Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
26. ožujka 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Delikatna blokada Srbije

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2016. u 8:32 2016-12-14T08:32:32+01:00

Koju će korist Hrvatska imati od blokade ili ljepše rečeno 'rezerve' prema otvaranju 26. poglavlja u pregovorima Srbije i EU jako je teško reći. Vjerojatno nikakvu, ili vrlo malu

Možda bi bilo najprimjerenije današnju situaciju na Balkanu (ili jugoistoku Europe) nazvati onom u posljednje vrijeme popularnom riječju kod nas - nazvati je delikatnom. Rusija će početkom sljedeće godine poslati Srbiji šest borbenih aviona „Mig29“ što je, kažu, odgovor na NATO-vo naoružavanje Hrvatske. Balkan vrije u svakoj ozbiljnijoj globalnoj i osobito europskoj krizi, a u razdoblju 1991-1999. krvavo je ključao i bez presudnog utjecaja ostatka Europe.

I prostor Hrvatske je na vjetrometini i hrvatska politika treba činiti sve da osigura stabilnost, mir i dobrosusjedstvo. Susjedi će vječito ostati susjedi.

Konkretno, nije bilo potrebno još jednom blokirati otvaranje jednog poglavlja u pregovorima Srbije i EU. Jer, ako Hrvatska i dalje to bude prečesto činila, naprosto će izgubiti vjerodostojnost kod ostalih zemalja-članica EU, pa one takve hrvatske poteze neće ozbiljno doživljavati, neće im se hrvatski argumenti činiti relevantnima.

Dakle, valja čuvati energiju i ne srljati bez prijeke potrebe. Srbija nije ispunila obaveze što se tiče udžbenika na hrvatskom jeziku ali počela je ipak na tome raditi. Naravno, politički je puno bitniji nadzor učinjenog na kraju, kad se bliži zatvaranje nekog pregovaračkog poglavlja nego kad se ono tek otvara.

Već smo i zaboravili koliko je bilo nezadovoljstva u Hrvatskoj kad je Slovenija Hrvatskoj bila blokirala otvaranja nekih pregovaračkih poglavlja u 10-mjesečnom razdoblju, od prosinca 2008. do listopada 2009. Tada su to hrvatske vlasti bile ocijenile kao slovensku ucjenu i slovensko korištenje povlaštenog položaja kako bi u svoju korist riješili problem granice.

Iako se svaka zemlja ulaskom u EU obavezuje da neće blokirati druge zemlje kako bi u svoju korist riješila neke bilateralne probleme, ipak je Slovenija to činila Hrvatskoj, Hrvatska čini i činit će to Srbiji a ako Srbija jednog dalekog dana uđe u EU, onda će ona vjerojatno blokirati BiH.

Pred koji mjesec, Anto Đapić, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka, rekao je da Hrvatskoj i ne treba EU, ako u njoj bude i Srbija. Prekjučer Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, kaže da Srbiji ne treba EU, ako u njoj ima glavnu riječ takva zemlja kao što je Hrvatska.

Pri posjetu Plenkovića Njemačkoj, Angela Merkel vrlo je određeno kazala da Hrvatska i Srbija trebaju bilateralno riješiti svoje odnose. Dakle, da se međusobni problemi ne rješavaju blokadom otvaranja poglavlja i u procesu pregovaranja s EU.

Američki potpredsjednik Joe Biden razgovarao je jučer s premijerom Plenkovićem a on je poslije tog razgovora kazao da je Hrvatska zadržala rezerve zbog određenih aspekata koji se tiču obrazovanja, udžbenika i manjina i da očekuje napredak Srbije u tom pogledu. Davor Ivo Stier misli da bi Hrvatska mogla deblokirati poglavlje 26. skoro, već početkom iduće godine.

Ništa ne može opravdati vrlo oštar govor Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku opisao skoro kao fašističku zemlju. On diže tenzije i na izvjestan način potpiruje šovinizam prema Hrvatskoj i Hrvatima. To će možda malo pomoći Tomislavu Nikoliću da u travnju dobije predsjedničke izbore.

Koju će korist Hrvatska imati od blokade ili ljepše rečeno 'rezerve' prema otvaranju 26. poglavlja u pregovorima Srbije i EU jako je teško reći. Vjerojatno nikakvu, ili vrlo malu. Odluka može doprinijeti tome da Plenković na određeno vrijeme utiša krajnje desnu struju u HDZ-u i nestranačku desnicu.

Štete mogu biti puno veće. Poslije ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu i afere Čokolinda nova blokada Srbije u pregovorima s EU može dodatno naškoditi ugledu Hrvatske kao demokratske i otvorene zemlje, a taj ugled se baš opasno bio srozao za vrijeme Karamarkovog HDZ-a.

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka