Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Mjesec Vladinih afera

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2016. u 7:16 2016-02-24T07:16:12+01:00

Vlada nominalnog premijera Tihomira Tima Oreškovića odradila je prvih mjesec dana koji ni najmanje ne obećavaju. Možda je to samo loš početak pa će biti bolje, ali jako sumnjamo.

U ovih mjesec dana glavno su obilježje Vlade bile gotovo svakodnevne afere. Teško ih je i pobrojiti. Brojni ministri, zamjenici i pomoćnici vuku za sobom kompromitirajuće repove. Zapravo, imamo samo glavne konture Vlade jer ministri su zaista tu, ali nedostaje još mnogo zamjenika i pomoćnika. HDZ, Most i Orešković dogovaraju se iznimno sporo, a u mjesec dana prošla su Vladu tek tri zakonska prijedloga, donesen je samo jedan jedini zakon. Za usporedbu, Milanovićeva Vlada je u prvih mjesec dana obradila 18 zakonskih prijedloga i donijela mnoge zakone.

Programa Vlade nema, ne znamo što nas čeka, a pitanje znaju li išta detaljnije o tome i sami ministri.

Najvažniji posao Oreškovićeve vlade trebala je biti skrb o budućnosti ove zemlje i njezinih građana, to je ono što i on sam ističe kao glavnu preokupaciju. Orijentacija na efikasni, brzi početak rješavanja ekonomske situacije. Proračun će morati biti predložen sljedećeg mjeseca jer nema države bez proračuna i vidjet ćemo hoće li premijer i ministar financija imati hrabrosti srezati rashode za nekoliko milijardi kuna, i na kojim će stavkama proračuna to možebitno učiniti.

Njihova je opsesija da treba prodati što brže ono što se od državne imovine može još prodati. Ali, to nije inventivan način rješavanja spore ekonomije, nezaposlenosti, vanjskog duga i deficita. Tako nešto banalno može smisliti baš svatko.

O tome što će biti u javnom sektoru ne znamo ništa, iako se ponešto da naslutiti. Kao na primjer to da ministar zdravlja Nakić namjerava uništiti praktički još jedinu javnu politiku i javni sustav koji vrijedi i po kojem se Hrvatska mogla i još uvijek se može ponositi u Europi. To je javno zdravstvo koje je dosad liječilo sve, a ne samo ratne i mirnodopske profitere ili one bolje stojeće iz generalno onemoćalog srednjeg sloja. E, odsad će samo one koji mogu platiti.

Premijer Orešković bolje izgleda i bolje se čuje vani u društvu europskih premijera i bankara nego kod kuće. Jedan je od razloga i taj što ga vani barem donekle i doživljavaju kao istinskog premijera, dok u Hrvatskoj nema nikoga tko misli da je Orešković stvarni šef.

Premijer mora biti politička osobnost, ne može nikome drugome prepustiti odgovornost za rad Vlade, za političko nedjelovanje i oportunizam.

Osim ovog što još ne znamo jer ništa ne vidimo, ono što vidimo i osjećamo to je neviđeni institucionalni vjetar u leđa uličnom nacionalističkom mentalnom, pa i fizičkom nasilništvu. Stvaranju ozračja totalitarizma u kojem će biti lakše obračunati s demokracijom, s civilnim  društvom, s javnošću, s medijima i svima onima koji misle svojom glavom i preziru pronositelje, pokrovitelje i profitere mržnje. Ukratko, sa svim onima koji su 'u službi drugih država', kako je to lijepo objasnio Milijan Brkić.

Obol tom stvaranju protuizdajničkog ozračja i 'promjeni klime' daje ne samo Karamarkov HDZ s hasanbegovićima, crnojama, tepešima i brkićima nego u posljednje vrijeme čak i predsjednica Republike. To je sad, dakle, opća, institucionalizirana pojava.

'Novo ozračje' se želi stvoriti i nametnuti sofizmima, lažnim zaključivanjima ovakvog tipa: 1. Govori kao ustaša; 2. Oblači se kao ustaša; 3. Sigurno je antifašist.

S tim se sada povezuje i Vlada, iako nema naznaka da bi je u tom smjeru željeli profilirati niti premijer Orešković  a niti Most. Jer sve personalne afere u Vladi i skandalozne izjave iz Domoljubne koalicije otežavaju Oreškoviću da pripremi i provede ljekovite ekonomske mjere i za njih pokuša osigurati makar djelomični društveni konsenzus.   

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka