Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 26
Sutra: 7° 7° 26
18. ožujka 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Mostovi ministri Bogom dani

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2016. u 7:16 2016-10-05T07:16:01+02:00

Čini se da se o kompetenciji ministara u novoj Vladi neće puno zajednički raspravljati a to nije jamstvo za dobar početak

Ne zna se mnogo toga u pregovorima koje HDZ i Most vode o novoj Vladi i Saboru, ali se mogu primijetiti razlike Mostovog pristupa pregovorima u odnosu na pregovore koje su prošle godine vodili s Karamarkom i njegovom ekipom.

U Mostu bi htjeli zadržati sva ministarstva koja imaju sada u tehničkoj Vladi pod svojom kontrolom i očito je da ne misle mijenjati svoje ministre. Svi bi stari ministri postali novi ministri. Oni su dakle jako zadovoljni svojim učinkom u Vladi, iako je ta Vlada srušena u lipnju ogromnom većinom i samo su je mostovci ustrajali braniti.
Sjetimo se, tada su u Mostu inzistirali da za svako ministarsko mjesto HDZ predloži po dva kandidata i trećeg zamjenskog, kako bi onda oni skenirali tko zadovoljava.

I htjeli su miješana ministarstva, tako da njihovi zamjenici ili pomoćnici ministra mogu nadzirati što radi ministar i što se radi u ministarstvu.

Sada je Most malo olabavio, promijenio je taktiku pa mostovci žele sustav 'vertikalne' odgovornosti, odnosno cjelokupno 'osvajanje' pojedinih ministarstava koja im pripadnu i isto takvo 'osvajanje' javnih poduzeća.

Malo pojednostavljeno to bi značilo da se HDZ i Most ne bi jedni drugima miješali u posao, odnosno svatko bi bio zadužen za svoje ministarstvo ili javno poduzeće i praktički bi za taj posao odgovarali samo svom šefu stranke ili vodstvu stranke koje ih je postavilo, a ne premijeru, javnosti pogotovo ne.

To ne bi bilo dobro, ali vrlo slično ustrojstvo imamo u Hrvatskoj stalno, još otkad su se počele osnivati koalicijske vlade, od 2000. godine. To znači da niti premijer nema bitnog ni presudnog utjecaja niti na izbor ministra, na rad tog ministra i na stanje u ministarstvima ako je ministar iz partnerske stranke, a ne one iz koje je sam premijer.

Istina je da Ivica Račan nije birao HSLS-ove ministre 2000. godine, niti je Zoran Milanović 2011. birao ministre ministarstva iz HNS-ove kvote. Oreškovićeva vlada nije niti za usporediti s bilo kojom drugom, no osobito baš Orešković nije imao velikog utjecaja niti na izbor HDZ-ovih niti Mostovih ministara. Uglavnom se složio s ponuđenim.

Kad su Plenkovića novinari jučer pitali zagovarali li Most 'vertikalno' kadroviranje, Plenković je odgovorio da Vlada mora biti zajednička, jedinstvena, da ministri ne postoje u izoliranim modulima nego djeluju kroz kolegije na Vladi, a to može biti i na razini ministarstava.

On bi želio efikasnu Vladu za koju će moći odgovarati u cijelosti, umjesto da svaki od partnera ima svoja 'ministarstva' ili javna poduzeća u kojima će provoditi svoje ideje.

Uvijek je dosad bilo da je kritiziranje 'tuđih' ministara praktički bilo nedopušteno, pogotovo ne javno. A tako nema funkcionalnog partnerstva i prave odgovornosti.
Mogli bi se kladiti da će Plenković promijeniti možda i više od  70 posto HDZ-ovih ministara iz katastrofalne Oreškovićeve vlade. Zašto će Most ostaviti sve svoje stare ministre, ako to bude ikako mogao, ako uspije dogovoriti isti broj ministara koji ima sada? Dobro, oni su mlada stranka i nemaju dovoljan broj stručnih ljudi no daleko od toga da su svi oni sposobni obavljati jako zahtijevan i odgovoran ministarski posao.

Ali, čini se da se o kompetenciji ministara u novoj Vladi neće puno zajednički raspravljati a to nije jamstvo za dobar početak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka