Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
18. studenoga 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Ustavna zvečka Bože Petrova

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2017. u 7:02 2017-01-11T07:02:42+01:00

Već godinama nema konsenzusa oko ustavnih problema, nije moguće čak ni međusobno istrgovati dvotrećinsku većinu za njegovu promjenu

U vrijeme ovog kolektivnog zimskog odmora, hrvatska politička priča vrluda i razvlači se i dalje oko Ine i oko HEP-a. Još nismo vidjeli tu presudu iz arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a, ali to više nikog i ne zanima jer je naš pobjednički PR to sjajno prekrio herojskim izazovom - otkupom Ine iz tuđinskih ruku.

Ni Most takvu rodoljubnu stvar nije mogao odbiti. Odmah je tu Plenkoviću dao za pravo, ali ga je onda dočekao na HEP-u. Prodavati 25 posto HEP-a zbog otkupa Ine bilo bi zapravo lukavo se poslužiti izdajom nacionalnih interesa kako bi se proizveo 'visokokvalitetni' rodoljubni i domoljubni čin repatrijacije Ine. E sad, što bi tu prevagnulo - izdaja ili domoljublje? Još ako braniteljima poklonimo i sedam posto dionica HEP-a kao što smo im poklonili dionice Ine - eto nakon nekog vremena, možda, i HEP-a u mađarskim rukama.

Tu je Most najprije prizvao u pomoć referendum, ali su onda shvatili da je zapravo najbolji put za okolišnu blokadu te cijele komplicirane transakcije oko koje posljednjih dvadesetak dana navodno ovisi sudbina ove napaćene zemlje - promjena hrvatskog Ustava.

Ustav RH bilo je nemoguće mijenjati zbog mnogo zahtjevnijih i ozbiljnijih državnih problema i apsurda, kao što je na primjer taj da je za prolazak nekog državnog referenduma dovoljno da na njega iziđe i troje ili petoro ljudi, a da je pak za prolazak bilo kojeg lokalnog referenduma (dakle, mnogo nevažnijeg od državnog) potrebno da na birališta iziđe najmanje 50 posto upisanih birača. Već godinama nema konsenzusa oko ustavnih problema, nije moguće čak ni međusobno istrgovati dvotrećinsku većinu za njegovu promjenu.

Ali kad već ne možemo mijenjati Ustav zbog stvarnih problema funkcioniranja ove države, ajmo onda, reći će Božo Petrov i Most - mijenjati Ustav zato da bismo u njemu izričito propisali odredbu o minimalnom 75-postotnom udjelu države u vlasništvu strateških nacionalnih tvrtki.

Inače, u Ustavu u članku 52. već stoji da „more, morska obala i otoci, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje je zakonom određeno da su od interesa za Republiku Hrvatsku, imaju njezinu osobitu zaštitu“.

Što bi sad još trebalo? Pa, izgleda, baš izričito navesti da je 75 posto minimalni državni udjel i onda, valjda, u Ustavu nabrojati i koje su to tako zaštićene državne tvrtke. Kako drukčije? U ekonomiji i društvu tvrtke se ipak mijenjaju, mogu i propasti. Ako poneka propadne ili se pojavi neka nova tvrtka od ovih koje gospodare narodnim bogatstvima - onda ćemo (opet) dvotrećinskom većinom mijenjati Ustav!

Takvo prenormiranje ustavnog teksta bila bi iznimna rijetkost u svijetu. Tu nevjerojatnu ideju Bože Petrova svi naravno odbacuju. Ali, to je onaj već poznati Mostov zvrk, njihov specifični spin, kad se kao prave blesavi da vrijeme malo prođe, dok čekaju slijedeći korak protivnika, pardon, svog koalicijskog partnera u Vladi.

Ali, promjena Ustava, pa i ako je povod glupost, uvijek je seksi ideja. Kako kažu neki to je Pandorina kutija jer bi, kad se krene u promjene, svi željeli ubaciti nešto svoje. Nema kraja idejama. Most možda i ne otvara to slučajno. Kako nas već i Plenković ima namjeru pokušati uvjeriti da su fašizam i antifašizam bili i jesu jedno te isto, jednako zlo, nekako smo sigurni da Katolička crkva jednako kao i sva zadrigla desnica tipa Željka Markić, Hasanbegović, Grozd, Hrast, pa i Most itd. žele pokušati maknuti one antifašističke i ZAVNOH-ovske temelje iz hrvatskog Ustava, kao kakvu floskulu.

Misle možda da je vrijeme da se počne čačkati oko toga.   

 

 

    

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.