Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
19. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog HRT je plijen HDZ-a i Mosta

Foto: D. LOVROVIĆ
Foto: D. LOVROVIĆ
Objavljeno: 22. veljača 2017. u 7:19 2017-02-22T07:19:19+01:00

To što građani pristojbom, prema zakonu, osiguravaju zajedno s oglašavanjem 1,4 milijardi kuna godišnje, a novac se ne izdvaja iz državnog proračuna, dakle, nije podložan promjenljivim stranačkim procjenama i odlukama - govori u prilog tome da je to naša, javna a ne njihova, politička i stranačka televizija. I naš, javni radio

Nakon godinu dana, Hrvatska radiotelevizija opet ima 'pravog' glavnog ravnatelja biranog na pet godina, a ne v.d.-a. Znakovito je da zastupnik Mosta Miroslav Šimić prvo što je rekao za novog ravnatelja Kazimira Bačića bilo je to da ćemo dobiti osobu „koja će zadovoljiti zahtjeve i političkih stranaka“, a onda „i javnosti za objektivnim javnim servisom, kvalitetnijim programom“.

I to što je Bačić zet još uvijek (nažalost) moćne Ksenije Urličić legitimacija je valjda kojoj se ne može odoljeti i koja otvara vrata. Most je imao dvojbe u vezi Bačića, ali je onda i Bačić, navodno kao prethodno i Blago Markota, obećao Mostu da će do kraja godine pristojba HRT-u biti smanjena na 65 kuna. A mostovci vjeruju da u toj trgovini dobivaju i svog čovjeka na mjestu šefa Informativnog medijskog servisa.

HRT nikad dosad nije doživio veći pad gledanosti i općeg ugleda nego u prošloj godini za vrijeme v.d. ravnateljevanja Siniše Kovačića, a onda se to prirodno nastavilo i za Blage Markote. Za taj neviđeni pad gledanosti i vjerodostojnosti, Markota je Kovačića te još nekolicinu urednika nagradio upravo otkrivenim tajnim aneksima ugovora s najvišim koeficijentima.

Srozavanje HRT-a izravna je posljedica toga što su Karamarkov HDZ i Petrovljev Most prisvajali - a sada to čini i Plenkovićev HDZ - HRT kao izborni plijen, iako je to javni multimedijski servis koji bi trebao biti u službi javnosti, a ne političkih stranaka.

Novinarska neovisnost, urednička autonomija uz visoku profesionalnu kvalitetu morali bi nositi informativni, kulturni, obrazovni i svaki drugi program javne televizije i radija, javnog servisa.

Pa i to što građani pristojbom, prema zakonu, osiguravaju zajedno s oglašavanjem 1,4 milijardi kuna godišnje, a novac se ne izdvaja iz državnog proračuna, dakle, nije podložan promjenljivim stranačkim procjenama i odlukama - govori u prilog tome da je to naša, javna a ne njihova, politička i stranačka televizija. I naš, javni radio.

Ali nije. HRT je njihov, prisvojili su ga, oteli javnosti i kad je riječ o HTV-ovim dnevnicima oni su gotovo negledljivi.

Čini se izvjesnim da u posljednjih 17 godina - od 1999. godine sve dosad - na HRT-u nije bilo veće političke cenzure. Vidljivi primjeri za to svakodnevni su.

Sjetimo se kako jedini HRT nije u svojim dnevnicima prenio pitanje vlastitog novinara Vjerana Mišurca koje je postavio Plenkoviću i Angeli Merkel na presici u Berlinu, a odnosilo se na najavu gradnje optičke mreže za širokopojasni Internet.

Ili, prekjučer, u ponedjeljak. HTV u svojim dnevnicima nije objavio ni sekunde priloga s prosvjednog sastanka inicijative „Puk'o nam je film“ koja je osnovana u funkciji obrane HAVC-a i filma, a svim drugim televizijama s nacionalnom koncesijom i ostalim medijima to je bilo zanimljivo.

A radi se o sličnom problemu, kakav je i televizijski, hrt-ovski. O reakciji redatelja i ostalih filmskih radnika na efikasni početak procesa politikantskog zatiranja hrvatskog filma, umjetničkih i stvaralačkih sloboda zarad neke nove propagandističke državne filmske umjetnosti. Zarad proizvodnje neke lažne, paralelne stvarnosti.

A to bi bilo slično onome što HTV danas žurnalistički producira u svojim dnevnicima.

Treba li očekivati što dobroga od Kazimira Bačića? Treba čovjeku dati šansu i vidjeti što će učiniti. Ali, s obzirom na to tko vodi glavnu igru, pa i na to da je izvučen kao neki as iz rukava gotovo u zadnji čas, teško je vjerovati da će on biti preporoditelj i da će dati vjetar u leđa profesionalnoj izvrsnosti, vjerodostojnosti, pluralizmu, neovisnosti, itd., itd.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka