Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
24. ožujka 2019.

blog "Rupa" u Ustavu za zabranu pobačaja

Foto Davor Javorović / PIXSELL
Foto Davor Javorović / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2016. u 8:16 2016-10-12T08:16:17+02:00

Apsurdna „rupa“ u Ustavu RH u članku koji se tiče referenduma trajno brine i naprosto mami prokaptolske namjernike na različite inicijative koje guše ljudska prava

Lideri koji politički profiliraju Most još jednom u godinu dana uspjeli su proći cijelu predizbornu kampanju a da se nisu izjašnjavali i opredjeljivali o glavnim svjetonazorskim pitanjima. Kad su odgovarali na ankete koje su sadržavale i takva pitanja, trudili su se pozicionirati centralno, pa čak i progresivno, da se Vlasi ne dosjete.

Sada kad su izbori prošli, lakše je, sad mogu tu i tamo pokazati i što stvarno misle o zaštiti ljudskih prava. Pokazao je to Božo Petrov kad je prije koji dan usporedio slobodu molitvi pred bolnicama protiv pobačaja sa slobodom javnih gay-pridea. Jednostavno nešto što je potpuno neusporedivo.

Ne izlaze homoseksualci glasno i masovno na ulice u duginim bojama da bi cijeli svijet postao pederski, nemaju oni tu ambiciju, oni nikome ne nameću ni svoje seksualno, niti svjetonazorsko opredjeljenje. Oni u gay-paradama samo štite sebe i svoja ljudska prava. Heteroseksualci koji koračaju uz njih čine isto, zalažu se za zaštitu prava homoseksualaca ali i za nedodirljivost vlastitog svjetonazora.

A oni koji organizirano mole pred bolnicama protiv pobačaja žele nametnuti drugima svoj pogled na svijet. Neka mole, to jest njihovo pravo ako ni na koji način ne ugrožava slobodu drugog. Ali nije to samo meditativna molitva. Poznato je da se oni koji bi emanirali i nametali ljubav znaju jako naljutiti ako onome kome je navodno namijenjena - ta ljubav ne treba. Mogu se u trenu premetnuti u najveće mrzitelje.

Pobačaj je sigurno nesretan događaj za veliku većinu žena koje se za njega odluče. No, intencija starog zakona iz 1978. godine je slobodan izbor žene da odlučuje o vlastitom tijelu, pa i da se zbog različitih okolnosti, koje ne moraju biti samo socijalne, odluči za pobačaj.

Andrej Plenković je jasan u odgovorima da (njegov) HDZ neće zabraniti pobačaj. Pa i Božo Petrov kaže da „u ovom trenutku“ ne vidi zašto bi trebalo mijenjati zakon o pobačaju. Ali, „ako daju argument zašto ih ne poslušati pa raspravljati?"

A argument ili „argument“ je i - da život počinje začećem. Argument Crkve kojeg osim prelata, iznose ljudi iz inicijative Željke Markić „U ime obitelji“ i drugih katoličkih udruga. Kako kaže Vice Batarelo iz „Vigilarea“ - zakon o pobačaju treba uskladiti s Ustavom. A Ustav u članku 21. kaže: „Svako ljudsko biće ima pravo na život“. A život, je li, počinje začećem!?

Sada će se nakon 25 godina od postavljenog zahtjeva za ocjenom ustavnosti, zakon o pobačaju raspraviti i Ustavni sud. Pitanje je zašto baš sad poslije svih tih 25 godina?

Pripremajući se za dolazak na vlast s Tomislavom Karamarkom, HDZ i, kasnije će se vidjeti, njegov nesuđeni ministar zdravlja Ante Ćorušić pripremali su izmjene zakona o pobačaju, tako da se zakonski uvede obavezno savjetovanje za žene koje zatraže pobačaj, i to s liječnikom, psihologom, socijalnim radnikom i svećenikom. Žene koje ne vjeruju preskočile bi svećenika.

HDZ i Most neće ići na potpunu zabranu pobačaja, ali će pokušati otežati slobodni izbor žene. No, za očekivati je da će u situaciji u kojoj je i dalje ustavno a onda i zakonski moguće da državni referendum o bilo kojoj temi prođe i s desetak ili stotinjak glasova (jer izlaznost ne igra nikakvu ulogu) konzervativne i klerikalne udruge pokušati inicirati referendum o „pravu na život“, tj. o zabrani pobačaja.

Većinsko javno mnijenje je protiv zabrane pobačaja pa bi na mogući referendum izišao veliki broj protivnika zabrane, a ishod bi bio neizvjestan. Ali, ovakva apsurdna „rupa“ u Ustavu RH u članku koji se tiče referenduma trajno brine i naprosto mami prokaptolske namjernike na različite inicijative koje guše ljudska prava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown