Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
17. veljače 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Kontrolirana šteta za Stipu Mesića

Kontrolirana šteta za Stipu Mesića
Kontrolirana šteta za Stipu Mesića
Autor:
Objavljeno: 25. siječanj 2017. u 7:06 2017-01-25T07:06:02+01:00

Ovaj video iz Novske dobrodošao je, svakako, jer javnost o političarima sve treba znati. Ali, za onoga koji zna Mesića iz tuđmanovske faze snimka ne otkriva ništa novo, niti će Mesiću danas nešto posebno štetiti

Nakon poznate snimke iz Australije iz lipnja 1992. gdje je govorio o Hrvatskoj kao jedinoj zemlji koja je dvaput pobijedila u Drugom svjetskom ratu (!), preksinoć se pojavio još jedan video s početka iste te godine koji kompromitira Stipu Mesića kao onoga koji je u to vrijeme relativizirao ustaštvo i zločine režima NDH.

Obilazeći 1992. kao predsjednik Izvršnog odbora Središnjice HDZ-a ratna područja, razgovarao je u Novskoj s hrvatskim vojnicima u opuštenoj atmosferi pa je, među ostalim, o Jasenovcu govorio kao o „radnom logoru“. Nije bilo plinskih komora, tamo se, kaže on na snimci, umiralo i zbog raznih ratnih bolesti i zbog iscrpljenosti, a mnogi od onih koji su došli u Jasenovac „praktički su spašeni“ jer je to značilo da neće biti ubijeni, nego korišteni kao radna snaga. Stradalo je, kazao je, 25.000 ljudi, ali ne samo Srba, a Jasenovac je „radio“ još dvije godine poslije rata, tada su u njemu stradavali ustaše, domobrani, Čerkezi.

Većina izgovorenog su, što bi rekli glasnogovornici Donalda Trumpa, alternativne činjenice, a mi bismo rekli - neistine. Ali, tada je malo tko smio takvim „alternativnim činjenicama“ ozbiljno protusloviti jer bi bio sumnjiv kao srbočetnik i komunjara.

Kad je 2006. godine bila objavljena stara australska snimka, Mesić je bio šef države. Ovaj novi „skandal“ vremenski je 11 godina udaljeniji, a Mesić je samo bivši predsjednik RH. Ipak, još i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, što Franju Habulina, koji Ured bivšeg predsjednika ugošćuje u boračkoj zgradi - stavlja na muke.

Mesić se brani da je tada provodio političke stavove HDZ-a, premda se s jednim dijelom tih stavova nije slagao. Piše i o utjecaju propagande proustaške emigracije koja se počela vraćati u Hrvatsku i revidirati povijest. Sve to je ono čega se dobro sjećamo. Nije ništa neistinito u obrani koju je ispisao, ali i sam sebe makar posredno prokazuje kao političkog karijerista, oportunista i konformista. Mesiću je bilo stalo da zadrži vlast a bio je praktički drugi čovjek u državi, odmah iza Tuđmana.

Sjećamo se što je Mesić i javno, i onda kad je znao da ga snimaju, govorio 1990. i 1991. godine. Populistički prijemčiv govornik, on se možda tek malo razlikovao u blažim javno iskazanim stavovima od Franje Tuđmana i mnogih njegovih suradnika i s lijeva i s desna. Mesić je bio tada „lijeva“ struja HDZ-a ali, opet, nije to u ta predratna i ratna vremena, značilo da mu je bilo dopušteno ne biti hrvatski turbo-nacionalist i ne biti povijesni revizionist, barem dobrim dijelom. HDZ je bio takva stranka, nije se bez tih „kvaliteta“ nikako moglo opstati u njezinom vrhu.    

To je porazno za politiku HDZ-a, kako onda tako i sada, jer se u stajalištima stranke malo toga promijenilo. Iskorak je bila Sanaderova politika, imao je izvjesnog autoriteta da utiša proustaške zagovaratelje u svojoj stranci, jer je cilj bio zadovoljavati kriterije koje je postavila Europska unija.

Ali, pokazalo se odmah 1993., 1994. pa nadalje da Mesić nije siva uliznička figura nego se već tada suprotstavio Tuđmanovoj politici, prije svega zbog uloge Hrvatske u ratu u BiH. Za to trebalo i hrabrosti. Od tada nije bitno mijenjao stavove, na opće iznenađenje uvjerljivo je postao predsjednik RH 2000., pa je onda i druge predsjedničke izbore jako glatko dobio. U konkurenciji hrvatskih političara kakve smo imali i imamo, Mesić je bio jedan od pronicljivijih, duhovitijih i sposobnijih.

Ovaj video iz Novske dobrodošao je, svakako, jer javnost o političarima sve treba znati. Ali, za onoga koji zna Mesića iz tuđmanovske faze snimka ne otkriva ništa novo, niti će Mesiću danas nešto posebno štetiti. I tog čuda za dan-dva dosta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka