Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
18. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Iz izbornog dvostranačja u jednostranačje?

Prvi krug prijevremenih lokalnih izbora nije naznačio bitne pomake na političkoj sceni./ Foto Vedran KARUZA
Prvi krug prijevremenih lokalnih izbora nije naznačio bitne pomake na političkoj sceni./ Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2017. u 21:45 2017-05-23T21:45:00+02:00

Ako se ovako nastavi, rezultat SDP-a bi mogao naznačiti vrijeme u kojem bi posvema moglo nestati dvostranačje u Hrvatskoj jer je SDP preslab da parira suparniku i da sačuva reputaciju ishodišnjeg koalicijskog središta za onaj drugi politički pol u Hrvatskoj – onaj liberalni, građanski, lijevo-centristički i lijevi politički pol

Prvi krug prijevremenih lokalnih izbora nije naznačio bitne pomake na političkoj sceni. HDZ ima razloga za zadovoljstvo iako su u najvećim gradovima, osim Splita gdje Andre Krstulović Opara ima izgleda za pobjedu, loše prošli. Ali, glavni suparnik, glavna oporbena stranka SDP je u sve većim problemima, što je bilo i prije izbora lako prognozirati.

U HNS-u mogu biti prilično zadovoljni, a kad bi Anka Mrak Taritaš ipak uspjela pobijediti Bandića u Zagrebu, pa još i kad bi Valentin Dujmović uspio pobijediti u Dubrovniku, sreći ne bi bilo kraja. Koliko god se trudili to prekriti, objektivno Most nije dobro prošao. Vidjet ćemo što će biti u drugom krugu u Metkoviću te u Dubrovačkoj i u Splitskoj županiji. No, oni su negdje na razini prošlojesenjskog rezultata na parlamentarnim izborima, a to je na razini Hrvatske 10-ak posto. To je i njihov realni domet.

Andrej Plenković je pričekao ponoć s nedjelje na ponedjeljak pa izišao s brojkama. HDZ očekuje vlast u 13 županija, a u odnosu na izbore iz 2013. kada je HDZ u prvom krugu pobijedio u 25 gradova, ove godine ima, kaže, vlast u 43 grada. Kaže da je ukupan postotak stranke na razini županijskih skupština gotovo 32 posto, što je u skladu s trenutačnim rejtingom HDZ-a.

Kako kažu neki, županije i postoje jedino zato da HDZ u njima pobjeđuje pa se zato takav nelogični megasustav i ne mijenja.

Ali, i prema rejtingu i prema osvojenim mandatima, rezultat HDZ-a je sasvim dobar i ako ne bude bilo drugih rješenja, Plenkovićev HDZ ne treba se bojati prijevremenih izbora, iako je odoka jasno da neće moći sami, a vjerojatno niti kad im se na kraju pribroje svi zastupnicima manjina, osigurati većinu. No, bolnu Plenkovićevu točku prokazala je trka u Zagrebu gdje se ipak nije očekivalo da će Bruna Esih s tolikom razlikom preteći u HDZ-u nepopularnog Dragu Prgometa. Ali, ako već uspoređujemo s 2013. godinom, tadašnja kandidatkinja HDZ-a Margareta Mađarić, koju je imenovao Esihovoj bliski Tomislav Karamarko, dobila je još manje glasova od Prgometa u nedjelju.

Bruna Esih je uspjela ostvariti vrlo dobar rezultat čak i sa svojom nezavisnom listom. Ona će, kaže, najvjerojatnije osnovati stranku kojom će ponuditi »novi, vjerodostojni politički smjer«. I kaže – bit će spremni i za prijevremene izbore.

Plenkovića to mora brinuti jer HDZ je doživio poraz u srazu sa svojom radikalnijom desnicom zasad samo u Zagrebu, ali je pitanje koliko još takav »novi politički smjer« može uzeti u provinciji. Dakle, Plenković i unatoč ovom općenitom relativnom izbornom uspjehu, ne može biti siguran u stabilnost svoje čelne pozicije u HDZ-u.

Posebno je pitanje s kim će HDZ dogovoriti većinu u prvom tjednu poslije drugog kruga izbora – kako bi napokon instalirao četvero novih ministara u Saboru. To je najmisterioznije pitanje posljednjih mjesec dana u Hrvatskoj.

Ako se ovako nastavi, rezultat SDP-a bi mogao naznačiti vrijeme u kojem bi posvema moglo nestati dvostranačje u Hrvatskoj jer je SDP preslab da parira suparniku i da sačuva reputaciju ishodišnjeg koalicijskog središta za onaj drugi politički pol u Hrvatskoj – onaj liberalni, građanski, lijevo-centristički i lijevi politički pol. Moglo bi se dogoditi kao posljednjeg desetljeća 90-tih – a to je da imamo samo jednu dominantnu stranku. To je puno gore od dvostranačja. Ali, niti s HDZ-om 90-ih nitko nije želio koalirati.

Naravno, glavni je SDP-ov problem Davor Bernardić od kojeg se bolje, smislenije i idejnije ne može niti očekivati. S njim nema niti koalicijskog potencijala. Problema je u SDP-u puno, nije Bernardić jedini problem. Ali, dok je on na čelu, SDP sigurno neće više doći na vlast, a neće moći održati niti ovakav rejting koji ima sada. Zato se manje-više zna što je prioritetno da se u SDP-u dogodi, ali je smjenu predsjednika teško provesti.

Osim HNS-a i, očekivano, i IDS-a, i Beljakov HSS je relativno dobro prošao. Oni su tradicionalno solidni u lokalnim izborima. Živi zid ima loše rezultate, iako su anketni rejtinzi na državnoj razini pokazivali čak izvjesni rast u posljednja dva mjeseca. Posebna priča su, opet i poslije svega, Bandić i Kerum. Bandić je favorit, Željko Kerum ipak nije.

Malo je novosti, vidjet ćemo hoće li iznenađenja donijeti drugi krug.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka