Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Drugo mišljenje

blog ZDENKO DUKA Sad je problem u pretjeranom delanju

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2019. u 17:24 2019-01-10T17:24:10+01:00

Osim potvrde da Bandić postaje problem i za koalicijske partnere, pa čak i za HDZ i Plenkovića, koliko god im je sve vrijeme dosad zapravo bilo super i šaljivo što Bandić privodi i preobraćuje zastupnike opozicije, on postaje i problem barem nekima od onih koji su iz javno nepoznatih razloga prešli k njemu

Nije osobito teško opovrgnuti mnogo toga što je Milan Bandić prekjučer ispričao, a iako je konferencija za novinare trajala sat vremena, to je ponajviše bilo zbog hvalisanja, omalovažavanja i uvreda, dok je informativni sadržaj izrečenog bio iznimno oskudan.

Nismo ništa niti očekivali, ali još manje smo dobili. Osim potvrde da Bandić postaje problem i za sve koalicijske partnere (ako ih tako uopće možemo nazvati jer Bandić nije potpisnik nikakvog koalicijskog sporazuma), pa čak i za HDZ i Plenkovića, koliko god im je sve vrijeme dosad zapravo bilo super i šaljivo što Bandić privodi i preobraćuje zastupnike opozicije, koji time postaju glasači HDZ-ove koalicije.

Ali on postaje, ipak, i problem barem nekima od onih koji su iz javno nepoznatih razloga prešli k njemu i dodatno mu bildaju političku moć. Kod nekih od njih se možda javlja nelagoda, pogotovo ako budu morali razgovarati s istražiteljima DORH-a.

Da se šef HSLS-a Darinko Kosor i Bandić ne vole jasno je odavno, od razlaza u Skupštini Grada Zagreba, gdje je Kosor do 2016. godine obnašao funkciju predsjednika. Kosor kaže ovih dana da se brojnim prelascima u Bandićev klub stvara slika da su svi političari jednaki, a Bandić je »čovjek koji ima optužnice, mišljenje je o njemu da je korumpiran i sad stvara sliku o političarima da su svi kao on, a to nije istina«.

Iz HNS-a koji isto tako već dugo rogobore jer nisu više najbrojniji partneri u HDZ-ovoj koaliciji, a s Bandićem su se otvoreno sukobili oko Zakona o udžbenicima. Bandić je inzistirao da budu besplatni za sve i da ih država kupuje od izdavača svake godine umjesto da se dijele iz generacije u generaciju, što Vlada u toj njegovoj formi ipak nije prihvatila.

Milorad Pupovac koji je u nedjelju, prilikom lomljenja česnice, dodijelio onaj lutrijski novčić za sreću, tko će znati zašto, baš Bandiću, u utorak je o njegovom delanju rekao da sve ima svoju granicu. »On nije nerazuman čovjek i morao bi uvidjeti da je ovo što radi destabiliziranje parlamentarne demokracije«.

Osobito je Pupovca naljutilo što je šef Bandićevog saborskog kluba, zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics možda i desetak puta posljednjih dana smatrao potrebnim objaviti da je uvjet bivanja u Bandićevom klubu da se u Saboru glasa za Plenkovića.

Bandić je to u utorak javno opovrgnuo, ali Jankovics to sigurno nije slučajno ponavljao proteklih dana. Možda mu je Bandić bio sugerirao da tako govori, možda to što Jankovics govori i nije uopće istina, ali to se sasvim sigurno nije svidjelo Andreju Plenkoviću.

Jasno, jer s tom Jankovicsevom porukom javnosti je jedino prirodno bilo zaključiti da Bandić kolekcionira zastupnike opozicije za jačanje Plenkovića i HDZ-a. On raspolaže materijalnim resursima i magičnim talentom privlačenja, a od Plenkovića očekuje protuuslugu, a zna se što je Bandiću najvažnije.

No, i da je Plenkoviću Bandić iznimno važan moglo se shvatiti odmah ujutro nakon Bandićeve nedavne hospitalizacije, kad je predsjednica Republike u bolnicu poslala velikog plišanog medu, a Plenković ga je odmah osobno došao posjetiti.

U nedjelju za vrijeme svečanosti pravoslavnog Božića u Sheratonu nije bilo komunikacije između Plenkovića i Bandića iako su stajali jedan do drugoga. Svi iz HDZ-a su naravno svo vrijeme govorili da nemaju ništa s prelascima a posljednjih se dana i njihove izjave ipak nisu toliko benevolentne prema Bandiću. Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević tumači cijelo vrijeme da su zastupnici odlučili napustiti svoje stranke zato što su shvatili da one ne nude nikakvu perspektivu, ne nude rješenje, pa sada žele podržati Vladu jer vide da ona radi dobre projekte. Ali, dok je još do pred koji dan izričito tvrdio da tu USKOK nema što raditi, sada dopušta da ako postoje elementi da je nešto napravljeno protivno zakonu, i on podržava da se sve istraži.

I glavni tajnik Branko Bačić je nakon ove Bandićeve presice za pamćenje kazao da ako postoji ikakva naznaka ili dokaz političke korupcije, nužno je da DORH ispita svaki slučaj. Krešo Beljak je prijavom Mladena Madjera DORH-u ipak senzibilizirao javnost.

Reformist Darinko Dumbović otišao je iz kluba iz jasnih razloga, on je pošteno izabran na listi na kojoj je bio na izborima i želi se profilirati i izdvojiti iz skupine pridošlica.

I oni prebjezi koji eventualno nisu dobili a ma baš ništa, pa niti obećanja, vjerojatno se ne osjećaju baš najbolje, jer će neizbježno biti izloženi preziru, a naravno da će novinari a vjerojatno i mnogi drugi motriti što se oko njih zbiva, gdje im se zapošljava rodbina. A nitko od njih neće moći računati na novi saborski mandat, političke su im karijere uništene. Zato će i u tom društvu biti nezadovoljnih, osim ako se istog trena cijela ova afera ne ugasi, a kod nas niti to ne bi bilo iznenađenje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.