Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
16. prosinca 2019.
DRUGO MIŠLJENJE

kolumna ZDENKO DUKA Pozitivne promjene na Kaptolu?

ZDENKO DUKA Pozitivne promjene na Kaptolu?
ZDENKO DUKA Pozitivne promjene na Kaptolu?
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2019. u 22:26 2019-01-23T22:26:25+01:00

Neki pozitivni pomaci događaju se na Kaptolu. Ako se stvarno događaju pozitivne promjene u Crkvi, one bi mogle pozitivno utjecati i na cijelo hrvatsko društvo. Prije nekoliko dana mons. Antun Škvorčević organizirao je u Požegi susret episkopa Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije i oni su uputili jednu zajedničku izjavu koja je i politički iznimno važna jer se protivi i nacionalističkoj histeriji koja se odnosi na rat i njegove posljedice u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Biskup Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK-a za ekumenizam i Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, istaknuli su »da je u Hrvatskoj na javnoj sceni velika količina negativnih stavova, zlonamjernih pristupa, bavljenja negativnostima kod drugih a prelaženja preko vlastitih, što razdvaja ljude, stvara nepovjerenje i udaljuje jedne od drugih«. U zajedničkoj su izjavi spomenuta »teška stradanja srpskog i hrvatskog naroda te drugih građana Hrvatske« u »ratnim sukobima, progonima i ubijanjima, uzrokovanima mržnjom«. I da su biskupi i episkopi svjesni »da međusobnim optuživanjem, manipuliranjem povijesnom istinom, interpretacijom ratnih događaja za dnevno-političke svrhe, vrijeđanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili vjeri, ostajemo zarobljenicima prošlosti i gubitnicima u sadašnjosti«.

Zauzimaju se za to da se znanstveno i argumentirano utvrdi istina i o stradavanjima u Drugom svjetskom ratu i za vrijeme rata od 1991. do 1995. te »duboko žale« svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vjere ili političkog nazora iz naše nedavne prošlosti. Ovo što su izrekli prvi put javno biskupi i episkopi iz Hrvatske zajednički, avangardno je i za vladajuće političare posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj. Jer, nažalost, niti jedan političar iz HDZ-ove garniture u posljednje vrijeme nije imao državničke hrabrosti u istoj rečenici duboko žaliti i »naše« i »njihove« žrtve. Ili priznati da se manipulira povijesnim istinama i događajima iz ovog rata – za njihove dnevno-političke svrhe. To ovi vladajući političari nemaju hrabrosti izreći do kraja i zbog toga jer su i sami stvarali, ili barem pridonijeli takvoj atmosferi da bi ih, kad bi to izrekli, jedan dio njihovih birača istog trena osudio da izjednačavaju srpsku i hrvatsku krivicu u prošlom ratu umjesto da se drže one plošne i priglupe jednodimenzionalne »istine« o velikosrpskoj agresiji, sa završnom točkom na kraju.

A to uvijek vuče sve dublje u prošlost i optuživanja tko je prvi počeo, tko je više i strašnije ubijao, a ne otvara budućnost. Osim toga, neposredno uoči ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, na pročelju zagrebačke katedrale na Kaptolu trebala bi biti spuštena dva ogromna platnena platoa na kojima će biti ispisana riječ holokaust, na jednom na hrvatskom a na drugom na hebrejskom jeziku. A u nedjelju će, kako se najavljuje, na Kaptolu Kotel-Da-Don, rabin židovske vjerske zajednice Bet Israel, zajedno s kardinalom Josipom Bozanićem moliti za žrtve. Na javno mnijenje i na ponašanje građana svugdje presudno utječu oni koji vode politiku, a ovdje u Hrvatskoj u zadnjih 30-ak godina i Crkva. Oni su najodgovorniji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.