Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
20. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Kriv je onaj 'ustaša' Ivica Račan!?

Kriv je onaj 'ustaša' Ivica Račan!?
Kriv je onaj 'ustaša' Ivica Račan!?
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2016. u 7:27 2016-12-07T07:27:52+01:00

Kad Vlada donese zakon po kojem će možebitno izjednačiti i proskribirati i ustaške i antifašističke simbole, onda bi mogla nekako zabraniti i pokojnog Račana te najmlađeg generala JNA a potom i oca nacije Franju Tuđmana. Ode mu trg i zračna luka

Tomislav Karamarko i Andrej Plenković u jednom su vrlo slični. Jedan je slao, a drugi upravo šalje relativizirajuću poruku o već etabliranoj promociji ustaštva u samostalnoj Hrvatskoj. Vjerojatno o tome misle različito i njihov diskurs o tome čak i jest ponešto različit, ali - bitno je kako djeluju. A Plenković, kad je komentirao postavljanje ploče u Jasenovcu poginulim pripadnicima HOS-a na kojoj je ustaški pozdrav "Za dom spremni", empatično je ustanovio "da je delikatno da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu" ali da je grb HOS-a dobio odobrenje uz privolu Ministarstva uprave za vrijeme Račanove vlade. I - nikom ništa.

Ivo Sanader je imao tu karizmu da već u prvoj godini svoje vladavine jednostavnom odlukom Vlade ukloni spomen obilježja ustaškim 'herojima' i 'mučenicima' Mili Budaku u Lovincu i Juri Francetiću u Slunju. Ali, 2004. nije 2016. godina. Paradoksalno, ali sada je teže i gore, a Hrvatska nije više u poziciji da ganja ulazak u EU i da glumi demokraciju.

Naravno da je ZDS u Jasenovcu isto kao kad bi se pozdrav "Sieg heil" pojavio u Dachauu ili Auschwitzu, što je (barem zasad) potpuno nemoguće. Relativizirajućom porukom hrvatski je premijer, namjerno ili nenamjerno, dao krila onima koji su i Domovinski rat u Hrvatskoj na izvjestan način doživjeli kao nastavak Drugog svjetskog rata i afirmaciju nekakve nove NDH. Baš onako kako je to činio i Karamarko ili kako to često čini Kolinda Grabar Kitarović.

Formula je izjednačavanje svih totalitarizama kao da su fašistički paradržavni teror i široki antifašistički pokret (kojeg je u Hrvatskoj od 1941. do 1945. organizirala i vodila Komunistička partija i zato jer drugih organizatora nije bilo) te 45 godina života u Hrvatskoj unutar jugoslavenske federacije jedno te isto. 

No, u Hrvatskoj je stalni problem s jednim totalitarizmom, šovinizmom i govorom mržnje, a nitko s druge strane pak ne zagovara ukidanje stranaka, uz ponovnu uspostavu socijalističkog samoupravljanja. Ako griješimo - pokažite nam te samoupravljače i komuniste!?

Vidimo i čujemo da je za Davora Ivu Stiera (a to je onda valjda od njega preuzeo i Plenković) a isto tako i za Kolindu Grabar Kitarović 'krivac' za registraciju Udruge HOS-a s njihovim proustaškim grbom Ivica Račan. Kad je jedna novinarka jučer rekla predsjednici da to nije istina, ona se izmaknula i izišla iz kadra. Istina je, međutim, da su Udruga i HOS-ov grb dobili zeleno svjetlo 1998. godine dok je Račan tek smišljao kako da dođe na vlast a predsjednik Tuđmanove polupredsjedničke vlade bio je Zlatko Mateša. Istina je isto tako, kao što donosi Novi list, da je zagrebački Gradski ured za opću upravu još prije ljeta uputio dopis Ministarstvu uprave u kojem od njega traži mišljenje o tome mogu li se kao zakoniti ovjeravati statuti udruga koji u opisu svog pečata (grba, stijega) sadrže tekst „Za dom spremni“.

Odgovora iz Ministarstva uprave nema pa Udruzi dragovoljaca HOS-a još uvijek statut nije usklađen s novim Zakonom o udrugama, usvojenim 2014. godine. Eto prave prilike da ministar Ivan Kovačić i društvo iz Vlade zatraže izmjenu neustavnog i nezakonitog grba Udruge dragovoljaca HOS-a!

A kad Vlada donese zakon po kojem će možebitno izjednačiti i proskribirati i ustaške i antifašističke simbole, onda bi mogla nekako zabraniti i pokojnog Račana te najmlađeg generala JNA a potom i oca nacije Franju Tuđmana. Ode mu trg i zračna luka.

Sve je relativno, u svijetu samo mijena jest.

 

 

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka