Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 3n
Sutra: 1° 1° 3n
23. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Bero, tu je Zagreb, tu skoči!

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2017. u 7:08 2017-01-18T07:08:11+01:00

Ako SDP općenito na lokalnim izborima prođe loše, a to se može prognozirati, Bernardiću neće nimalo pomoći to što se nije sam uključio u gradonačelničku utrku

Ako u vrhu SDP-a već nikako ne žele odustati od svog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika i dati potporu HNS-ovoj Anki Mrak Taritaš, onda bi za SDP bilo najbolje da u trku ide Davor Bernardić.

Bernardić se sprema za te izbore već osam godina, ali nije dosad imao prilike u njima sudjelovati. Čini se da je to pozicija koju je on najviše želio u svojoj političkoj karijeri, pa možda čak i više od mjesta predsjednika SDP-a. Mjesto predsjednika SDP-a oslobodilo se iznenada, Bernardić je ušao u izbornu bitku i priliku iskoristio.

SDP još je uvijek najpopularnija stranka u Zagrebu, ali to ne znači da je njegov kandidat glavni favorit protiv Bandića. Bandić je ovog puta jako zreo za poraz, ali kao da ga ni ovog puta nema tko pobijediti.

U toj situaciji koja je za SDP bila nerješiva i prije četiri godine, kad je stranka bila osjetno jača nego što je sada, ne bi trebala vrijediti uobičajena pravila. Jedno od tzv. pravila je da šef glavne opozicijske stranke ne ide u izbornu trku za gradonačelnika glavnog grada.

Nema nikoga tko bi u SDP-u bio dovoljno visokog rejtinga i ujedno dovoljno motiviran za tu funkciju, osim samog Davora Bernardića. Nitko drugi nije se posebno 'palio' na to mjesto, nitko se nije spremao. Od svih kandidata koji se spominju, jedino je Ivo Jelušić tipični gradski političar. Ali, Jelušićevi izgledi da pobijedi, bili bi zaista minimalni. Od drugih nitko i ne želi ući u tu trku, osim, možda, Predraga Matića i Bernardića.

Zašto bi bilo dobro da Bernardić bude kandidat SDP-a? Hic Rhodus, hic salta! (Tu je Rodos, tu skoči!). Vidjelo bi se koliko on zaista vrijedi. Izmjerio bi realno i on samoga sebe, izmjerio bi se pred svojim stranačkim kolegama i što je barem jednako važno - glasači SDP-a i javnost mogli bi procijeniti koliki je potencijal novog šefa hrvatske oporbe. Uključenjem u izbornu borbu, pokazao bi i da ima muda, da se ne boji, da je spreman preuzeti osobnu odgovornost, da ne čuva fotelju nego se drži maksime koju moraju imati odvažni političari - tko ne riskira, ne profitira.  

Za tzv. lijevu oporbu najbolje bi bilo postići opći dogovor o lokalnim izborima. No, oko Zagreba očito neće biti dogovora, ako Bernardić misli da bi HNS trebao odustati od Mrak Taritaš, iako je ona već mjesecima u kampanji. Naravno da se to ne može dogoditi.

Ako vrhu SDP-a nije toliko važno da lijeva opcija pobijedi Bandića, nego inzistira na svom kandidatu, zaista je onda najbolje da kandidat bude Bernardić.

U svibnju bi bio - sa svojim štitom ili na njemu. Eventualna pobjeda u zagrebačkim izborima dala bi i njemu i stranci ogromna krila, budućnost bi bila nadohvat ruke.

Nije Milan Bandić nepobjediv, iako je ispleo daleko najrazgranatiju klijentelističku mrežu u Hrvatskoj. Jest da je mreža jako široka, ali ipak samo je jedan manji dio zagrebačkih birača u njoj. Svemu dođe kraj. Drugi izborni krug može biti koban za Bandića, to više ako protukandidatkinja ili protukandidat budu prihvatljiviji za što širi birački dijapazon. Tu je Anka Mrak Taritaš u prednosti i pred Bernardićem. To nisu stranački izbori, nego individualni.

Čak ako Bernardić u pravoj borbi izgubi od Bandića, ali tijesno, mogao bi nekako iskupiti taj poraz, zaliječiti rane i ožiljke, otresti zemlju i prašinu s odjeće i krenuti dalje.

Ako SDP općenito na lokalnim izborima prođe loše, a to se može prognozirati, Bernardiću neće nimalo pomoći to što se nije sam uključio u gradonačelničku utrku. Morat će snositi osobnu odgovornost, to više što se sada ne vidi da on ima vjerodostojnu, pa makar i kratkoročnu viziju stranke, u nastupima nema oporbene oštrine kojoj bismo mogli povjerovati i kao da ne zna što hoće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka