Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1n
Sutra: 12° 12° 1n
24. ožujka 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Plenković nije popustio bukačima

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2016. u 7:08 2016-10-19T07:08:20+02:00

Andrej Plenković sastavio je Vladu dosta temeljitom obnovom HDZ-ovih kadrova iz posljednje vlade za vrijeme Karamarka. Kako stvari stoje, ukupno će biti 11 novih i osam starih ministara u novoj HDZ-Mostovoj vladi. No, uz pet starih, 10 je novih ministara iz HDZ-ove kvote, gotovo taman onoliko koliko se očekivalo da jasno potvrdi novi smjer svoje i Vladine politike.

Plenković nije popustio bukačima u izboru ministrice kulture i dao vjeru da neće odustajati od plana i ciljeva, da neće pretjerano kalkulirati. Kalkulirati se u politici uvijek mora, ali ako se kalkulacijom ne odustaje od politike. Pet smjernica koje je iznio kao ključne ciljeve Vlade jesu ono što danas u Hrvatskoj treba podržati da vidimo u kolikoj mjeri se mogu dosegnuti. Gospodarski rast i razvoj, konkurentnost, demografska obnova, pravna sigurnost i društvena solidarnost.

No, nismo vidjeli još nikakav program Vlade. Nije čak niti poznato hoće li biti utanačen neki koalicijski sporazum između HDZ-a i Mosta, između HDZ-a i manjinskih zastupnika. Mandatar i od sutra premijer Plenković nije ništa još rekao kojim smjerom ova njegova vlada misli ići, što želi učiniti i na koji način.

Rano je za prognoze, treba vidjeti kako će Vlada funkcionirati. Po obrazovanju, stručnosti, dakle, HDZ-ovih ministrica i ministara, to bi trebao biti kvalitetan ministarski sastav. Uvijek najprije uspoređujemo s onima koji upravo odlaze. Nada Šikić, Bernardica Juretić, Darko Horvat, Dario Nakić, Predrag Šustar, Zlatko Hasanbegović… Valjda je za svakog od njih Tomislav Karamarko imao baš jako bitne privatne razloge, a za neke i jake svjetonazorske razloge, da ih postavi kao ministre. Sigurno ne mogu ovi novi po stručnosti i sposobnosti biti lošiji od njih, ali to, naravno, nije dovoljno da budu uspješni.

Što se tiče samog Hasanbegovića koji se jedini, očito, rodio kao ministar, nije - otkad je Plenković uzeo kormilo u HDZ-u - ionako niti u jednom trenutku niti u HDZ-u bilo sumnje da će morati otići. Nije valjda Plenković veslo sisao pa ušao u preuzimanje stranke da bi se onda sljedeće četiri godine s Hasanbegovićem prešetavao po Europi. Pa tko bi mu to honorirao? Četvrta bojna?

Kao ministar hrvatskih branitelja ostaje Tomo Medved, ali on će se vjerojatno morati malo prilagoditi u okvirima ove nove, ipak sasvim različite vlade. Sjetimo se da je ljetos otkrio spomenik Barešiću, terorističkom ubojici jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj 1971., i nazvao ga „braniteljem prije branitelja“.

Malo je neobično i to da novi ministar zdravstva postaje Milan Kujundžić kojeg je njegova strukovna organizacija Hrvatska liječnička komora prijavila Etičkom povjerenstvu RH zbog izjave da 50 posto liječnika u Hrvatska ne znaju raditi, niti hoće raditi. Uz Tomu Medveda, novi-stari član HDZ-a Kujundžić može biti utjeha za HDZ-ovu radikalniju desnicu. U žaru izborne kampanje je optužio 'neke Milanovićeve suradnike' da su ubojice, ali nije htio konkretizirati na koga misli. Ali, Kujundžić se u Vladi neće (valjda) baviti ideologijom, nego zdravstvenim sustavom

Pavo Barišić, ministar znanosti, vjerojatno će danas-sutra morati objasniti zbog kojih ga je financijskih afera prije nekoliko godina s mjesta pomoćnika ministra bio smijenio tadašnji ministar Damir Primorac.

Najslabijom karikom lako bi se mogli pokazati Mostovi ministri u vrlo zahtjevnim ministarstvima, no Plenković tu nije ni mogao puno učiniti. Petrov i njegovi su birali ministre iz svoje kvote. Stručnu ministricu uprave Dubravku Jurlinu Alibegović mostovci su makli iz Vlade kako bi Ivan Kovačić kao Vladin potpredsjednik preuzeo njezino ministarstvo.

Imamo potpuno identičnu, staru koaliciju HDZ-Most, ali i prilično novu vladu. Most je na reforme sada potpuno zaboravio ali Plenković i HDZ ne bi smjeli na to zaboraviti, kolikogod je ta riječ posljednjih desetak mjeseci kompromitirana, skroz ofucana.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown