Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
23. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdravka Duke

kolumna Hoće li Plenković popustiti?

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2018. u 21:58 2018-04-06T21:58:02+02:00

Ministrica Blaženka Divjak je jučer rekla dvije bitne stvari – da je ona profesorica i znanstvenica i ne živi od politike, i drugo, da stoji iza svega što je ranije rekla. Iz ovoga bi bilo logično da ona neće popustiti, ako za nju ne bude nekog prihvatljivijeg, kompromisnog prijedloga za šefa ERS-a.

O izboru voditelja Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu sljedećih ćemo dana vjerojatno znati više. No, bez obzira tko bude izabran, ne treba očekivati raspad sadašnje koalicije HDZ-a s HNS-om, a što bi onda, možda ili čak vrlo vjerojatno, rezultiralo novim prijevremenim izborima.

Nisu HNS-ovci prošlog ljeta zaludu raskolili vlastitu stranku da bi se sada, desetak mjeseci kasnije, povukli iz Plenkovićeve vlade zato što on inzistira na tome da izvjesni Matko Glunčić bude šef Skupine za kurikularnu reformu. Jest da stalno tvrde da im je kurikularna reforma bila gotovo jedini motiv ulaska u Vladu, ali već će se nešto srediti s tom reformom koje ionako nema nekoliko desetljeća. A ne samo za HNS, nego i za Hrvatsku (a to je ta česta mantra o njihovom ministarskom žrtvovanju) – prijevremeni izbori ne bi donijeli ništa dobro.

Stiglo je novo hrvatsko proljeće. Prije dvije godine Most je inzistirao na odlasku šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, a onda su on i ostali HDZ-ovi zastupnici srušili vlastitu vladu HDZ-a i Mosta i išlo se na izbore. A prije godinu dana (opet) Most je želio srušiti ministra Zdravka Marića pa je premijer Plenković kontrirao razrješenjem Mostovih ministara iz Vlade, a dominantniji dio raskoljenog HNS-a zamijenio je mostovce.

I ovog se proljeća tresu Banski dvori, no logično bi bilo postići kompromis HDZ-a i HNS-a o kurikularnoj reformi. U prilog tome da će do kompromisa ipak doći, govori to da je Plenković mogao u utorak preglasavanjem u Posebnom stručnom povjerenstvu presjeći sukob i imenovati Glunčića za šefa. Nije to želio učiniti na takav način. Ali, pitanje je i zašto je inzistirao baš na Glunčiću, jedinom od šest kandidatkinja i kandidata koji je HNS-u toliko sporan.

Nijedan čovjek nije vrijedan toga da zbog njega bilo koalicija, bilo proces reforme bude ugrožen, kazao je Milorad Pupovac, koji je također član te koalicije.

To je točno, dakle, kompromis se može postići. Osim ako premijer ne želi pokazati da može i bez kompromisa, a za posljedice ćemo onda tek vidjeti.

Ministrica Blaženka Divjak je jučer rekla dvije bitne stvari – da je ona profesorica i znanstvenica i ne živi od politike, i drugo, da stoji iza svega što je ranije rekla. Iz ovoga bi bilo logično da ona neće popustiti, ako za nju ne bude nekog prihvatljivijeg, kompromisnog prijedloga za šefa ERS-a.

Bitno je pitanje kako bi se ponijelo vodstvo HNS-a kad bi im se ponudio jako težak izbor – na jednoj strani Andrej Plenković i ostanak koalicije s HNS-om, a na drugoj strani njihova izvanstranačka ministrica Blaženka Divjak koja ne živi od politike i, nezadovoljna, odlučila je otići. Bi li oni koji žive od politike ostali na ministarskim i drugim vodećim mjestima, ili bi otišli zajedno s njom?

Andreju Plenkoviću je sigurno jasno da će Hrvatska i dalje još više zaostajati za usporedivim zemljama, ako se ne podigne razina obrazovanja i ako se ne počne (čak puno) više ulagati u znanost. Posljednjih godina iz Hrvatske ionako najviše odlaze oni sposobni i obrazovani. Oni koji to nisu, ne bi se ni mogli snaći u današnjoj Europi. Ako se napredak prepusti Kaptolu i njihovom svjetonazoru uz pozadinsku potporu veteranskih udruga – građani Hrvatske nemaju nikakve šanse. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka