Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
22. veljače 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

Komentar Predsjedničin trla-baba-lan

Foto: D. JELINEK
Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2018. u 7:44 2018-04-18T07:44:00+02:00

Kolinda Grabar Kitarović je, kao i baš svaki predsjednik Hrvatske dosad, najpopularnija/ji političar/ka u zemlji. To je baš zbog toga što predsjednici u Hrvatskoj ni izdaleka nemaju takve nadležnosti, a onda niti odgovornosti kakve imaju premijeri

I jučer je Kolinda Grabar Kitarović uputila oštre kritike Vladi da je demografska situacija alarmantna i izvanredna, a Vladine mjere su apstraktne, a ne sveobuhvatne i konkretne. Kazala je da je potrebno stvoriti uvjete za značajnije povećanje plaća i to odmah, te da je krajnje vrijeme da se donese novi Ovršni zakon koji će biti socijalniji.

Sve to i te kako stoji, ali ona sigurno dobro zna, još bolje nego svi mi, koliko je teško i nemoguće, nakon višedesetljetne antisocijalne, protuproizvođačke i sistemski debelo korumpirane (a time i antihrvatske) politike zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske i značajno povećati plaće i životni standard. Bilo je to jednako nemoguće i onda, prije više od tri godine, kada je KGK nakon pobjede na izborima obećala da Hrvatska može postati jedna od najbogatijih zemalja svijeta.

Ona ni jučer u Šibeniku nije rekla kako bi ona to konkretno i brzo stvorila uvjete za brzo i veliko povećanje plaća i ono neviđeno blagostanje koje je bila prizivala svojom pobjedom, te kako bi poboljšala demografsku situaciju. Ali od nje se to i ne očekuje, nije to njen posao.

Prema tome, sve je to trla-baba-lan i populističko repozicioniranje kako bi imala veće šanse u novoj utrci za predsjednicu/ka države. Kako već svi taktičari i stratezi znaju, ona se mora udaljiti od politike svoje (bivše) stranke HDZ-a i Vlade kako bi s tobožnje neovisne pozicije pokušala opet zadobiti većinu birača.

Evo pred koji dan doznali smo da je Grabar Kitarović 2015. godine, samo dva mjeseca nakon održanih izbora sasvim ozbiljno pripremala 'svoju' nestranačku Vladu, ako brzo, za dan-dva, ne dođe do koalicijskog dogovora. To je bilo pretjerano ambiciozno (a moguće i protuustavno) jer ako se u Njemačkoj mogu o Vladi voditi pregovori šest mjeseci, mogu dva-tri mjeseca i u Hrvatskoj, valjda.

No, Kolinda Grabar Kitarović je, kao i baš svaki predsjednik Hrvatske dosad, najpopularnija/ji političar/ka u zemlji. To je baš zbog toga što predsjednici u Hrvatskoj ni izdaleka nemaju takve nadležnosti, a onda niti odgovornosti kakve imaju premijeri.

Ali, ako su nesuglasice i trvenja između Pantovčaka i Banskih dvora postali već tradicionalni (jer, nisu se slagali niti Josipović i Milanović) - bi li bilo dobro promjenom Ustava izmijeniti politički sustav u čisti parlamentarni?

Vidimo da glavna opozicijska stranka SDP radi na dokumentu kojim bi predložio da se predsjednici Republike potpuno razvlaste - imali bi isključivo protokolarne ovlasti u miru i zapovjedne ovlasti u ratu, te bi se birali u Saboru. Sigurno ni vodstvo HDZ-a nije daleko od sličnog razmišljanja.

Bilo bi to efikasnije, ali manje pluralno. Teško bi bilo reći da bi bilo i manje demokratično, ali za hrvatsko društvo je puno prihvatljivije višeglasje pa i u odnosima predsjednika i premijera nego prividna unisonost kakva je sada u Mađarskoj, Srbiji, Poljskoj, Rusiji, Turskoj, ali i kakva je bila i u Hrvatskoj 90-ih za vrijeme Tuđmana.

Sada imamo situaciju u kojoj hadezeovska unutarnja desnica predstavlja Plenkovićevom vodstvu veću opasnost nego parlamentarna oporba, pa čak i situaciju u kojoj je dio oporbe bliži Plenkoviću, nego njegova stranačka desnica.

Bolje je i na neki način štiti od samovolje i autoritarnosti da se u Hrvatskoj i dalje zadrži vladajuće-kontrolni politički trokut: premijer-predsjednik RH-oporba. Da i predsjednik, a ne samo oporba, mogu biti protuteža i korektiv premijeru.   

  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno