišle predaleko. Sve je ispolitizirano i umreženo, skoro karikaturalno. A sve one koji vide da je car naskroz gol valja ušutkati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka