Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog 'Za dom spremni' - provokacija ili šala?

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2016. u 7:35 2016-12-21T07:35:49+01:00

Kako znati je li Dražen Keleminec i ekipa u Gajevoj u Zagrebu, ili pak Udruga branitelja HOS-a s pločom u Jasenovcu provociraju? Pa tako da ih se lijepo pita

„Oprostite molim vas, gospodo, što smetam, ali želio bih vas priupitati je li vi to provocirate kad megafonom izvikujete fašistički, ustaški pozdrav 'Za dom spremni!' ispred zgrade Srpskog narodnog vijeća? Ili ga izvikujete samo zato što mrzite Srbe i zato što podržavate ustaše, ali vi zapravo nemate namjeru nikoga provocirati? Možda se samo šalite kad vičete gospodinu Miloradu Pupovcu da iseli u Srbiju?“.

Tako nekako bi valjda, prema predsjedniku Hrvatskog sabora i predsjedniku Mosta Boži Petrovu a isto tako i Nikoli Grmoji, zastupniku Mosta, trebao izgledati policijski nastup prema onima koji koriste ustaški pozdrav. Jer, odgovarajući na novinarsko pitanje za N1 televiziju je li pozdravu 'Za dom spremni' mjesto u Jasenovcu, Petrov je odgovorio: „Ako je stavljen tamo sa svrhom provokacije, trebao bi se maknuti. Ako nije, zašto ona druga strana uvijek sve doživljava kao provokaciju?“.

Kako znati je li Dražen Keleminec i ekipa u Gajevoj u Zagrebu, ili pak Udruga branitelja HOS-a s pločom u Jasenovcu provociraju? Pa tako da ih se lijepo pita i onda se povjeruje u ono što oni kažu o svojim motivima.

Ako Keleminec i HOS provociraju, onda su zaslužili neku sankciju. Ali, ako oni ne provociraju, onda je ZDS samo neka šala, kao i „Sieg Heil“ i svastika. Koga to može smetati? Pa ionako ih je pun grad.

To su konzekvence Petrovljeve izjave kojom je perfidno relativizirao govor mržnje i slične poruke. Šaleći se, zapravo.

No, iz iste Petrovljeve i Grmojine stranke, iz Mosta,   čujemo posve drukčiju izjavu Vlahe Orepića, ministra unutarnjih poslova, dakle, čovjeka koji operativno odlučuje o postavljenoj spomen ploči poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu.

„Jasno je da je 'Za dom spremni' ustaški pozdrav, iako su na toj ploči 'pod križem' imena poginulih u Domovinskom ratu. Niti je NDH uspio uprljati križ, niti će Domovinski rat isprati 'Za dom spremni'. Imamo jasne presude i policija se mora držati te prakse“, rekao je Orepić za N1.

Je li to možda najava policijske intervencije u Jasenovcu kojom bi bio uklonjen ZDS s ploče poginulim braniteljima HOS-a, a što bi bilo i u skladu sa zaključcima saborskog Odbora za ustav? Vidjet ćemo ali sumnjam, jer to je delikatno političko pitanje i iza takve policijske intervencije trebao bi stati i premijer Andrej Plenković. A on valjda smatra da za to nije sazrjelo vrijeme. Nije još ni imenovao Povjerenstvo o ploči i simbolima prošlosti, nije još izrađen ni donesen zakon koji bi regulirao što učiniti s pločom…

Ploča s imenima poginulih branitelja HOS-a postavljena je na zid zgrade dječjeg vrtića (ups!) u Jasenovcu, a, kako donosi Nacional, na istom tom mjestu, u kući koja je poslije Drugog svjetskog rata srušena, stolovao je zloglasni Maks Luburić, prvi zapovjednik logora Jasenovac.

Ako je tome tako, je li to već dovoljno provokativno čak i za visoko baždarene Božu Petrova i Grmoju? Dakle, oni koji kažu da je ploča postavljena izvan kompleksa logora, kao na primjer Zlatko Hasanbegović, ne govore istinu, a mjesto na kojem je postavljena ploča vrlo vjerojatno nije slučajno odabrano.

Jednako kao što je jasno zbog čega su postrojbe HOS-a, kao tadašnja stranačka paravojska Hrvatske stranke prava, koristile baš pozdrav 'Za dom spremni'. Koristile su ga zato jer njihovi pripadnici nikad nisu ni krili da su poklonici Ante Pavelića i ustaša.

 

 

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.