Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 2
Sutra: 11° 11° 2
24. ožujka 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Donald Trump u Hrvatskoj

Donald Trump u Hrvatskoj
Donald Trump u Hrvatskoj
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2017. u 7:52 2017-02-01T07:52:55+01:00

Oduševljen je Trumpovom pobjedom bio Vojislav Šešelj, Milorad Dodik, Velimir Bujanec, desničarski kolumnisti, očaran je, vidimo, Hebrang

Donald Trump mnogima je u Hrvatskoj idol, čuli smo prekjučer i Andriju Hebranga kako kaže „što kaže moj idol Donald Trump, kakva ti je to država bez granica?“.

Valja ukratko ponoviti, jer poznato je, u vezi Trumpa lako su se složili žestoki i najžešći hrvatski i srpski nacionalisti, uostalom, kao i desni radikali diljem Europe.

Oduševljen je Trumpovom pobjedom bio Vojislav Šešelj, Milorad Dodik, Velimir Bujanec, desničarski kolumnisti, očaran je, vidimo, Hebrang. Dodik je svima čak i u susjedstvu dosadio hvalisavim mahanjem s pozivnicom na Trumpovu inauguraciju a onda je uslijedio tuš hladni, ne zlatni. Nije dobio vizu za SAD niti on niti njegov prijatelj, postolar koji je izradio nekoliko pari cipela za Melanie Trump. Kao da je Dodik iz jedne od sedam muslimanskih zemalja kojima je Trump zabranio ulazak u SAD!

U oduševljenju nacionalista i šovinista Trumpom nema magije, nema čuda, jasno je zašto raste adrenalin. Recept za njih uspješnog društva su - antiimigracijski stavovi, zatvorenost u granicama (sjetimo se kako je Hebrang u rujnu 2015. u imigracijskoj krizi zazivao djelovanje vojske!), svi Hrvati na okup, svi Srbi na okup, Francuzi, Nijemci…, žal za autoritarnim jednonacionalnim državama, militarističko ustrojstvo društva, jaka kontrola obavještajnih službi, sluganski mediji, ograničene osobne slobode. To je ono na što se pali i nova generacija europskih desničarskih populista. Europske unije u tim snatrenjima više nema. Pobjeđuju jači a snaga se dokazuje političkim ucjenama, sukobima, ratom.

Očito je da će Trump ispuniti i više predizbornih obećanja nego što ih je uopće dao. Toliko je hiperaktivan da stvari idu brzo i da se sarkastično gorko našalimo - ako ne 'uspije' zametnuti oveći rat već ove godine, ništa nije učinio. No, dobro. Postoji izvjesna demokratska kontrola, postoji i institucija opoziva ('impeachmenta'), vidjet ćemo.

Dvojbeno je kakav će utjecaj Trumpovo vladanje Amerikom imati na uspjeh Marine Le Pen na izborima u Francuskoj, na uspjeh Geerta Wildersa na izborima u Nizozemskoj ili na Alternativu za Njemačku na njemačkim izborima. Obično se smatra da će im biti poguranac. Ali - Trumpov bi utjecaj baš mogao biti kontraproduktivan za njegove europske prijatelje, tako da se ljudi u Europi prestraše od onih koji su njemu slični i da dadu glasove normalnijim, građanskim, liberalnijim opcijama. Trump bi tako i ne htijući možda mogao spasiti demokraciju u Europi.

Ovo bi ne samo mogla, nego bi morala biti nova šansa za EU, kad se čini da je kao Unija više ugrožena nego ikad. Demokratske vrijednosti tradicionalno su prije svega europske. SAD i ne zadovoljava europske kriterije ljudskih prava, na primjer, još uvijek ima smrtnu kaznu. Socijalne države kakvu je poznavala i poznaje Europa tamo nikad nije bilo. Sada je prilika za približavanje članica EU, za snažniji nastup Unije i zajednički dogovor s drugim svjetskim silama s Rusijom, prije svih.  

Službena Hrvatska dijelit će ponajprije stavove Njemačke, ali, nažalost, vjerojatno i stavove zemalja višegradske skupine a njima Trumpov populizam i antiimigracijska politika odgovaraju. Osobito je predsjednica RH imala antiimigracijska stajališta i reklo bi se da je nakon onog poznatog radnog posjeta SAD-u za Trumpa spremna.

Hrvatski radikali Trumpu se vesele nadajući se da će utjecaj takvog jednog velikana i u Hrvatskoj možda otpremiti političku korektnost u tzv. ropotarnicu povijesti, da će biti moguće jednim potezom pera otpisati kompletno civilno društvo a možda se riješiti i svih ostalih 'pederluka'. Čizmu u zube i - dobro!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown