Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Bernardića kao da je Bozanić birao

Bernardića kao da je Bozanić birao
Bernardića kao da je Bozanić birao
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2017. u 7:26 2017-03-22T07:26:27+01:00

Bernardićev slučaj bi zapravo mogao značiti i preispitivanje i krah unutarstranačkog izbornog sustava "jedan čovjek, jedan glas", po kojem svi članovi imaju pravo birati predsjednika stranke

Najšokantnija politička vijest posljednja dva dana je glupost koju je izgovorio Davor Bernardić na skupu "Hrvatska kakvu trebamo" u zagrebačkoj Esplanadi o tome da bi predsjednici/ku Republike, kad se već bira neposredno, trebalo dati ovlasti da bira tri ministra. Kad je moderatorica panela u čudu ponovila ono što je izgovorio, on je ponovio: „Da, evo ja imam konkretan prijedlog.“

Nije rekao koja bi ministarstva dodijelio predsjednici, ali valjda vanjskih poslova, obrane i unutarnjih poslova (policije), jer hrvatska predsjednica ima ovlasti u pitanjima vanjskih poslova, ona je zapovjednica Oružanih snaga i kontrolira obavještajne službe.

Pokazalo se u ova četiri mjeseca da je Bernardić promašeni izbor za šefa značajne stranke kao što je SDP, ali sada je pokazao da nema najelementarnija znanja o politici iako je u njoj od svoje punoljetnosti. To što on predlaže nije u politici moguće provesti i ne postoji nigdje u svijetu. Jer, pojednostavljeno, moguć je ili parlamentarni sustav kakvog sada imamo, ili polupredsjednički kakav je bio za Franje Tuđmana kada je on imenovao mandatara vlade i onda na prijedlog mandatara ministre u vladi, i postoje različiti predsjednički sustavi kao američki, francuski i neki drugi. Bernardićeva bi 'novotarija' značila predsjedničku ingerenciju nad tri ministarstva, a njih bi bilo potpuno nemoguće uklopiti u vladu kojom rukovodi premijer koji bi birao ostale ministre.

Ovaj metež u glavi šefa SDP-a podržao je jedino savjetnik Kolinde Grabar Kitarović Mate Radeljić koji je kazao da je predsjednica "jako zadovoljna Bernardićevim pogledom na bitna nacionalna pitanja za koja traži konsenzus, osobito na ona demografska". To je možda zato što se i predsjednica, bez obzira na doktorske aspiracije, ne snalazi u političkim pojmovima, pa je tako mislila da se ljudi koji žive na selu ne mogu podvesti pod politički pojam „građana“ jedne zemlje.

Već uobičajeno bauljanje i nedostatak koncentracije pokazao je Bernardić istog tog dana kad je na radiju kazao da bi rusko preuzimanje Agrokora moralo zauzvrat rezultirati i otvaranjem ruskog tržišta za Agrokor, kao da nije čuo da su EU i Hrvatska prije dvije godine i nešto Rusiji uveli ekonomske sankcije koje su još na snazi.

Bernardićev slučaj bi zapravo mogao značiti i preispitivanje i krah unutarstranačkog izbornog sustava "jedan čovjek, jedan glas", po kojem svi članovi imaju pravo birati predsjednika stranke. Osim SDP-a,  radi demokratske 'šminke' takav je sustav u travnju i u srpnju 2016. primijenio i HDZ, ali su njihovi čelnici oba puta bili dovoljno lukavi da svom voljenom članstvu, kako ne bi pogriješilo, ponude samo jednog kandidata. Nisu se najeli ludih gljiva da svojima, kojekakvima, dopuste da slobodno biraju.

Da su kardinal Bozanić, Andrej Plenković ili pak predsjednica Grabar Kitarović birali novog šefa SDP-a, ne bi ni po svom ćeifu ni prema svojim interesima boljeg izabrali. Ne bi im bio bolji ni Zlatko Komadina.

Komadina svojim supartijcima tumači da Bernardića treba podržavati barem osam godina. Ma, da, svakako, samo ako za sedam ili osam godina ostane kamen na kamenu, ako uz ovakvo vodstvo bude još bilo ikoga tko bilo koga ili bilo što još može podržati. Ako bude još živih esdepeovaca u Saboru, gradskim i županijskim skupštinama i u bilo kakvim drugim oblicima vlasti.

Prije će biti sasvim suprotno od onoga što Komadina kaže. Neće biti lako, ali SDP će nastaviti tonuti do neprepoznatljivosti, ako odmah nakon lokalnih izbora, institucionalno ili izvaninstitucionalno, ovako ili onako, ne krene procedura smjene nepopravljivo nesposobnog Davora Bernardića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka