Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4
Sutra: 3° 3° 4
19. siječnja 2019.
Blogovanje ludom radovanje Siniše Pavića

blog Život je katkada k....

Foto AP
Foto AP
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2011. u 8:52 2011-05-31T08:52:37+02:00

Jedan čas si mlad, perspektivan, u naponu snage, a drugi čas nečijom, tko zna čijom odlukom, plešeš po rubu. Život je krhak i kad imaš sve, i kad misliš da znaš sve, i kad si uvjeren da je sve tvoje i u tvojim rukama. Život je jednostavno kurac. A to se prečesto i olako zaboravlja

Jedna o boljih definicija aktualne nam stvarnosti, a da je izrečena u zadnje vrijeme i to naglas, pa još u televizijske kamere, jest ona koja tvrdi: "Život je kurac!" Isto je rečeno u mikrofon RTL televizije, a da nije riječ o prostakluku, već sasvim legitimnom opisu onog za čim trčimo od rođenja, pa do penzije, svjedoči činjenica da je izjava uredno prenesena bez imbecilna zvučnog signala koji 'prosto' prekriva, kao da je kurac riječ koju inače obilato ne koristimo. Kontekst je tu bitan. A kontekst zna biti kojekakav.  

Duša je prodana, za šaku škuda, kako uostalom u knjigama i piše da će biti. A to, je l' te, nešto govori. Možda i to da je život baš onako u kurcu!

Zanemarimo, recimo, na čas činjenicu da kad si Sveti Otac, silom funkcije, ne smiješ psovati, barem ne javno, stavimo se u njegovu kožu koja će skoro Hrvatima u posjet, te se suočimo pritom sa vlastitim likom nakeljenim za magnet, koji se u ime mira i dobra prodaje u kioscima diljem Lijepe naše. 

- Život je stvarno kurac - jamačno ćete promrljati sebi u bradu, rezignirani diskontnom cijenom od 9.99 kuna, ako već ne činjenicom da vrijedite, u kunama, manje od tiskovine u kojoj se Vladimir Plemeniti Šelebaj žali kako ga je dojučerašnja družica životna, baš onako, ostavila bez kune, pa ga još i osramotila. 

A opet možda Sveti Otac, ili onaj koji se načas u njegovu kožu stavi, neće reći ama baš ništa, svjestan da je i sam itekako pridonio diskontnoj cijeni crkvena nauka i vjere kao takve. Jer, kad ti se na katedrali zavijori reklama, onda sve ide do đavola. Duša je prodana, za šaku škuda, kako uostalom u knjigama i piše da će biti. A to, je l' te, nešto govori. Možda i to da je život baš onako u kurcu!

E, da, život je kurac, jamačno piše na nekoj od parola mladih Španjolaca, kojima je dosta toga da su nezaposleni, da žive sa starcima, da nema love, da nema perspektive, da su ih nategli dobro potkoženi narodni deputati obećavajući im brda i doline, a držeći pritom debelu figu u džepu. Nema! Nema brda, nema dolina, nema love, nema budućnosti, ima nešto seksa i hrpa parola, ima ladan beton trgova na kojima se protestira i ima pendrek u policajca. Pa ti rađaj djecu, odgajaj neke nove klince da sutra idu ćaćinim stopama i po svijetu nose golu istinu koja kaže - život je, baš ono, kurac! U Španjolskoj. U nas smo na sve to navikli. A još, za razliku od njih, imamo i očajan nogomet.  

Svakako se može doći do zaključka da je život kurac i svašta nas može stjerati u očaj

Život je, fakat, u kurcu, sigurno se otelo i makar kome tko je prije koji dan na splitskoj Rivi nazočio ćudoređu bez presedana. Djevojka, strankinja, turistkinja, htjela je prošetati Rivom odjevena u kupaći kostim. Ništa strašno. Zgodno je to žensko čeljade i ljepota je to onako iskonska, zbog koje su i svodove crkava veliki renesansi majstori slikali da su putene nagosti puni. Onomad, nikom nije smetalo. Danas, usred Splita, mediteranskog grada kojeg vodi kovrčavi gradonačelnik, našao se netko da pozove policiju pa ih upozori: "Ona skoro naga šeta gradom. Hapsi!!!" I eto ti policajaca. I upozoriše mladu damu da nije ura od hodanja u kostimiću. I objasniše joj da to što more oplahuje rivu ne znači ništa. I rekoše joj da dolazi Papa i da turistička sezona još službeno nije počela pa da mi to trpimo. I djevojče se odjenulo. Da dogodine ne dođe. U grad u kojem ama baš svatko tko je na kakvoj poziciji mora biti kovrčav. Od Keruma, preko Balakova, do Maleša, ako već nije glavu pokrio kakvim crnilom od kape. 

Svakako se može doći do zaključka da je život kurac i svašta nas može stjerati u očaj. Neki su, pače, tu istinu shvatili na posve osoben, poseban način, pa sve u strahu od nje bježe. Evo Jure Radić. Neimar. Graditelj. Hrvat katolik. Otac petoro djece. On zna zašto sutra neće glasati za ulazak Hrvatske u EU. On zna da da nema nama među društvo koje dozvoljava da se dva muškarca mogu oženiti. Jer, kad bi se svi muškarci skupa, među sobom oženili, taj dan bi završio svijet. A to bi bilo ružno za gledanje. Zašto to Jure drži da bi se svi muškarci međuosobno oženili čim bi im se za to dalo zeleno svjetlo, enigma je. Zašto smatra da bi nježna muška prijateljstva poput onog Keruma, Livaje i Svagija, odmah završila feštom prid oltarom, ne zna se. Ali je zato jasno kako mostogradnja daje zadovoljstva kakva ne daju ni muško ni žensko. Ti betonski ljepotani koji su ispočetka tako sićušni, da bi narasli baš koliko treba pa se spojili s obalom, uz tek mrvu stabiliteta vrijedne penetracije. Ah!!!

Život je krhak i kad imaš sve, i kad misliš da znaš sve, i kad si uvjeren da je sve tvoje i u tvojim rukama

E, da život je kurac. Samo Aljoša Asanović, naš proslavljeni nogometaš, onaj koji je ovu definiciju života dao u mikrofon novinara RTL-a, ni na što od spomenutog nije mislio. S pravom. Njemu se život učinio krhkijim od paučine onog trena kad je Drago Gabrić sletio s ceste. Jedan čas si mlad, perspektivan, u naponu snage, a drugi čas nečijom, tko zna čijom odlukom, plešeš po rubu. Život je krhak i kad imaš sve, i kad misliš da znaš sve, i kad si uvjeren da je sve tvoje i u tvojim rukama. Život je jednostavno kurac. A to se prečesto i olako zaboravlja. 

Taj tren, kad je Asanović kroz suzu kazao svoje, normalnom čeljadetu nije ostalo ništa više od toga da izmoli dva očenaša, vjerovao ili ne, poljubi ženu i djecu, te obeća sebi kako će biti bolji čovjek. Makar do jutra, do prve kave, prvih vijesti, prvog nervoznog šofera na cesti koji će mu propisno dignuti živac. Taman toliko da mu kroz otvoren prozor pokaže prst srednjak pa ga stjera, gdje drugo, neko u k....!        

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka