Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Ne mogu Hrvati Srbima birati zastupnike

Ne mogu Hrvati Srbima birati zastupnike
Ne mogu Hrvati Srbima birati zastupnike
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2017. u 7:23 2017-09-20T07:23:17+02:00

Desničarski probni baloni o referendumu protiv izborne zastupljenosti manjina najprije su udar na Andreja Plenkovića jer on ipak nije turbonacionalist kakav je bio Tomislav Karamarko, nego je tek sivi, plašljivi politički tehnokrat bez osobitih ideoloških i političkih uvjerenja

Probni balon salonskog proustaše Ante Đapića i udruge U ime obitelji Željke Markić, slične orijentacije, o navodnoj referendumskoj izmjeni način izbora predstavnika nacionalnih manjina, ili pak i o potpunom ukidanju predstavništva nacionalnih manjina u Saboru, nastavak je višegodišnje neprekinute navale radikalne desnice s ciljem da smlave hrvatsku demokraciju, onoliko koliko te demokracije još uopće ima, i da proguraju - možda tek malo prikrivenu - konzervativnu, katoličku nacional-diktaturu.

Stvari se zakuhavaju već odavno. Na manifestacijskoj razini inicijativa je počela vukovarskim razbijanjem dvojezičnih ćirilićnih ploča, potporom na zagrebačkom mitingu i onda referendumom o ustavnoj definiciji braka kojeg je uspješno potaknula udruga U ime obitelji, te je nastavljena sa 555 dana braniteljskog prosvjeda u šatoru pred zgradom Ministarstva.

Za sve su ove akcije desničarske udruge imale podršku tadašnjeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je svojedobno bio izjavio da je koalicija HDZ-a sa srpskim SDSS-om bila ponižavajuća i da je „HDZ-ova vlada financirala obnovu četničkih spomenika, poput onog u Srbu“.

Sada je situacija drukčija, HDZ je ponovno u svojevrsnoj koaliciji sa SDSS-om i hrvatski desničari smatraju da baš Milorad Pupovac i njegovi Plenkovića drže u šahu tako da on više ni sam ne zna kamo da izmjesti spomen ploču s ustaškim pozdravom „Za Dom spremni“, umjesto da se takve ploče namnože širom Hrvatske, kako bi to htio Zlatko Hasanbegović.

Desničarski probni baloni o referendumu protiv izborne zastupljenosti manjina najprije su udar na Andreja Plenkovića jer on ipak nije turbonacionalist kakav je bio Tomislav Karamarko, nego je tek sivi, plašljivi politički tehnokrat bez osobitih ideoloških i političkih uvjerenja.

Zasad takvi pokušaji nisu akutno opasni, ali kao što se i taktički i strateški radi na rehabilitaciji ustaša i NDH, tako da se oni u prvom dijelu priče izjednače s partizanima i s Jugoslavijom, tako se žele politički eliminirati manjine kako bi se dugoročno, trajno porazila i cjelokupna hrvatska ljevica.

Jer, na kraju krajeva, o Hrvatima se radi, a ne samo o Srbima i drugima manjinama u Hrvatskoj. Manjinska prava moraju štititi Hrvati, u najmanju ruku i zbog toga jer će jedino na taj način zaštiti i vlastitu slobodu.

Treba podsjetiti da je Mato Arlović, početkom dvijetisućitih kao potpredsjednik Sabora predlagao da se mijenja Izborni zakon na taj način da se zastupnici nacionalnih manjina izabiru putem stranačkih lista. Današnji je Đapićev prijedlog, dakle, identičan ondašnjem Arlovićevom. Arlovićeve ideje nisu valjda bile inspirirane nekim velikim nacionalizmom, ali bi u realizaciji učinak, naravno, bio jednak. Osječka škola, rekli bismo. Manjine ne bi mogle birati svoje autentične predstavnike, nego bi im te predstavnike birali Hrvati i tako izabrani zastupnici bili bi podložni stranačkoj stezi, dok bi interes i predstavljanje manjinskih naroda bili zanemareni. Arlović je vjerojatno imao u primisli na taj način ojačati SDP, tadašnju svoju stranku, koja je onda imala relativno zamjetan broj etničkih Ne-Hrvata.

Svakako, promjena izbora manjinskih predstavnika ne bi bila moguća bez promjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Prihvaćanje takve inicijative bi umanjilo stečena prava manjina pa bi time  bilo krajnje problematično. A Ustavni sud bi takvu referendumsku inicijativu, najvjerojatnije, morao odbiti jer nema referenduma o manjinskim pitanjima, kao što ga nema niti o porezima ili o plaćama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.