Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
18. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Nije samo Bog iznad Sabora

Nije samo Bog iznad Sabora
Nije samo Bog iznad Sabora
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2017. u 7:06 2017-07-12T07:06:28+02:00

Hrvatska je u međunarodno pravnom poretku, pa nas ne mogu ne obvezivati niti međunarodne sudske presude niti sudske arbitraže

Pokojni HDZ-ov političar Šime Đodan ostao je upamćen po rečenici da je iznad Hrvatskog sabora samo Bog. Zašto Bog, to Đodan u zemlji tada još sasvim nedavnog preobražaja mnogih bivših komunista u gorljive novokatolike zaista nije trebao posebno objašnjavati.

Ali, u vrijeme (polu)predsjedničkog sustava kojeg je Hrvatska imala cijelo desetljeće, od 1991. do 2001. godine, barem djelomično iznad Hrvatskog sabora bio je i predsjednik Republike Franjo Tuđman. Tuđman je predlagao imenovanja i razrješenja ministara i kao karizmatični predsjednik HDZ-a donosio odluke kako će glasati parlament u kojem su HDZ-ovi zastupnici imali većinu. Stoga je Đodanova poruka ponajprije bila upućena predsjedniku Tuđmanu. Jer, i tada HDZ-ovo desno krilo nije bilo uvijek zadovoljno odlukama stranačkog vođe i neupitnog državnog 'poglavara'.

No, osim Boga svemogućeg, i onda su bili i danas su iznad parlamenta i Ustav RH i međunarodni ugovori. Nije da nas se ti međunarodni ugovori ne tiču, onda kad nam više ne odgovaraju. Sabor po određenoj proceduri može i promijeniti Ustav, i to sam uz dvotrećinsku većinu, a može izmijeniti i međunarodne ugovore, sporazume, arbitraže itd., ali uz mnogo složenije bilateralne ili multilateralne procedure, i uz prihvaćanje eventualnih posljedica. 

 Danas će se sastati Andrej Plenković i Miro Cerar i razgovarat će o odluci Arbitražnog suda u Haagu koji je donio svoj pravorijek o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije na osnovu s obje strane potpisanog sporazuma o arbitraži, s kojim su se obje države obavezale da će poštivati njezin rezultat.

Hrvatski je sabor u srpnju 2015. jednoglasno odlučio da izlazi iz arbitražnog postupka. Tada, koji mjesec prije parlamentarnih izbora, Zoran Milanović i SDP-ova lijeva koalicija osjetili su da će biti jaki predizborni potez izići iz arbitraže, jer su imali i obznanili snimke dogovaranja slovenskog arbitražnog suca i predstavnice slovenske vlade. Činilo im se da je to dobar trenutak. Ali, godinu dana kasnije, Arbitražni sud je ustvrdio da su ostavke slovenskog suca u Arbitražnom sudu i slovenske vladine predstavnice - dovoljno jamstvo da se arbitražni postupak može neometano dalje voditi.

Hrvatske vlade nisu zatražile proces mirenja pred glavnim tajnikom UN-a, pozivajući se stalno i jedino na jednostranu saborsku odluku. A u presudi koja je izrečena prije dva tjedna u Haagu, nigdje nije niti navedeno da je Hrvatski sabor odlučio napustiti arbitražu. Nije ih se to ticalo, rekli bismo.

Saborska odluka je politička odluka koja sama po sebi nema pravnu snagu, ako ona u nekoj proceduri nije, ili uopće i ne može biti, pravno osnažena. Političke odluke mogu biti mobilizirajuće i motivirajuće, u ovom slučaju možemo vidjeti da one mogu biti i jaki predizborni potezi, ali deklaracije i parlamentarni zaključci čisti su spinovi za unutarnju političku, čak i politikantsku upotrebu, ako ih se ne uspije i pravno realizirati.

Možeš reći - ma to se mene više ne tiče, ali kako to da te se ticalo 2009. kada si, konkretno, ušao u arbitražni postupak i obavezao se da ćeš prihvatiti arbitražnu odluku?  Na potpisima i na odgovornosti se gradi međunarodno pravo.

Kao još jedan primjer da nije samo svemogući Bog iznad Hrvatskog sabora i baš nitko drugi, možemo navesti i poznatu saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu koju je u listopadu 2000. godine donijela Račanova lijeva koalicija, tada žestoko pritisnuta opasnostima uličnog 'puzećeg udara' u organizaciji pojedinih udruga branitelja-veterana i pojedinih generala, koje je onda tadašnji predsjednik RH Stipe Mesić umirovio.

U toj saborskoj Deklaraciji iz 2000. među ostalim stoji „da je Republika Hrvatska vodila pravedan i le­gitiman, obrambeni i oslobodite­ljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome“ u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica.

Ali, ako Haaški sud za ratne zločine eventualno potvrdi prvostupanjske visoke kazne šestorici dužnosnika Herceg-Bosne, a s kvalifikacijama o zajedničkome zločinačkom pothvatu s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom i još nekim ljudima iz vrha RH i Herceg-Bosne kojemu je cilj bio stvoriti etnički čistu hrvatsku državu na teritoriju nekadašnje Banovine Hrvatske - hoće li tada biti spasonosno i učinkovito mahnuti međunarodnoj javnosti s našom saborskom Deklaracijom koja tvrdi i tumači da nije bilo agresije prema bilo kome? Ne, neće nam to puno pomoći i sigurno da neće iznuđena Deklaracija moći spriječiti kvalifikaciju presude i njezine pravne konzekvence.

Hrvatska je u međunarodno pravnom poretku, pa nas ne mogu ne obvezivati niti međunarodne sudske presude niti sudske arbitraže.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka