Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 4n
Sutra: 6° 6° 4n
20. veljače 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Nadajmo se da je otkup Ine samo Plenkovićev spin

Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 28. prosinac 2016. u 7:32 2016-12-28T07:32:37+01:00

Čudesan je taj populizam koji naravno nije samo hrvatski izum nego ga vidimo sve više i u Europi i u Americi. Čudesna je ta fascinacija državnim vlasništvom nakon što su odabrani tajkuni dosta toga potrajbali

Komunizam, socijalizam, što li je već - vraća nam se u Hrvatsku na velika vrata. Ne onaj samoupravni, s društvenim vlasništvom, u kojom smo nominalno bili vlasnici svega, sve dok se nije dogodila krivo nasađena i usto još i zakonita pljačkaška privatizacija. Za takvu je privatizaciju rat bio sjajan, najbolji alibi.

Ne prijeti nam naravno povratak u takav komunizam, socijalizam što li već, nego u onaj etatistički, proruski, u kojem se građane ništa ne pita nego država odlučuje umjesto njih - prodaje, kupuje natrag, pa će onda možda i opet prodati i kupiti.

Dobro - nazovimo ovo državnim i stranačkim ili koalicijskim kapitalizmom.

Osam godina nakon što je jedna HDZ-ova, Sanaderova Vlada - a ne zna se precizno a niti pravomoćno zbog čega - uručila prava odlučivanja u Ini mađarskom MOL-u, sada bi druga HDZ-ova, Plenkovićeva vlada otkupila od Mađara prodanu Inu a sve na račun građana koji vole, kupuju i otkupljuju hrvatsko, pa i na račun zaduženja unuka i praunuka.

I što će nam zapravo Ina iako se zaduže generacije - nije jasno ni osmišljeno. Ina realno vrijedi manje nego prije osam godina ali bismo je sada vjerojatno platili i više nego što su svoj dio platili Mađari. Zato jer se ona navodno prodaje, navodno je Hrvatska želi otkupiti. U dva-tri dana dionica je porasla gotovo 10 posto. I - gdje si bio, što si radio s Inom ovih osam godina? Vidi li se u tom otkupu ikakav napredak i strategija? Čini se da ne.

Čudesan je taj populizam koji naravno nije samo hrvatski izum nego ga vidimo sve više i u Europi i u Americi. Čudesna je ta fascinacija državnim vlasništvom nakon što su odabrani tajkuni dosta toga potrajbali. Dignu se ogromne pare na gradnji autoceste i (vjerojatno, navodno i nepravomoćno) potrpaju u privatne džepove, a onda kad biva nemoguće vraćati kredite - nećemo dopustiti monetizaciju autocesta jer su ceste 'naše' i na njima će država za 50 godina isplatiti i dugove i zaradit će!

Znamo što je državno vlasništvo, koliko je ono efikasno. Pa nije li kapitalizam nesputana privatna inicijativa? Jesu li Plenković, HDZ i Most za kapitalizam? Ali velike tvrtke su prekrasna mjesta za zapošljavanje kadrova stranaka koje su trenutačno na vlasti. Čitavo prvo desetljeće samostalne Hrvatske javna poduzeća bile su neiscrpni bankomati za tadašnji HDZ. Naravno da se mnogi rado sjećaju tog vremena. To je naprosto neodoljiva fascinacija političkom moći. Ti vladaš a zapravo te nitko ništa ozbiljno ne pita.

Čudesna je i ksenofobija koja se dobro slaže s fetišem našeg nam, hrvatskog vlasništva. Ono kad Miro Bulj kaže za one „koji su šurovali sa strancima“. „Judine škude koje pojedincima zveckaju u džepu naša država mora skupo naplatiti. Njih treba uhititi i pod hitno procesuirati“, kaže Bulj. Dobro, onog navodno glavnog nismo uspjeli isprocesuirati, možda bi mekši orah bio netko iz neke druge stranke a ne baš iz HDZ-a?

Đavo odnio i strane investicije! Šef Buljeve stranke i predsjednik Sabora Božo Petrov misli da se u ženevskoj arbitraži može još nešto i promijeniti. Najavio je da će se sagledati mogućnosti da se poništi presuda ženevskog UNCITRAL-a! Ma bravo za Božu Petrova, još jednom. Hm, da nam je samo znati kako…Stvarno bi nas čudilo.

Nikako nam ne ide s arbitražama, ali Hrvatska onda poduzima inicijativu. Izgubimo arbitražu ali istog trenutka najavimo otkup Ine težak nekoliko milijardi eura. Pitanje je što će biti u arbitraži Hrvatske i Slovenije, ali ako i izgubimo, nećemo arbitražu priznati, iako smo se, kao i Slovenija, obavezali na priznavanje.

Nema majci da netko nije za otkup Ine iz stranih ruku. To je nacionalni interes! Hoće to onda i Bernardić kapitalizirati, kaže SDP je prvi to predlagao. Ali, nije. Milanović se nije zalagao za otkup Ine, znao je koliko to košta.

Za nadati se samo da je ovo prije svega Plenkovićev i Vladin spin kako bi se u drugi plan bacila izgubljena arbitraža. Ili, kako kaže Mađar Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine - da je to samo politička poruka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka