Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
DRUGO MIŠLJENJE Zdenka DUKE

blog Tko ako ne mi?

Tko ako ne mi?
Tko ako ne mi?
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2018. u 22:15 2018-05-12T22:15:24+02:00

Preko mene žele srušiti nagodbu i gurnuti zemlju u politički kaos – naslov je iz intervjua koji je Jutarnjem listu dala Martina Dalić. Sigurno da neki žele gurnuti zemlju u politički kaos, takvih uvijek ima valjda i u svakoj zemlji, ali zašto bi odlazak Martine Dalić morao rezultirati tako teškom krizom u zemlji? Pa i šire, jesu li oni koji sada vladaju tako nezamjenjivi da bi poslije njih bio samo bezdan? Nisu, kao što nije nitko takav bio ni prije njih. Nema više stranke toliko »opasnih namjera« da je ipak mi ne bismo preživjeli, kao što smo i prvu takvu preživjeli.
Zašto su nakon kongresa Živog zida, koji je samo prvi takav njihov veliki skup na kojem su pokazali samo to da postaju značajna stranka, u najvećoj mjeri HDZ, ali i SDP počeli širiti (moralnu) paniku od jedne antisistemske stranke koja još ni u jednoj anketi nije prešla 14 posto i koja uz takav, još dosta nizak rejting, ne želi koalirati ni s jednom od postojećih parlamentarnih stranaka?
To je samo zbog toga što ova zemlja praktički iz godine u godinu gubi stalno nove šanse da postane koliko-toliko demokratska, da ne bude baš toliko korumpirana i da ekonomija postane makar malo uspješnija. Zbog toga se iz priče kako je Vlada uspješna i kako tobože ne zaostaje, a u koju više nitko pametan ne vjeruje, želi zapravo sugerirati da bi netko drugi ipak (još) neuspješnije vodio zemlju. Dakle, tko ako ne mi?

Sugerira se da je važno da ne bude gore – to je jako neambiciozna i loša poruka kojom demagozi žele rastjerati populističke magle.
Tako je premijer prije nekoliko dana govorio o »fenomenu demagogije, populizma i korištenja površnih načina komunikacije« i o »antisistemskim strankama s programom koji ne može biti šuplji, protuustavniji i štetniji po naše građane«.
A nekako u isto vrijeme je Arsen Bauk o političarima Živog zida rekao da je to »skupina simpatičnih političara s vrlo opasnim idejama koje bih nazvao avanturizmom, a u drugom dijelu konformizmom. Avanturizam je ono kada se daju dosta zavodljive ideje s nesagledivim posljedicama za državu i društvo kao što su izlazak iz EU-a i NATO-a i veće povezivanje s Rusijom i Kinom«.

I jednima i drugima, SDP-u puno više ali u posljednje vrijeme i HDZ-u, taj svjetonazorski gotovo potpuno neopredijeljeni Živi zid uzima glasove. Ne zato što su živozidaši odlični, daleko od toga, nego zato što su dvije temeljne hrvatske stranke bez novih, svježih ideja i energije. Živi zid gleda »izvan zadane kutije«, a tako gledaju i mnogi oni koje je liberalni kapitalizam (ili kako bi se to ovdje zvalo) porazio.
Znate za onaj česti izgovor i u brojnim životnim situacijama kako »nema alternative«? Taj izgovor jako vole baš političari. A poznato je da su totalitarne države i diktature jedine u kojima je teško izboriti alternativu, tamo je alternativa obično zatvor, ali i tamo jednog dana dođe kraj režimu.

Kod nas su ove pretjerane priče protiv populizma, ipak dosta prozirni spinovi kojima se želi učvstiti vlastita pozicija. Uostalom, i u ovom suglasju oko populizma se vidi da bi HDZ i SDP, kao sistemske stranke, lako mogle surađivati nakon idućih izbora, ma kad oni bili. Slučaj mailova Martine Dalić ozbiljnije će sada pokvariti to njihovo suglasje, ali vjerojatno ne na pretjerano dugi rok.
U svakom slučaju, Hrvatska ozbiljno zaostaje u proizvodnji uspješnih populističkih stranaka. Eto, Pokret pet zvijezda (M5S) dobio je najviše na talijanskim izborima i možda će sada čak oformiti vladu. Syriza, lijevi populisti, vladaju u Grčkoj. Velika kriza zahvatila je Grčku prije njih, a ne zbog njih, a i Syriza se promijenila i sada vlada kao neka druga stranka »iz kutije«. Što bi naši demagozi, navodni antipopulisti, rekli kad bi, kao u Sloveniji, na gotovo svakim novim parlamentarnim izborima pobjeđivale posve nove stranke? One uglavnom nisu populističke, ali ako su u politički i ekonomski svakako zrelijoj Sloveniji stare stranke u kroničnoj krizi, zašto i ovdje HDZ i SDP ne bi imali gripu, upalu pluća, čak i tuberkulozu?
Nemojmo biti impresionirani populizmom. Najprije, Živi zid sigurno neće pobijediti. Ako i bude negdje blizu vlasti kao mlađi partner, navodno ne želi koalirati. A čak i kad bi se dokopao vlasti, Živi zid bi se promijenio i ne bi zastupao ovo što danas zastupa, kao što se u Grčkoj promijenila Syriza, na primjer.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.