Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE

blog Neka Glogoški ide na izbore

Neka Glogoški ide na izbore
Neka Glogoški ide na izbore
Autor:
Objavljeno: 14. srpanj 2016. u 18:23 2016-07-14T18:23:00+02:00

Dražen Keleminec i članovi Autohtonog HSP-a digli su šator i tako okupirali plato u Srbu na kojem je spomenik Vanje Radauša i na kojem će 27. srpnja antifašisti i SDSS slaviti 75. godišnjicu ustanka. Keleminec i njegovi proustaše tvrde da je ustanak u Srbu bio četnički, no to povijesno nije točno. Nakon što su Maks Luburić i njegovi ustaše ubijali Srbe po selima tog područja, pretežno djecu, žene i starce, krenuo je ustanak u kojem je tada dijelom bilo i osvetničkih ratnih zločina nad hrvatskim civilima, ali ustanak nije imao četničku ideologiju. Policija tvrdi da će osigurati i omogućiti antifašistički skup, i vidjet ćemo što će se događati.

No, da bismo mogli biti suočeni s braniteljskom politikom šatora koja bi željela ultimatumima usmjeravati i voditi državnu politiku, možemo zaključiti po najavi Đure Glogoškog, predsjednika Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata, o tome da će biti donesena deklaracija hrvatskih branitelja koju će oni dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova i »koja će obvezati sve vlade, bez obzira tko je na vlasti«. Glogoški je na sastanku u Ministarstvu branitelja rekao da će se to prije svega odnositi na pregovore Srbije s EU-om i da branitelji, ako ne budu zadovoljni, neće Srbiji dopustiti da se zatvori poglavlje 23.

Možda je sve to spin, no svejedno što je. Činjenica je da je Vlada Klemma i Glogoškog vrlo brzo srušena, da idemo u kampanju i izbore i da je ekipa koja je 555 dana logorovala pred Ministarstvom branitelja pripravna opet nastaviti politikom pritisaka, šatorima i plinskim bocama.

Osim toga, Klemmova zaštitarska tvrtka je bez problema dobila od ministra Tomislava Medveda posao da štiti njegovo ministarstvo i Ministarstvo socijalne skrbi, koje je na istoj adresi. Bez obzira što je protiv Klemma dignuta optužnica zbog neplaćanja poreza i bez obzira što su Klemm i njegovi prosvjedovali protiv vodstava Ministarstva branitelja, a sad štite zgradu i ljude. Ljudi iz SDP-ove koalicije neće mu dati posao.

Naravno, sada je situacija bitno izmijenjena. Koliko god je u početku braniteljski šator i te kako pomogao Kolindi Grabar-Kitarović da pobijedi, nakon što ih je posjetila u izbornoj noći, ona nikad više nije došla pod šator. Karamarko dijeli s Glogoškim i Klemmom, Crnojom i Medvedom istu antisrpsku ideologiju – sjetimo se, šator je 2014. bio dignut protiv »Jugoslavena« – ali Karamarku je u posljednjim mjesecima samo odmagao, jer se cijela javnost okrenula protiv bezrazložnog prosvjeda.

Andreju Plenkoviću u prijeizbornoj kampanji sigurno nikakva šatoraška uvjetovanja i pritisci neće dobro doći, mogu mu samo odmoći. Kako stvari stoje, Glogoški i društvo neće podržati Plenkovića jer su njihovo hadezeovsko društvo upravo oni s kojima su se u ponedjeljak našli – Medved i Miro Kovač. I Milijan Brkić, naravno.

To da bi deklaracija jedne ili više udruga, pa bile one i braniteljske, obvezivale buduće vlade, je smiješna glupost. Neka idu na izbore, dobiju vlast, pa neka onda vode svoju politiku. Drukčije ne može. Ali, politika veta braniteljskih udruga, a tako i Katoličke crkve, je ovdje tradicionalno prisutna 25 godina, kao da nema demokratske zrelosti koja će to odbaciti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.