Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
27. ožujka 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Petrov razrednik koji piše neopravdane

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2016. u 7:13 2016-11-02T07:13:21+01:00

Naravno da je najspornije to što se kažnjavanjem nedolaska baš na dan kad se glasa, želi disciplinirati zastupnike tako da osiguravaju glasački kvorum

Sjetimo se herojskih reformskih zahtjeva koje je Most isticao nakon što je 8. studenog 2015. godine osvojio 19 mandata u Hrvatskom saboru, kako bi baš na tim skoro revolucionarnim traženjima testirao HDZ i SDP i s njima, eventualno, „ušao u suradnju“.

Prema onome što su tada tražili, ovo što sada gledamo u Saboru je šala mala. Most je tada inzistirao na smanjivanju broja županija, ali i drugih jedinica lokalne uprave i samouprave koje nisu u stanju egzistirati bez pomoći države. Tražio je reformu pravosuđa, niže plaće političara (svi na najviše 9999 kuna), povećanje stope doprinosa za drugi mirovinski stup, profesionalizaciju uprava u javnim poduzećima, itd.

Od svega toga je odustao. To veliko pospremanje društva palo je u zaborav pa su poslije završenih prijevremenih izbora ostali na samo sedam zahtjeva koje su željeli ozakoniti još i prije negoli se sastavi ova nova koalicijska vlada. No, nasreću, iz tog Mostovog seta izmijenjen je zasad samo Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika, a može se ispostaviti i da je to bilo protuustavno, jer je primjena retroaktivna.

Imamo pravo zaista sve najgore misliti o hrvatskih političarima, nisu nas usrećili. Ali, one koje su na vlasti zadnjih 26 godina biramo na višestranačkim izborima pa smo za sve izabrane - sami krivi i sami zaslužni. Demokracija je kvarna i nerijetko nepravična, ali bolji politički sustav od parlamentarne demokracije, barem u Europi i za Europu, nije još izmišljen.

Dakle, političari, posebno zastupnici, imaju prevelike plaće!? Ne misle se čak odreći povećanja od 1000 kuna kad im za toliko od 1. siječnja, kao i svima drugima koji imaju istu visinu plaće, porastu primanja zbog izmjene poreza na dohodak!? Ništa ne rade za svoje prevelike plaće, ali čak se i ne pretvaraju da nešto rade, nego ih uopće nema u sabornici!? Kada i slučajno sjede u sabornici dosadno im je pa neprestano tipkaju po mobitelima, guglaju i šeraju postove!? Katkad i čitaju novine ispod klupice, ali, istina, sve rjeđe!? Niske su im cijene u saborskom restoranu i kafiću, pa umjesto da slušaju rasprave, umjesto da se prave da rade, izlaze iz sabornice, ispijaju kave i alkoholiziraju se!? Neki čak ne dolaze na Markov trg ni u petak kad je glasanje!? Strašno.

Neki će reći da se građani, cijeli narod, na izvjesni način ugledaju na saborske zastupnike, kao na poznate ljude, one koji su uspjeli i one koji vode ovu državu, pa ako narod na televiziji vidi kako zastupnici ne dolaze na posao, onda će se i oni ponašati neodgovorno, i njima će uzor biti da izbjegavaju doći na posao, a da, naravno, dobivaju punu plaću.

Zato valjda, kada most-ovci predlažu novčano kažnjavanje onih zastupnika kojih nema petkom na glasanju u sabornici, onda ističu, prije svega, da im je cilj zaštita digniteta zastupnika i povjerenja građana u instituciju Hrvatskog sabora. Za svaki neopravdani izostanak iz Sabora u danu kada se glasa zastupnik bi bio kažnjen s tri dnevnice, što iznosi oko 500 kuna. Ispričnice bi izdavao predsjednik Sabora (!) ako su zastupnici bolesni, ili zbog smrtnog slučaja, zbog rada u klubu zastupnika ili u nekom saborskom tijelu, ili zbog službenog putovanja, a izostanak zbog stranačkih aktivnosti - bio bi neopravdan.

Potrebno je povećati disciplinu zastupnika a predsjednik Sabora bi bio nešto kao školski razrednik.

Naravno da je najspornije to što se kažnjavanjem nedolaska baš na dan kad se glasa, želi disciplinirati zastupnike tako da osiguravaju glasački kvorum. To je protivno Ustavu koji, među ostalim, ističe i da zastupnik ne može biti kažnjen za izraženo mišljenje ili glasanje u Hrvatskom saboru. I saborski mandat nije obvezujući pa zastupnike nitko zbog glasanja ne može smijeniti - ne mogu niti njihove stranke, a niti postoji mogućnost (izbornog) opoziva.

Zato, sve je to goli populizam a od njega bi bilo i izravne koristi za Most i vladajuće - da pokušaju spriječiti moguće opstrukcije kvoruma. Ako nam ove lijenčine ne valjaju, utješno je da smo htjeli baš njih. a ne neke druge. Izabrat ćemo druge na sljedećim izborima.

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka