Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
20. ožujka 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Ivan Tepeš - zastava nove vlasti

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2016. u 7:31 2016-02-10T07:31:09+01:00

Jedan je televizijski novinar na Facebook profilu ovih dana prepričao malu anegdotu: „Ispričao mi je prijatelj, inače fan političke margine i ljubitelj svakakvih redikulizama u politici, anegdotu.

Prije 7, 8 godina sjedio u birtiji. Gleda se emisija Otvoreno. Mladi HSP-ovac nakon nje naziva Antu Đapića i hvali njegov nastup. Mom frendu se, uz sve sklonosti prema rubu scene, činio kao beznadni prolaznik u politici. No, danas je upravo on, Ivan Tepeš u emisiji Otvoreno“.

Nije beznadni prolaznik nego je potpredsjednik Hrvatskog sabora. Šef HDZ-a, njegov prijatelj i istomišljenik mu je to omogućio. Postao je jedna od uzdanica povjesničarske reprezentacije Hrvatske: Karamarko, Hasanbegović, Banac, Tepeš….koja bi voljela ispisati najljepše stranice domoljubne povijesti. Tepeš je postao najčešći gost Domoljubne koalicije na HTV-u. Hoće ostaviti dojam da zna sve tajne vlasti, siguran je u stajališta koja ne može braniti jer je bez argumenata. Upada u jednostavne intelektualne klopke. Ali, on i oni su na vlasti i to mu je dovoljno.

Preksinoć kaže da je ono što javnost zna o Dragi Lozančiću tek vrh sante leda. Nije informirao predsjednicu da kontaktira s osobama koje obrađuje SOA. Pa onda on zna da je Milanović je politički koristio Lozančića. Kaže i da ima informaciju kako je Lozančić uspostavio suradnju s obavještajnom službom jedne države koja je tada bila pod međunarodnim sankcijama, a bez znanja predsjednice i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Kako to on zna - pitaju ga. Potpredsjednik Sabora prema zakonu i obavještajnom sustavu ne bi smio znati ove podatke.

Siguran je da nije problem što saborski Odbor za unutarnju politiku nema predsjednika jer se može sastati i bez predsjednika. Na koji način? Tko će sazvati sjednicu?

Naravno, Tepeš bi smijenio Lozančića, šefa SOA-e. u tili čas. Ali ostavio bi ga, kaže, u sustavu - bila bi velika šteta odreći se takvog kadra. Ali zar nije predsjednica napisala da je kršio zakon? Kako ćeš ga, Tepešu, ostaviti u sustavu ako zlorabi zakon?

Sve je to za našeg novog potpredsjednika Sabora oveće špansko selo.

Ustaški pozdrav „Za Dom – spremni“ za Tepeša je pozdrav s rukava branitelja HOS-a. Jer, kaže, na taj pozdrav on gleda iz referentne točke Domovinskog rata. Jer, „jesu li oni koji su imali te oznake na rukavu bili zločinci?“, pita naš potpredsjednik.

Nedavno u Saboru, Tepeš pokušava protumačiti da je točno da su Hrvati prvi put pobijedili u Domovinskom ratu i da može zastupnicima do jutra držati povijesne lekcije. Naravno, takvog tipa. Jer je za njega oslobođenje Hrvatske od NDH i njemačke okupacije - bilo poraz.

Kako netko može reći, pita Tepeš, da u programu Vlade nema ništa o manjinskoj politici i da u Vladi nema pripadnika nacionalne manjine?

„Imenovanje gospodina Hasanbegovića je upravo poruka svim nacionalnim manjinama, a ovi u Saboru govore da Orešković nije ni spomenuo manjine”, daje Tepeš izjavu ispred sabornice.  Ali, bez obzira što je islamske vjeroispovijesti, ministar kulture po nacionalnosti je Hrvat, tako je opredijeljen.

Tepeš je prije dva tjedna zajedno s tisućama prosvjednika marširao na Vijeće za elektroničke medije jer se drznulo Z1 televiziji na tri dana oduzeti koncesiju. Na Z1 je jedan novinar preporučio građanima da ne prolaze pored Pravoslavne crkve da ih svećenici ne bi zaklali! Tepeša je taj napad na slobodu novinara i Z1 televizije silno razljutio pa je bio na čelu kolone protiv institucije koju imenuje Sabor, čiji je on čelnik.

Ali, zamislite, on je marširao kao privatna osoba a ne kao potpredsjednik Sabora! „Jučer običan građanin, danas dopredsjednik Sabora, sutra tko zna što“, lijepo je objasnio.  

Srozali smo se prenisko, ali uvijek može još niže. Kad nas vodi Ivan Tepeš.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka