Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog 'Luđak' 'domoljub'

Foto D. Lovrović
Foto D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 17. veljača 2016. u 7:20 2016-02-17T07:20:46+01:00

Generator svih svjetonazorskih sukoba u Hrvatskoj i glavna opasnost za potiranje demokracije, ljudskih i manjinskih prava i za medije je Tomislav Karamarko. Bio je to i prije dvije godine, bio je to u predizbornoj kampanji i sada dok se još uvijek sastavlja Vlada, i dok on pušta probne balone o tome kako će mijenjati imena ulica i trgova, revidirati cjelokupnu kulturu i obrazovanje.

Vikendom obilazi HDZ-ove stranačke skupove i uglavnom priča besmislice prilično izvan vremena i prostora, huška i prijeti. Ništa o stvarnom poslu, o tome što ova Vlada kani učiniti da građanima olakša život. Kaže prije nekoliko dana u Orebiću:  „Neka me jasno čuju da ta Hrvatska televizija jedne političke opcije, jedne stranke - nije javni servis, ona nije ono što bi trebala biti jer živi upravo na tome što je vi plaćate - 1,3 milijarde kuna godišnje da nam lažu i da nas čine luđacima zato što smo domoljubi. Da karikiraju sve ono što govorimo i da nas sotoniziraju? Bit će promjena na Hrvatskoj televiziji! To neka znaju!“, kazao je Karamarko.

Tko može bilo koga učiniti „učiniti luđacima“ „zato što su domoljubi“? Domoljubi su pošteni i dobronamjerni ljudi koji nisu luđaci i koji ne dijele ljude ni po čemu, pa niti prema svojim kriterijima 'domoljublja'. Sve drugo je nasilje. Bez obzira na zaista veliku moć medija, osobito televizije, nema nikakve šanse da se bilo koga, pa niti Karamarka, doživi niti kao 'bedaka' niti kao 'luđaka', a da to zaista svojim istupima nije zaslužio.

Ono što si rekao - rekao si. Onome što si još i dva tri puta ponovio ne treba hermeneutičko tumačenje. Možemo tome pokušati potražiti neke razloge pa onda reći: čovjek je u unutarstranačkoj predizbornoj kampanji. Ili, nema ništa drugo pametno što bi mogao reći i ponuditi pa ide na najniže emocije i strasti onih neukih. Ili, nema nikakve druge suvisle politike, ili ga pak ne zanima ništa drugo osim potrage za četnicima, komunistima i drugim 'zločincima', itd., itd.

Jer, kod Karamarka malo pomaže staviti njegove riječi u kontekst. Kad su njegove izjave zaista centrirane u svom kontekstu, onda, nažalost, još stvarnije zvuče i onda uviđamo s kim imamo posla i o kakvoj se retorici tu radi. A te njegove izjave nisu slučajno izrečene i nisu mu slučajno izletjele. Čini se i da ih je napamet učio. Nerijetko su pročitane s blesimetra. Karamarko ponavlja iste stvari na malo različite načine barem već dvije godine. Stalne floskule o 'nenarodnoj' vlasti. Ma je li? A tko ju je birao? A sadašnja nije 'nenarodna'? I nikakva tu televizija, niti Radmanova, ne može ni pomoći, ni odmoći. Ne može niti divinizirati, niti sotonizirati.

Što mogu popraviti mediji i televizija kad šef HDZ-a šalje poruku da je HDZ trn u oku mnogima, pa onda poentira: „No nisu shvatili da kada pričaju protiv HDZ-a da pričaju protiv vlastitog naroda“?

„Jedan narod, jedna država, jedan vođa“, kako je vikao Hitler, tome je to slično. Imao je i Hitler stranku koju je vodio. 

Nikad nije bilo, nema niti danas i neće biti samo jedne stranke koja reprezentira hrvatski narod i hrvatske građane.  

Zbunjeni i izgubljeni Tim Orešković stidljivo apelira na Facebooku za više tolerancije u javnom dijalogu i da nam cilj mora biti bolja budućnost. Svi to znamo. Nema u toj alibi-poruci ništa novo niti originalno, ali, kaže li to, barem, svom potpredsjedniku Tim u četiri oka?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka