Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
12. studenoga 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Mirovine su nam uzeli ranije

Marko Pavić / Foto Darko JELINEK
Marko Pavić / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2018. u 14:16 2018-07-12T14:16:19+02:00

Pavićev i HDZ-ov inicijalni prijedlog izmjene mirovinskog sustava izazvao je velike reakcije gotovo cjelokupne opozicije, a najbitnije se može svesti na to kako HDZ-ova vlast upravo namjerava opljačkati građane za 90 milijardi kuna!

Barem kad govorimo o europskim zemljama, pokazatelj uspješnosti jedne zemlje je ustrojstvo njezinog mirovinskog sustava. Ako je prosječna mirovina negdje u Europi samo 40 posto prosječne plaće, onda to znači ne samo da ne valja mirovinski sustav u toj zemlji nego da je dugoročno zakazalo političko vođenje zemlje.

Poznato je da je odnos prosječne mirovine naspram prosječne plaće baš u Hrvatskoj najnepovoljniji za umirovljenike u cijelom EU-u. I uz prosječno najniže isplate, danas Hrvatskoj nedostaje godišnje 17 milijardi kuna za mirovine.

Pavićev i HDZ-ov inicijalni prijedlog izmjene mirovinskog sustava izazvao je velike reakcije gotovo cjelokupne opozicije, a najbitnije se može svesti na to kako HDZ-ova vlast upravo namjerava opljačkati građane za 90 milijardi kuna! Sada se to populistički vrti i ponavlja, a da i mnogi oni koji kao političari valjda moraju vikati i optuživati vlast i ne znaju baš dobro o čemu se tu radi.

Dakle, Vlada kani popljačkati naše privatne džepove. Ono što smo mi »cijeli život« štedjeli. Kako smo štedjeli? Tako što smo 16 godina, od 2002. godine, bilo dobrovoljno ili prisilno, uplaćivali po pet posto bruto plaće u drugi mirovinski stup.

Ali, to nije privatni novac kojim može raspolagati kako tko želi. On je bio namjenski, a tako bi ostalo i po Pavićevom prijedlogu, samo za mirovinu. Ili, ako mirovinski osiguranik nenadano umre prije mirovine, taj novac može djelomično naslijediti njegova obitelj.

I po Pavićevom inicijalnom prijedlogu, ostaje isto tako. A kako danas, tako i po ovom HDZ-ovom prijedlogu, onog trenutka kad čovjek koji ide u mirovinu izabere da sve prebaci u prvi mirovinski stup – nema više privatnog novca, ali njega faktički nema niti sada, a niti ga je bilo prije.

Privatni, osobni novac posjeduju samo oni koji su izabrali i treći mirovinski stup. Svakome država njegovim uplatama pridodaje maksimalno po 750 kuna godišnje. Ali čak i oni koji su izabrali i treći stup, ne mogu taj novac koristiti kad oni i kako oni žele.

Zapravo je ovo što je prvotno predložio Pavić promjena u kojoj se ništa ne mijenja. I sada oni koji su bili i u prvom i u drugom stupu, kad dođe vrijeme za mirovinu, sve prebace u prvi stup jer uz 27 posto dodatka, dobiju puno veću mirovinu nego da ostanu u drugom stupu.

Pavić predlaže da se tako nastavi sve dok se s uplatama u drugom stupu ne pokaže viša mirovina od one iz samo prvog stupa koja je uvećana za 27 posto. Zapravo se ništa novog ne događa, a kako će sve više biti onih koji će iz drugog stupa u trenutku odlaska u mirovinu birati prvi, kumulirat će se više onog novca iz drugog stupa kojim će se začepljivati mirovinske rupe, ili ipak neke druge rupe, što bi bilo krajnje netransparentno.

I SDP, prije svih, i druga opozicija, trebala je i te kako graknuti kad se donosio braniteljski zakon, kojim se opetovano, ali od ove godine baš drastično, povećala opća nejednakost između 70-ak tisuća branitelja (i onih iz HVO-a) i ostalih građana Hrtvatske.

Kad je već HDZ tako htio, onda opozicija nije smjela dopustiti da omjer prosječne mirovine u Hrvatskoj i prosječne braniteljske mirovine bude čak 1:2,7 – toga nema nigdje u svijetu. Braniteljske mirovine trebale bi biti izdvojene iz općeg mirovinskog sustava i biti regulirane na drukčiji način. Ali, tko bi se to usudio zbog braniteljskog zakona ovdje u Hrvatskoj uputiti podnesak Ustavnom sudu? Lakše je post festum, a ovog puta čak neutemeljeno, lupati o velikoj HDZ-ovoj pljački.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.