Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
DRUGO MIŠLJENJE

kolumna ZDENKO DUKA Za Hrvatsku je bolje kad bi se EU širio

ZDENKO DUKA Za Hrvatsku je bolje kad bi se EU širio
ZDENKO DUKA Za Hrvatsku je bolje kad bi se EU širio
Autor:
Objavljeno: 20. siječanj 2019. u 21:22 2019-01-20T21:22:00+01:00

Velika se frka digla u vezi verbalnog napada Mostovog Nikole Grmoje na premijera Plenkovića i ministricu vanjskih poslova i europskih integracija Mariju Pejčinović Burić da rade za srpske interese i da je to veleizdaja, te u vezi Plenkovićevog pokušaja fizičkog »odgovora«. Grmojin je »argument« da Pejčinović Burić uopće ne saziva povjerenstvo koje je sastavljeno 2016. godine kako bi nadgledalo proces približavanja i pristupnih pregovora koje Srbija vodi s EU-om. Dakle, hrvatska Vlada ne nadgleda kako Srbi slabo i zapravo nikako ne rade na poboljšavanju svoje politike u vezi pravosuđa i ljudskih prava, a Hrvatska im popušta umjesto, valjda, da im svako malo pred najvišim tijelima EU-a stopira daljnji nastavak pregovora. Stoga je Grmojin zaključak da Plenković i Pejčinović Burić rade za Srbe i Srbiju, ne za Hrvatsku, štoviše da su hrvatski veleizdajnici, jer je – sad mi to pojašnjavamo – jasno kao dan da je bilo kakva pomoć Srbiji ujedno najgora izdaja i najteži zločinački čin protiv Hrvatske. Što je dobro Srbinu i Srbiji, to je najgori otrov i zločin protiv Hrvata i Hrvatske!

Kao što znamo, nije Grmoji bilo dosta što je razbjesnio premijera s tim da je veleizdajnik, nego je još da ga dodatno izazove u prekidu sjednice dometnuo kako »anemični« nije bio u ratu. Hadezeovsko društvo oko premijera pokušavalo je u naknadnim reinterpretacijama verbalno podržati Plenkovićevu žustru preobrazbu iz monotonog, docirajućeg, ali i prilično bahatog govornika u fajtera od »krvi i mesa« pa navode i kako je Grmoja brzo (zar tako kukavički?) nestao iz Sabora.
Ako se već nije mogao suzdržati, pa neka se premijer prezentirao kao fajter spreman i na fizički obračun ako ustreba, ali jako nas brinu izvjesne Bačićeve poluprijetnje kako su takve Grmojine izjave za kaznenu prijavu, jer svi dobro znamo da govor u parlamentu naprosto ne smije i ne može podlijegati bilo kakvoj represiji i sankcioniranju. Možda to čak niti Karamarku ne bi palo napamet iako je lobirao za to da svi moraju jednako pohvalno govoriti o Domovinskom ratu i Tuđmanu, tko hoće nešto drugačije zucnuti može samo unutar četiri zida kod svoje kuće. A i to valjda samo privremeno, dok ga ne uhvate.

Ali, nešto drugo nam se ovdje čini puno važnije. Zbog čega bi ma kakav blagonakloni odnos prema nekom budućem i eventualnom pristupanju Srbije Europskoj uniji automatski bio veleizdaja Hrvatske, dakle, najteži zločin koji se u ovoj Lijepoj Našoj može uopće zamisliti, a kamoli učiniti? Dakle, ne mrziti Srbe je ovdje, vidi molim te, veleizdaja. Jer, vidimo, dobro znaju u Mostu da je to najgora kletva i najteža provokacija, a i u HDZ-u, bogme, znaju koliko se moraju čuvati toga da ne bi netko u Hrvatskoj pomislio kako HDZ iskreno želi da jednog, svakako jako dalekog dana i Srbija ipak uđe u EU. Pa i kad iz Mosta potpuno lažno optužuju, oko toga koliko su strašno teške takve objede i klevete – Most i HDZ se tu jako dobro razumiju.

Ako si na korupciji i malverzacijama izgradio carstvo, ako si izvarao i tvrtke, ljude i državu i još k tome pobjegao iz zemlje, pa ti mogu staviti soli na rep, ne brini. Ti si po presumpciji nevin, nema govora o veleizdaji. Ugledni i bogati građanin može gliserom, u nepažnji, prepiliti dvoje ljudi a da mu se ništa ne dogodi, ako ga je u pravom trenutku spopala izmišljena sinkopa. Sve može biti probavljivo i sve se da oprostiti. Ali, braco moj, ne dao ti bog da te netko u Mostu ili u nekoj od nekoliko tisuća veteranskih udruga optuži da si kao odgovorni političar pa i državnik iskreno, u dobroj vjeri u ime svoje države prihvatio i potpisao da nećeš odmagati i bezrazložno ucjenjivati druge zemlje ove regije u pregovorima za njihovog ulazak u EU. Ako si i potpisao jer si morao, moraš svesrdno raditi na tome da nikad ne uđu unutra, inače si veleizdajnik!

Sve to treba dedramatizirati, rekao bi, svakako, u nekoj drugoj prilici naš premijer, ali u ovoj prilici dedramatizacija teško ide. Poslije ovog Grmojinog udara, naravno da očekujemo još žustrije domaće natjecanje u jadnom, preglupom i rasističkom dokazivanju tko je veći i najveći mrzitelj Srba i Srbije. Naravno da je istina da Srbiju danas vode oni koji su ne samo podržavali nego i aktivno sudjelovali u ratnoj velikosrpskoj politici 90-ih, ali bojimo se da bi bilo slično i da nije tako.
Do ikakvog proširenja Unije će teško doći, barem u neko dogledno vrijeme, ali za mir na Balkanu i stoga za stabilnost položaja Hrvatske najbolji bi bio što brži ulazak Srbije i susjednih zemalja u EU. Nitko ne može ništa predvidjeti, čak niti opstanak Unije, ali to je potpuno jasna racionalna računica za dobrobit Hrvatske. Ali, očekujemo da će »naši« populisti i šoveni sve učiniti da takvu hrvatsku dobrobit spriječe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.