Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. ožujka 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Most je ipak brana većem ideološkom rusvaju

Most je ipak brana većem ideološkom rusvaju
Most je ipak brana većem ideološkom rusvaju
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2016. u 7:41 2016-02-03T07:41:49+01:00

Svjetonazor Mosta blizu je demokršćanskoj orijentaciji. Oni neće moći spriječiti, neće niti željeti spriječiti baš sve antiliberalne nasrtaje, ali su već pokazali da će se suprotstaviti većim ideološkim rusvajima

Od nove Vlade građani očekuju naravno ekonomske i socijalne promjene koje će im, makar i na srednji ili čak i na dulji rok, omogućiti bolji standard, lakši i ležerniji život. Zvale se reforme ili kakogod, ali glasali smo da nas vode najbolji i da ne propadamo nego da idemo naprijed. Put je, čini se, neupitan, uzor su valjda najdemokratskija i, koliko je god moguće, i socijalna društva zapadne Europe.

Ova dugo i jako čudno sastavljana Vlada prvih se dana ne snalazi, ali valjda je još rano, pričekajmo. Od premijera je još neko vrijeme teško išta očekivati, on još treba spoznati gdje je došao i kakva je ovo zemlja. Most je ušao u visoku politiku s dosad lokalnim političarima ali postavio je dvoje-troje ministara od kojih se može očekivati dobar posao. Malo se zna i o najbrojnijim ministrima HDZ-a, praktički jedini koji istupa u ekonomsko-financijskom sektoru je ministar Zdravko Marić.

Most nije bio spreman na vlast, nisu očekivali da će biti njezini dionici. Djelomično su i zbog toga dužili pregovore, ne bi li dobili na vremenu i posložili se.

HDZ je bio potpuno siguran da će vladati, ali je pripremio samo 'svjetonazorski paket'. To je ono jedino što zanima sadašnje uže vodstvo HDZ-a na čelu s Karamarkom. Za sve drugo će već lako. 'Paket' je bio pripremljen za puno uvjerljiviju većinu HDZ-a i ostalih, uglavnom, radikalnih stranaka pa je sada pitanje može li i kako proći. Oni će pokušati antiliberalnim zakonima ići što prije jer im protok vremena neće ići u prilog. Osim toga Karamarko za koji mjesec ide u unutarstranačke izbore. Ako sada na brzinu nešto ne uhvate, kad će? A Darinko Kosor već cinično najavljuje da za koji mjesec nastupa nova ministarska tura.

Za registar izdajnika, ako ga i ne bude, pokušat će se naći neka slična blaža varijanta, pokušat će se iznjedriti i nekakav kakav-takav zakon o lustraciji kako bi se izvuklo makar nešto od onih velikih ambicija potpune zabrane slobodnog javnog govora koju je Karamarko najavio davno, u svibnju 2014., kad je HDZ-ov rejting bio puno bolji od onog koji se iskazao na izborima.

I pokušat će se ići u obračun sa svekolikim medijima ali će se ne samo javni nego prije svih privatni mediji, a oni su u golemoj većini, tome oduprijeti. Tu su dvije velike privatne televizije uglavnom u stranom vlasništvom i tu su pisani mediji, uglavnom pod kontrolom banaka čiji vlasnici sjede u zapadnoeuropskim državama. Njima, ajde da to tako (uvjetno) nazovemo - ustašizacija javnog prostora u Hrvatskoj uopće ne bi odgovarala. Može li se to pojesti? Vrti li se od toga kakav novac? Pa baš i ne. To vuče ka idiotizmu, nije to ideologija koja bi im donijela dobit a niti bi se oni s njom mogli podičiti.

Osim toga, medijske slobode su još uvijek kamen temeljac europskog pluralizma i demokracije. Neće se ovdje baš tako lako pokleknuti zato jer bi to poželjeli neki jako ambiciozni instant političari - mentalne palikuće.

I - tu je Most. Istina je da su ljudi iz Mosta sada velika uzdanica da nova vlada i vlast neće skretati u neke ideološke ekstreme. Svjetonazor Mosta blizu je demokršćanskoj orijentaciji. Oni neće moći spriječiti, neće niti željeti spriječiti baš sve antiliberalne nasrtaje, ali su već pokazali da će se suprotstaviti većim ideološkim rusvajima. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka