Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
23. ožujka 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

kolumna Zaštitimo Gorana Marića od svemoći

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 9. ožujak 2017. u 16:45 2017-03-09T16:45:06+01:00

Prema imovinskoj kartici, ministrova imovina teška je oko 3,5 milijuna kuna, što dovoljno govori o njegovoj sposobnosti. U svojoj knjizi »Slom lažnog proroštva« prije dvije godine Goran Marić je, među ostalim, napisao i to da Hrvatska ima prevelik broj ministarstava.

Brata ministra Gorana Marića, s kojim se on »tri mjeseca nije čuo« i »nije niti bio upoznat« s tim da mu je brat Svetimir postao član Uprave Tehničkih servisa HŽ-a – zaposlit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na mjesto pomoćnika direktorice ZET-a. Naravno, bez natječaja i bez ikakvih problema, iako Svetimir Marić na novi posao dolazi sa Zavoda za zapošljavanje.

Bandića zbog toga nitko neće prozivati jer smo na slične odluke od njega već navikli. Nije mu Marić u rodu pa Bandića nitko neće prijaviti niti Povjerenstvu za sukob interesa. On je zapošljavanje Marićevog brata Svetimira odmah objavio i pokazao se time jači od ministarstava jer je Svetimir, kako ne bi dalje škodio bratu, vrlo brzo odstupio s direktorskog mjesta u sustavu HŽ-a. Nezgodno je i to što je Svetimir u HŽ-u uzeo otpremninu kada je odlazio, prije nekoliko godina. Ali, tu je Bandić i on je javno učinio dobro djelo, koje njega osobno ništa ne košta, a koristi mu. Košta nas koji to financiramo, a Bandiću je dobro došlo da ugodi Goranu Mariću te vrhušci i biračima HDZ-a koji će glasati za njega u drugom krugu zagrebačkih izbora. Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban to će provesti, kao što je prije mjesec dana provela i odluku o 60-postotnom predizbornom pojeftinjenju tramvaja u Zagrebu.

Što se tiče Gorana Marića, on se junački i ultimativno borio i izborio za možda najvažniju ministarsku poziciju. Bio je prvo izvan imenovane Plenkovićeve Vlade, onda je do večeri istog dana postao ministar bez portfelja, a desetak dana kasnije dobio je novo ministarstvo koje gospodari državnom imovinom i, kako su stvari sada postavljene, ima ključnu riječ u svim razrješenjima i imenovanjima državnih tvrtki. To je golema moć, i svi moramo biti na velikom oprezu, kako bi samog Gorana Marića zaštitili da takva moć ne postane njegova svemoć. Jer, velika smjena u državnim i javnim poduzećima je u toku. Smjenjuju se i oni koji bili loši, ali i oni koji su bili jako dobri, kao što je to bio Zvonimir Mršić, direktor Podravke. Zamijenio ga je Marićev kadar.

Objavljeno je i da je Ministarstvo kulture u listopadu 2016. tvrtki Scriptum Temporis d.o.o. Marićevog sina Ante Marića, otkupilo knjige njegovog oca Gorana »Slom lažnog proroštva« u ukupnoj vrijednosti od 16.059 kuna. Prema financijskom izvješću, na knjizi je za nekoliko mjeseci 2015. ostvareno 204.674 kuna prihoda, prema financijskom izvješću odobrena je pozajmica privatnoj osobi od 80.000 kuna, po nepoznatim uvjetima, a 105.376 kuna isplaćeno je članu društva Anti Mariću. A 1. siječnja ove godine tvrtka je prestala djelovati pa valjda neće biti niti financijskog izvještaja za 2016. godinu iz kojeg bi se mogla vidjeti isplata iz Ministarstva kulture, a niti je li nešto naplaćeno od pozajmice od 80.000 kuna. Sve to kao i nije neki novac, ali malo-pomalo – nakupi se.

Prema imovinskoj kartici, ministrova imovina teška je oko 3,5 milijuna kuna, što dovoljno govori o njegovoj sposobnosti. U svojoj knjizi »Slom lažnog proroštva« prije dvije godine Goran Marić je, među ostalim, napisao i to da Hrvatska ima prevelik broj ministarstava. No, sad svejedno, on se za svoje 20. ministarstvo u Plenkovićevoj Vladi baš onako herojski izborio.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown