Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4
Sutra: 5° 5° 4
19. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Previšić, zaštitari i tamjan

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2016. u 7:20 2016-09-28T07:20:43+02:00

Kad Andrej Plenković kaže da stanje na Filozofskom valja riješiti u okviru zakona, onda valjda misli da Previšić mora smjesta odstupiti jer je tako zakonito odlučilo Vijeće FF-a

Komentirajući sukobe studenata i većine profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu s dekanom Vlatkom Previšićem, ministar obrazovanja smijenjene vlade Predrag Šustar rekao je jučer da će se pronaći rješenje s kojim će svi biti zadovoljni i dodatno je prokomentirao da je prosjek godina starosti dekana zagrebačkog sveučilišta 53 godine.

Po toj dodatnoj rečenici dalo bi se shvatiti da čak i Šustar misli da bi Previšić - poslije još nikad viđenog diktatorskog performansa sa zaštitarima kojeg je priredio na FF-u - sa navršenom 71 godinom života stvarno napokon mogao pristati da ide u mirovinu.

Inače, ako Previšić ne ode, od ponedjeljka će studenti blokirati Fakultet.

Po Statutu Sveučilišta, nitko ne može ostati u radnom odnosu u novoj školskoj godini, nakon što je navršio 70. Ali svejedno, rektor Damir Boras, osrednji znanstvenik, ali zato čuven po grotesknoj paradnoj inauguraciji za rektora 2014. godine i po inauguracijskoj izjavi da Sveučilište mora vratiti biblijskim vrijednostima, tvrdi da on Previšića ne može smijeniti i zatražio je od Šustarovog ministarstva da nađe rješenje.

Preko Vlatka Previšića Boras je faktički želio ostvariti spajanje Filozofskog fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom a samim tim, dakako, i povratak onim proklamiranim biblijskim vrijednostima. Ostvariti pokatoličenje Filozofskog fakulteta, na kojem su se posljednjih pedesetak godina obrazovali i najžešći kritičari vlasti i vladajućih. Kud ćeš bolje nego pokret otpora omamiti tamjanom.

Kad bi budući nastavnici vjeronauka koji se obrazuju na Katoličko bogoslovnom fakultetu imali i mogućnost studirati još jedan predmet na Filozofskom fakultetu, bili bi u prednosti u zapošljavanju u školama. Racionalnije bi bilo zaposliti vjeroučitelja (jer njega ionako moraš imati) koji predaje još jedan predmet, nego jednopredmetnog nastavnika s Filozofskog.

Zatim, za studij na KBF-u nema prijemnog, potreban je krsni list i potvrda župnika a pridruženi studenti s KBF-a uključivali bi se bez prijemnog ispita i na Filozofski fakultet. Dakle, općenito bi bili u potpuno privilegiranom položaju u odnosu na studente Filozofskog fakulteta.

Mogućnošću tzv. interdisciplinarnog studija KBF-a i FF-a i mogućnošću da nastavnici vjeronauka predaju još uz to i svjetovne humanističke predmete, Kaptol bi i formalno 'preuzeo' obrazovanje u Hrvatskoj. Visoki prelati im daju dozvolu da predaju ali ako su nezadovoljni s tim kako to rade, ako nisu dovoljno 'njihovi' - mogu im tu dozvolu i oduzeti.

Umjesto nastavka obrazovne kurikularne reforme koju je proljetos na zagrebačkom glavnom trgu podržalo oko 40.000 ljudi, Katolička crkva bi zajedno s ultrakonzervativnim političkim i intelektualnim elitama djelatno, svakodnevno potirala sekularizam, onako kako to osim Borasa i Previšića sanjaju i zagovaraju Karamarko i Hasanbegović i slično onome kako to islamizacijom čini Erdogan u Turskoj.

Interdisciplinarni studij KBF-a i FF-a odbačen je odlukom studenata i profesora Filozofskog fakulteta još u lipnju. Tada je Vijeće Filozofskog fakulteta osjetnom većinom glasova pokrenulo smjenu Vlatka Previšića kojoj se on i uz pomoć zaštitara, kao nekakve svoje privatne garde - nelegalno i iritantno bezobrazno opire. Bilo bi zanimljivo znati je li dekan zaštitare platio iz vlastitog džepa.

Zato kad Andrej Plenković kaže da stanje na Filozofskom valja riješiti u okviru zakona, onda valjda misli da Previšić mora smjesta odstupiti jer je tako zakonito odlučilo Vijeće FF-a. Ili…?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka