Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. ožujka 2019.
Komentar Zdenka Duke

Glasači SDP-a ionako su za Anku Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš / Darko JELINEK
Anka Mrak Taritaš / Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 7. ožujak 2017. u 14:43 2017-03-07T14:43:48+01:00

Kad je riječ o Zagrebu, SDP nema izbora. SDP stalno tone, a predsjednik kao da ne zna što bi, sliči na grogiranog boksača. Teško će se sada, već u jako poodmaklom vremenu naći netko tko bi se tobože žrtvovao za stranku i izišao na izbore da na njima izgubi, i to tako da ne uđe niti u drugi krug. Nitko ne bi imao nikakvu korist od toga

Ako ne bude strateškog dogovora s HNS-om, SDP neće poduprijeti Mrak Taritaš, a ako bude strateškog dogovora s HNS-om to znači budućnost ljevice i lijevog centra u Hrvatskoj, to znači i zajedničku suradnju diljem Hrvatske koju ja, baš moram priznati, previše ne vidim, izgovorio je jučer potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina na redovitoj pressici koju običava i voli održavati svakog ponedjeljka.

Kao i nerijetko dosad, nije posve jasno što je Komadina htio reći. Jasno je da je to nekakav ultimatum HNS-u koji tako kako je javno izrečen ne može pridonijeti međusobnom dogovoru. Ali, osim toga, ako Komadina ionako sumnja u zajedničku suradnju i ne vidi je, zbog čega uopće inzistira na tzv. strateškom dogovoru? Nije li bolje ponašati se pragmatično i koalicije dogovarati lokalno, kao što se inače radi na lokalnim izborima? Dogovoriti ono što se može, i to u skorom, razumnom roku.

Još niti na jednim prošlim lokalnim izborima SDP i HNS nisu dogovorili zajedničku koaliciju koja će vrijediti na razini cijele Hrvatske. Nisu zbog toga što je to nemoguće učiniti i što nije u prošlih 27 godina bilo niti jednog jedinog para dviju političkih stranaka koje su se uspjele dogovoriti da na taj način koaliraju u cijeloj Hrvatskoj.

Hrvatska ukupno ima 576 jedinica lokalne i područne samouprave – s Gradom Zagrebom 21 županiju, 127 gradova i 428 općina. Može se i potpisati neki načelni međustranački dogovor koji ne obvezuje mnogo. Ali, da ste si međusobno najbliži, možete se dogovoriti možda o zajedničkom izlasku na izbore u, recimo, najviše oko 80 posto lokalnih jedinica. Lokalni politički čelnici provode politiku stranke, sjedaju najprije za stol s čelnicima partnerske stranke, ali je uvijek bilo, ima i bit će dosta primjera da u općinama i gradovima koaliraju i stranke koje su na parlamentarnoj razini jedna drugoj suprotstavljene. Čak HDZ i SDP, to se dogodilo na prošlim izborima u istarskom Tinjanu.

Sljedeći parlamentarni izbori, ako opet ne bude prijevremenih, trebali bi se održati u rujnu daleke 2020. godine. Do tada – tko živ, tko mrtav. Stranačka politička scena u Hrvatskoj sigurno će dotad doživjeti značajne promjene.

Tzv. Narodna koalicija u kojoj su se zbog zajedničkog nastupa na posljednjih izborima za Sabor našli SDP, HNS, HSS i HSU prestala je postojati odmah poslije izbora, dan poslije kad je Zoran Milanović priznao poraz i odustao od mogućnosti da pokuša sastaviti vladajuću koaliciju. Jer, koalicija ima smisla jedino kad se osvaja ili drži vlast.

Kad je riječ o Zagrebu, SDP nema izbora. SDP stalno tone, a predsjednik kao da ne zna što bi, sliči na grogiranog boksača. Teško će se sada, već u jako poodmaklom vremenu naći netko tko bi se tobože žrtvovao za stranku i izišao na izbore da na njima izgubi, i to tako da ne uđe niti u drugi krug. Nitko ne bi imao nikakvu korist od toga. To, valjda, otpada. Druga je kombinacija stranačka potpora Sandri Švaljek, ali je dojam da bi se u to išlo više da se kazni HNS. Osim toga, birači koji inače glasaju za SDP, ionako će glasati za Anku Mrak Taritaš.

Davor Bernardić bi sada okupljao koaliciju u oporbi jer mu se čini da je zadnji čas, dok SDP, pod njegovim vodstvom, još nešto uopće predstavlja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka