Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
21. veljače 2020.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Nogometni putokaz za uspjeh

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2018. u 17:12 2018-07-10T17:12:29+02:00

Za našu reprezentaciju već tri-četiri godine igraju gotovo potpuno isti igrači, ali je pod vodstvom Zlatka Dalića, sada to postala majstorski vođena momčad koja može nadvisiti najjače suparnike

Može li već sada veliki uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije u Rusiji pokrenuti i neke pozitivne promjene u društvu? Može, sigurno, jer ovo je izvrstan primjer s Hrvatima u svjetskom vrhu u nogometu, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, na svjetskom prvenstvu koje gledaju milijarde ljudi.

Ništa nije toliko popularno, a mnogi ljudi u svijetu koji će gledati nogometnu završnicu slabo i znaju u kojoj se to regiji Hrvatska nalazi. Zato je ovo ogromna promocija za malu zemlju.

Nije primjeran samo uspjeh, nego i način kako se do njega došlo. Za našu reprezentaciju već tri-četiri godine igraju gotovo potpuno isti igrači, ali je pod vodstvom Zlatka Dalića, sada to postala majstorski vođena momčad koja može nadvisiti najjače suparnike.

Prije Dalića reprezentaciju je vodio čovjek kojega je postavio Zdravko Mamić i za kojeg nitko od stručnjaka nije imao profesionalnog obraza i poštenja tvrditi da je on dobro, a kamoli najbolje rješenje.

Postavljen je onako kako se to u Hrvatskoj obično radi. Nije bio sposoban, nije prethodno imao nikakvih značajnih rezultata iza sebe, ali bio je »naš« – znalo se da će bespogovorno slušati i raditi ono što mu se kaže. Isto kao u politici. U konkretnom slučaju, protežirati igrače kojima je Mamić menadžer.

S Dalićem nije tako i vidljivo je da nije čovjek ničijih lobija. Zna reći da je za sve što je napravio u životu, sam zaslužan. Izrazito je pristojan, odličan komunikator prema javnosti koji se ne opravdava za ono što je bilo loše i koji je uveo u javni govor u Hrvatskoj riječ »poniznost«.

Onako kako je Dalić upotrebljava – ona ne znači povlačenje, defenzivnost, nikako kukavičluk, nego sve suprotno od toga, a prije svega ima značenje suprotno – bahatosti i bezobrazluku. Poruka je da je važno stvoriti dobru atmosferu, vjerovati u vlastite sposobnosti i snagu, izvući iz svakoga najbolje, pa ako je to moguće, i više od toga.

Izvan te »poniznosti«, skoromnosti, fair-playa, je ono što su učinili član stručnog stožera Ognjen Vukojević i, inače, za dobru igru Hrvatske iznimno zaslužni Domagoj Vida koji su snimili, a Vukojević objavio na društvenim mrežama, ratni pozdrav-poklič »Slava Ukrajini«.

Taj su poklič upotrebljavali i u Drugom svjetskom ratu oni koji su taj rat izgubili. Dobro je što je vodstvo HNS-a reagiralo tako što je poslalo Vukojevića kući. I to je jedna novost, pozitivna. Recimo, ništa slično se nije dogodilo kad je prije četiri i pol godine Joe Šimunić na prepunom maksimirskom stadionu s mikrofonom u ruci urlao »Za Dom spremni!«. Dapače, godinu dana kasnije nagrađen je mjestom pomoćnika Anti Čačiću.

U srijedu je Hrvatska mogla očekivati izvanrednu potporu s moskovskih tribina jer je poznato da zbog političkih prijepora ruska publika nipošto nije naklonjena Englezima. Ali, poslije Vukojevićevog videa, kako bismo mogli očekivati da će Rusi zdušno navijati za Hrvatsku?

HNS je pokušao sanirati štetu, vidjet ćemo hoće li uspjeti. Ako spomenutu glupost zanemarimo, ono što nam nogometnim znanjem i požrtvovnošću igrači reprezentiraju i kao neki opći društveni primjer, može rastvoriti vrata za jedan pametan, optimistični propuh kojeg nema u Hrvatskoj već godinama. Dobar posao mogu raditi samo oni koji to stvarno znaju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.