Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
16. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Hoće li Todorić biti amnestiran?

Foto M. Mrkonjic / PIXSELL
Foto M. Mrkonjic / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2017. u 7:01 2017-04-12T07:01:42+02:00

S obzirom da je to politički projekt, onda Plenković valjda smatra da ga nipošto ne treba ugrožavati izvidima i progonima, barem ne sada dok je sve na jako labavim nogama, budućnost nejasna, dok Agrokorove dionice padaju

Najiskrenije mišljenje o situaciji u Agrokoru Martina Dalić je iskazala jučer u kratkom razgovoru za kojeg nije znala da ga 'hvata' jedna televizijska kamera. „Onda, sad je sve riješeno?“, upitao ju je, smiješeći se, Josip Zaher, potpredsjednik HGK-a i jedan od bivših Todorićevih direktora. "Je, mo'š si mislit. Sad se uzdamo u svetog Antu", u smijehu je odgovorila predsjednica Vlade.

A sveti Ante (Ramljak) je na popodnevnoj presici novinarima rekao da ga ne zabrinjava to što je agencija Moody's opet snizila kreditni rejting Agrokora i što piše da je „bankrot vrlo izgledan“. „To je samo njihovo mišljenje“, tumači Vladin povjerenik za Agrokor. A što da čovjek drugo kaže? Tu je da širi optimizam.

Ali, ako ćemo vjerovati jednim novinama Ramljak se dugo opirao nagovaranjima Martine Dalić da pristane biti povjerenik i nazvao je tu poslovnu avanturu "spuštanjem u nuklearni reaktor bez zaštitnog odijela".

Agrokor će imati značajan utjecaj na predizbornu kampanju i lokalne izbore. SDP tempira odlučivanje o opozivu bivšeg Agrokorovog izvršnog direktora za strategiju, ministra financija Zdravka Marića. Nije jasno kako će se o njemu izjasniti zastupnici Mosta, hoće li, možda, svatko glasati prema vlastitoj savjesti. Mostovci očekuju sastanak s Marićem na kojem će im on objasniti svoju ulogu u Agrokoru i uvjeravati ih valjda da on nije sukrivac za krah?!

Ali, najveći je zazor kod Andreja Plenkovića izazvao Vlaho Orepić kad je sjednici Vlade na kojoj je odlučeno da će Ante Ramljak biti povjerenik za Agrokor kazao da „to rješenje ne znači amnestiju odgovornih za ovo stanje“. Kad to kaže ministar policije, pa i prejudicira da su neki sigurno krivci, onda i u predizborno vrijeme, ili upravo zbog tog predizbornog vremena - to zvuči ozbiljno.

Bio je to nastavak sličnih aktivnosti vodećih mostovaca jer je predsjednik Sabora Božo Petrov, kao obični građanin (!), kaže, podnio prije nekoliko dana kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića a u izjavama uvijek potpuno neobuzdani Miro Bulj najavio je da će podnijeti prijavu protiv guvernera HNB-a Borisa Vujčića zbog još neistražene Agrokorove priče s fiktivnim mjenicama. Govori Bulj da je uvjeren da neće samo Todorić završiti u Remetincu nego i stotine ljudi oko njega!

Plenković doživljava kao cilj i svrhu takvih poteza svojih koalicijskih partnera predizborno pozicioniranje. No, dolazimo do ključnog pitanja: trebaju li organi gonjenja raditi na jednaki način svoj posao bez obzira na izbore? Dakle, i prije i poslije izbora, kada god, ako treba? Da, trebaju raditi svoj posao u bilo koje vrijeme i tu je Božo Petrov u pravu. DORH i policija trebaju izbjegavati da na bilo koji način utječu na izbore, ali ako trebaju djelovati, ne mogu ne djelovati.

No, problem je u tome što ni DORH, ni policija a pogotovo sudstvo ne uživaju povjerenje građana da oni doista djeluju autonomno, neovisno od političkih zahtjeva. Naučili smo da na njih umnogome utječe politika pa kad bi sljedećih dana ili tjedana došlo do nekih privođenja u vezi Agrokora, ovako ili onako, javnost bi to vezala uz neku i nečiju političku igru.

Ruku na srce, ovo što sada putem specijalnog zakona o Agrokoru radi Vlada čisti je pragmatični politički projekt koji sa zdravom ekonomijom i s pravom i pravičnošću te jednakošću pred Ustavom i zakonima ima malo veze.

No, kad su stvari tako daleko otišle k vragu, trebalo je nešto učiniti da se spase radnici i dobavljači i njihovi radnici. A i Todoriću u svemu ovome do čega je doveo, ovakvo Vladino spašavanje najviše odgovara.

S obzirom da je to politički projekt, onda Plenković valjda smatra da ga nipošto ne treba ugrožavati izvidima i progonima, barem ne sada dok je sve na jako labavim nogama, budućnost nejasna, dok Agrokorove dionice padaju.

Ako Orepić, Petrov i Bulj to dopuste.

 

 

 

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka