Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
21. siječnja 2020.
Drugo mišljenje

blog ZDENKO DUKA Može li Grabar - Kitarović ostati bez potpore HDZ-a?

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2018. u 20:21 2018-11-07T20:21:00+01:00

Svi političari se žele svidjeti onoj publici kojoj se trenutačno obraćaju, ali predsjedničina prilagodljivost postaje već legendarna i onaj dio javnost koji prati što se događa i o tome ima vlastiti, kritički sud ne doživljava je ozbiljno na toj funkciji

Predsjednica Republike izgubila je živce nakon što je u ponedjeljak objavljeno njezino pismo iz kolovoza ove godine glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Njegovoj Ekselenciji Antoniju Guterrezu u kojem mu piše da »sa zadovoljstvom prihvaća« njegov poziv za sudjelovanje na Međuvladinoj konferenciji o usvajanju Globalnog kompakta o sigurnim, urednim i regularnim migracijama u Marakešu.

Kolinda Grabar-Kitarović pokazala je ljutnju na neviđeni način otevši novinaru N1 Televizije mikrofon iz ruku kada ju je pitao o razlozima promjene stava, a šefovima Ministarstva vanjskih poslova poručila je »da se zbroje«.

Navikli smo na njezine turbulentne promjene stavova, ovisno o tome gdje istupa. Svi političari se žele svidjeti onoj publici kojoj se trenutačno obraćaju, ali predsjedničina prilagodljivost postaje već legendarna i onaj dio javnost koji prati što se događa i o tome ima vlastiti, kritički sud ne doživljava je ozbiljno na toj funkciji, a time se i ta funkcija dovodi u pitanje.

Funkcija se »ispraznila« naravno ne samo zbog trenutačne predsjednice, nego i zbog malih stvarnih ovlasti, ali i zbog teškoća kohabitacije s Vladom koja katkad nepotrebno opterećuje hrvatsku politiku.

U konkretnom slučaju Marakeša, zna se zašto je predsjednica promijenila stajalište. Zato da se dodvori ultradesnici. Skandalozno je da je predsjednica RH o tome da ne ide u Marakeš obavijestila Velimira Bujanca, osuđenog dilera i u prošlosti deklariranog neonacista, prije negoli Ministarstvo vanjskih poslova.

Kraljica Balkana, kako ju je ono bila nazvala majka Srebrenice Munira Subašić, postaje sada, svakako zahvaljujući i njihovom istomišljeniku Bujancu – kraljica njemačkih ultradesničara.

Compact, neslužbeno glasilo Alternative za Njemačku u tekstu pod naslovom »Bravo: I Češka i Hrvatska odbijaju UN-ov pakt o migracijama«, hvali Grabar-Kitarović da je ostala vjerna svojim seoskim korijenima i da je narodu bliska vladarica o kakvoj Njemačka u ovom trenutku može samo sanjati.

S obzirom na sve češće prijepore ali i konflikte Kolinde Grabar-Kitarović s premijerom Plenkovićem i ljudima iz ministarstava njegove vlade, nije naodmet makar i iz zabave, analizirati situaciju koja se još uvijek čini potpuno nemogućom, a ta je da Plenkovićev HDZ ne pruži potporu Kolindi Grabar-Kitarović za drugi mandat, nego da istakne nekog drugog kandidata.

Sad kad glavnog predsjedničinog podržavatelja Milijana Brkića više nema u igri, ta bi odluka, kad za nju dođe vrijeme, Plenkoviću mogla proći u stranci. Pogotovo ako se pokaže da je Brkić imao prste u proizvodnji fabriciranih mailova ili kakvih drugih pothvata. Ako Brkić zbog činjenica iz istraga bude udaljen iz vrha HDZ-a, nije nemoguće da predsjednica ostane na suhom.

Kolinda Grabar-Kitarović bez potpore HDZ-a ne bi mogla dobiti predsjedničke izbore pa makar i da je nekim kanalima financiraju i Steve Banon i Rusi. Ovaj sadašnji rejting malo znači, imao je Ivo Josipović još puno veću potporu samo koji mjesec prije izbora 2014. godine, pa je uspio izgubiti. Ne zaboravimo, nema tog hrvatskog predsjednika koji u bilo kojem trenutku nije bio popularniji od tadašnjeg premijera, ali se konačni rezultat ogleda na izborima.

Naravno, problem je za Plenkovića i stranku s kim bi HDZ mogao dobiti predsjedničke izbore i to protiv Kolinde i ostalih koji će se na izborima pojaviti. Teško bi si Plenković mogao dopustiti poraz s nekim baš svojim izabranim kandidatom, a ako izbore pak izgubi sama Kolinda, onda to za njega može biti pozitivna stvar.

Ne samo zbog toga što se oni međusobno politički razlikuju, a ni osobno si nisu baš bliski, animoziteti su dapače očiti, nego zbog onog efekta da se lakše dobivaju parlamentarni izbori nekoliko mjeseci kasnije, ako nije na prethodnim predsjedničkim izborima pobijedio čovjek iz iste stranke.

Pitanje je što će se još događati idućih mjeseci, dok se ne obznane kandidati za predsjedničke izbore, no u svakom slučaju se čini da Plenković, i ako KGK bude HDZ-ov kandidat, neće imati razloga da joj previše pomaže u predizbornoj kampanji. Drugim riječima, bit će to s velikom figom u džepu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.