Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
21. ožujka 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Zašto Karamarko radikalizira?

Zašto Karamarko radikalizira?
Zašto Karamarko radikalizira?
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2016. u 7:29 2016-01-27T07:29:00+01:00

Pojedini novinari koji su skloni Tomislavu Karamarku zamjeraju mu nova otvaranja ideoloških sukoba, prijetnje lustracijom i svim mogućim registrima, među ostalim, i registrom izdajnika te dosjetku, nakon dva i pol mjeseca, da ima indicija da je SDP okrao HDZ za pet-šest mandata. Tako jedna komentatorica, s puno razumijevanja, piše da se Karamarko i dalje ponaša kao da je u oporbi.

Nije valjda još navikao na vlast nego agitira, i dalje je u kampanji. Ne zna se je li gori kad agitira ili kad obnaša funkciju prvog podpredsjednika Vlade. Jer u tom je svojstvu birao HDZ-ove ministre u Vladi.

Kad se gleda racionalno, nije bilo razloga da Karamarko imenuje dvojicu ministara, najprije Crnoju kao ministra branitelja i Hasanbegovića kao ministra kulture. Ne bi se nipošto u ovakvoj mjeri otvorili ideološki sukobi, olakšao bi time HDZ-u, olakšao bi Oreškoviću, olakšao bi Mostu, saborska rasprava i atmosfera u društvu bili bi više usmjereni na ekonomske i socijalne probleme, kako bi rekao Orešković - na budućnost „a ne na ustaši i partizani“. Da nije imenovao Crnoju, ne bi već drugi radni dan ove vlade s njim imao tako teških problema.

Božo Petrov je u nedjelju odbio bilo kakvu mogućnost izrade registra izdajnika, Orešković je to jasno odbacio u ponedjeljak a onda se u ponedjeljak navečer te u utorak pojavila priča o lažnom prebivalištu Mije Crnoje, o kreditu za kuću koju nije niti počeo graditi i o njegovim navodnim nasilničkim sklonostima. Karamarko je vjerojatno znao ranije o Crnoji ono što mi tek doznajemo i što ćemo možda tek doznati. Ipak ga je imenovao.

Vidjet ćemo kako će Most obavljati nadzornu ulogu. I Crnoju i Hasanbegovića oni su mogli blokirati prije konačnog prijedloga Vlade. Osobito Crnoju za kojeg su znali da je za objavu svih registara i da je za zakašnjelu lustraciju, a navodno su i oni prije sastavljanja Vlade imali prezentne sporne detalje iz njegove biografije.

Most stalno ističe da nije za one svjetonazorske prijedloge koji će potaknuti daljnje ideološke sukobe.

Okej, sada sa zakašnjenjem odbacuju njegove i Karamarakove prijedloge. Registar branitelja odbacuje i Orešković koji je također imao priliku prethodno dati veto jer su ga morali upoznati tko se za što zalaže i jer je razgovarao i sa Crnojom i s Hasanbegovićem.

A zašto Karamarko radikalizira situaciju i bespotrebno svojoj Vladi stvara probleme već od prvog dana?

On ide na zastrašivanje ljudi kako bi pokušao postići što više od zamišljene konzervativne revolucije koju je priželjkivao svih ovih godina, koju podupire radikalni dio HDZ-a i radikalni biskupi kao Vlado Košić, Mile Bogović, Valentin Pozaić, Bozanić i drugi. Oni će u tome jako teško uspjeti, ali vidimo ovih dana da je atmosfera sve gora, osjećamo da je duh ne samo izišao nego je izletio iz boce, fašizacija nadire.

A Karamarko nije samo na vlasti nego zaista i jest opozicija toj vlasti. Ne bi joj inače otežavao. Ne može prežaliti da će ga i Most, pa čak i Orešković sputavati u provedbi njegovih morskih ideja. Jedna od njih je i skandalozna ideja da se Ministarstvo obrane bavi sigurnošću na ulicama i suzbijanjem kažnjivih ponašanja, itd. Vojska, a ne policija. Karamarko želi kroz „sustav domovinske sigurnosti“ za koju će on biti zadužen, MUP i policiju koja je pripala Mostu - podrediti sebi.

Hoće pokazati da je glavni, i zbog unutarstranačke predsjedničke kampanje. Htio bi kad bi mogao zadobiti neku za sebe povoljniju, možda i drukčiju većinu, ispraviti izbore koje nije dobio. I bez Mosta i bez Oreškovića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka