Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
24. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Koliko Komadina ima divizija?

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2016. u 7:14 2016-11-16T07:14:56+01:00

Komadina se jednom odvažio kandidirati za predsjednika SDP-a, te je izbore izgubio ne baš tijesno, a sada bi htio pobijediti u ulozi mentora

Sigurno je da ove subote nećemo znati tko je novi predsjednik SDP-a, nego će se izbori riješiti u drugom krugu. Ali, tko će u drugi krug?

Ispitivanje javnog mnijenja o tim izborima koje je izradila agencija Ipsos neće puno pomoći u prognoziranju pobjednika jer to nije bilo ispitivanje onih koji će zaista u subotu glasati - a to su članovi stranke, SDP-a.

Po anketi Ipsosa, među biračima SDP-a najpopularniji je Ranko Ostojić s 38 posto, drugi je Tonino Picula s 26, treći Davor Bernardić s 20 a četvrti Orsat Miljenić s 8 posto. Među svim biračima u Hrvatskoj, ne samo SDP-ovim, ispitanici misle da je prvi izbor Picula s 29 posto potpore, potom slijedi Ostojić s 25 posto, treći Bernardić s 22 posto a Miljenić četvrti sa 6 posto potpore.

Ali, što misle članovi koji će u subotu birati predsjednika, možemo jedino naslućivati. Dakle, građani i birači SDP-a ne bi pripustili u drugi krug šefa daleko najbrojnije, zagrebačke organizacije Davora Bernardića, ali je Bernardić uvjeren da će proći, i nada se i vjeruje da će pobijediti. Jer, ne samo da on vodi zagrebačku organizaciju, nego njegov podupiratelj Zlatko Komadina kontrolira socijaldemokrate riječke županije pa bi i to kao trebalo biti jamstvo za uspjeh.

Komadina se jednom odvažio kandidirati za predsjednika SDP-a, te je izbore izgubio ne baš tijesno, a sada bi htio pobijediti u ulozi mentora. Samo, vidjet ćemo koliko Komadina ima divizija.

Bilo bi baš iznenađenje, ali bilo bi jako poželjno da u drugi krug uđe i jedna žena, i to ona koja ima konzistentan program i čini se da prilično dobro zna što hoće.

Iz dosadašnjih sučeljavanja i intervjua kandidatkinja i kandidata da se primijetiti da bi svi programski išli ulijevo i da bi skoro svi željeli da se SDP samostalno iskuša na izborima. Socijaldemokratska stranka mora biti lijevo, i sadašnje vrijeme to posebno traži. Svakako je potrebno široko okupljanje svih onih koji su nezadovoljni retrogradnim društvenim procesima.

Ali, nema pobjede na izborima ako to okupljanje ne ide sve do političkog centra. I ova Ipsosova anketa koja je prouzrokovala ljutnju kod nekih kandidata, pokazuje kako o tome rezoniraju birači SDP-a. Većina njih - 49 posto misli da stranka treba ostati tu gdje je, da se treba primaknuti centru misli njih 22 posto, a da treba više na lijevo smatra 20 posto ispitanika. Da su anketirani članovi stranke vjerojatno bi preferencije išle više ulijevo ali kod SDP-a koji ima pet puta manje članova od HDZ-a, njihovi su birači su ona njihova realna javnost. Dok su još tu.

A ambiciozni SDP je samo onaj koji ide na pobjedu na parlamentarnim izborima. Nikad dosad nije pobijedio sam. Jedino ako očekujemo bolja vremena za SDP od onih dosadašnjih, mogla bi se - u ovakvom izbornom sustavu - očekivati pobjeda bez predizborne koalicije. Prema tome, testiranje samostalnog izlaska na izbore, može u načelu služiti ipak samo u eksperimentalne, laboratorijske svrhe a ne da bi se pobijedilo.

Kad se izabere predsjednica ili predsjednik, uslijedit će možda i razgovor o Milanovićevoj ostavštini. Bilo bi bolje da se održao i prije unutarnjih izbora, kako bi bilo jasnije kuda i kamo stranka ide. Ali, eto, nije kasno da to inicira novo vodstvo. Rasprava treba biti kratka da stranka ne svisne u introspekciji - ali svrhovita.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka