Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
21. veljače 2020.
Drugo mišljenje

blog ZDENKO DUKA Pohvale, objede, tužbe i zabrane

Foto Denis LOVROVIĆ
Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2019. u 19:47 2019-01-27T19:47:39+01:00

To što Kazimir Bačić rezolutno tvrdi da nema cenzure je cenzuriranje svakog onog koji bi se usudio dokazivati da cenzure ima

Tri su medijska slučaja i događaja proteklog tjedna kod nas plastično pokazala neke modele odnosa medija i novinara s jedne i nositelja moći s druge strane. Danas je sve teško biti – i liječnik, i medicinska sestra, i vatrogasac i policajac, teško je biti nastavnik, teško je biti pilot, pa čak i političar ako si posvećen javnom dobru (jer, ima i takvih), ali, bogme, teško je, teže nego ikad, biti i novinar.

Najzanimljiviji događaj bio je, naravno, objava u tjedniku Nacional navodnih ili lažnih fotografija navodnog ili lažnog potpredsjednika Vlade Tolušića s navodnom ili lažnom prostitutkom, uz pravi ili patvoreni bijeli prah. Nismo baš navikli slušati kako premijer Andrej Plenković hvali neke novine, a na sjednici Vlade on je zahvalio vlasniku i uredniku Nacionala »što je razborito pristupio temi«, što uglavnom nije neka usluga uredniku i listu. Zahvalio je jer je vlasnik i glavni urednik Berislav Jelinić krajem prošlog tjedna obavijestio vodeće u Vladi o fotografijama koje su mu dostavljene a onda je fotografije analizirala SOA.

Svakako je neobično objaviti lažne fotografije, koje su navodno montirane. Mnogi zamjeraju Jeliniću jer, kažu, lažne se fotografije bacaju u koš i ne objavljuje ih se. Zaključak je da je Nacional pomogao vladajućima u kontroli štete.

Ali, nije lako niti odgovorno objaviti takve fotografije bez provjere, osim toga to može vlasnika i materijalno koštati. Nacional je posljednjih godina otkrio nekoliko značajnih državnih afera a posredno je »zaslužan« i za pad vlade Tihomira Oreškovića jer je objavljivao dokumente o tome da je Karamarkova supruga imala vrlo unosan ugovor s MOL-om. Jelinić i Nacional rade »rudarski« novinarski posao i zbog toga su apsolutno društveno relevantni.

Koliko se ovih dana doznalo od »pouzdanih izvora« iz SOA-e, obavještajna agencija prema tim informacijama, barem zasad, nije uspjela dokazati da je glava ministra Tolušića montirana na tijelo drugog muškarca.

Dakle, ništa bitnog se tu zapravo ne zna, nema nikakvih pravih dokaza da na fotografijama nije »pravi« Tolušić, a ni to što on osobno tvrdi da nosi samo cipele špičoke nije nikakav dokaz. Što je istina, vjerojatno nikad nećemo niti doznati. Vlada provodi svoju PR-akciju. Iz današnje vizure, Nacionalu se može zamjeriti što na svojoj naslovnici u utorak rezolutno tvrdi da je utvrđena fotomontaža.

Izbornik rukometne reprezentacije Lino Červar grubo je verbalno napao Dražena Krušelja, novinara Jutarnjeg lista, zbog teksta »Mračna strana rukometnog Woodyja Allena«. Prozvao je čak i Hanžekovićevu kćerku, kao vlasnicu lista da, valjda, reagira. Novinar je procijenio da je Červar danas »najslabija karika reprezentacije«. Pri samom kraju utakmice s Njemačkom, Červar više nije niti vodio reprezentaciju jer se nastavio svađati sa sudačkim stolom zbog jedne odluke protiv nas. Sve je Červar svalio na suce, iako nitko drugi osim njega nije mogao reći da su danski suci, ukupno uzevši, Hrvatskoj ukrali utakmicu.

Govori i statistika da su među šest najboljih reprezentacija, naši rukometaši bili na prvenstvu najmanje isključivani. Krušelj je Červaru najviše zamjerio na samoubojstvenoj taktici u izgubljenoj utakmici s Brazilom, na kojoj smo dobili čak sedam golova igrajući bez golmana. Červar je u bijesu išao čak dotle da je rekao kako ga je nazvao jedan čovjek koji je Krušelja prije 15 godina »istamburao« i da mu je on rekao da je Krušelj loš čovjek.

I na kraju, saborski odbor za medije ipak je raspravljao o nezapamćenim, nevjerojatno brojnim tužbama Hrvatske radiotelevizije protiv medija i novinara, a posebno o tužbi protiv Hrvatskog novinarskog društva i protiv vlastitih novinara – Hrvoja Zovka i Sanje Mikleušević Pavić. Inače, pred sudovima je ukupno više od tisuću tužbi protiv novinara i medija. To da javna (državna) TV tuži novinarsku strukovnu organizaciju zbog odaslanih priopćenja i vlastite novinare koji su ta priopćenja potpisali, zgrozila je europske organizacije koje štite ljudska i medijska i novinarska prava, ali ne i one koji u Hrvatskoj vladaju.

Glavni ravnatelj HRT-a izvjesni Kazimir Bačić ponudio je big deal – neka se povuku tvrdnje o cenzuri na HRT-u pa će on povući tužbe protiv svojih novinara i HND-a. Netočno kaže da nitko nije prijavio cenzuru, evo su je prijavili Zovko i Mikleušević Pavić pa je Zovko bio dobio otkaz, a onda on i Mikleušević Pavić još i sudske tužbe. Već i to što Bačić rezolutno tvrdi da nema cenzure je cenzuriranje svakog onog koji bi se usudio dokazivati da ima cenzure. A na primjer, što je s dokumentarcem o NDH-a koji je potpuno završen i hoće li ga gledatelji ikada vidjeti? Nema odgovora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.