Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
23. siječnja 2019.
Blogovanje ludom radovanje Siniše Pavića

blog Zašto se Klepetan vratio Malenoj i zbog čega muški ne vole GPS?

Foto:	Danijel Soldo / CROPIX
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 4. travanj 2011. u 12:46 2011-04-04T12:46:02+02:00

Džaba muški imaju GPS kad mu ne vjeruju. Češće ga, tvrde britanski znanstvenici, ignoriraju od žena. Što je i logično s obzirom da muškarci, mrze, ali baš mrze, pitati za smjer, bilo koji, pa i vožnje. Radije lutaju. Godinama

Lako je biti frustriran kad si, hrvatski atipično, tankoćutan. Recimo frustriran zbog vlastite nam slabosti koja tjera da virimo u BB kuću ne bi li uhvatili trenutak od ritmičnog gibanja lancuna iliti plahti povr' Marijane i Nemeša, da bi sutradan mogli ravnopravno sudjelovati u raspravama je li to stvarno bio seks, ili je seks u međuvremenu, od zadnjeg puta kad smo ga konzumirali, ipak evoluirao u nešto više od micanja lancuna mrvu gore, mrvu dole.

Ili, pak, zbog Masterchefa i nemogućnosti da i mi budemo članovi žirija, pa da neometano i garant za nekakav honorar kusamo sve što se pred nas stavi. Pri tom još imate pravo i obvezu da kulinarske uratke uredno popljujete, ako vam je ćeif. Ko to, pitam ja, sebi može priuštiti!? Samo sretnik nekakav, jer, kad uhvati čovjek štogod godina, kila, staža bračnog, a izgubi štogod dlaka na glavi, živaca, novaca, naravno da je u njega obrnuto proporcionalne korelacije (ha, jel' da da se tako kaže op.a.) između želje i mogućnosti da testira svoje plahte i mogućnosti da pljuca bilo čije jelo. Dobra da ga ima. Jela, naravno.

No, ajde, frustraciju je nama imanentno stanje. Navikne se čovjek. Zbunjuje međutim, tu negdje između postelje i kužine, nešto drugo.

Elem, nisu li nas priručnici, stariji, filmovi, romani, veliki ljubavnici, ulične barabe, da Joeya iz "Prijatelja" i ne spominjemo, vazda učili isto - prvo jelo, a onda, eventualno, seks!?

Sve ove godine bilo je tako i sve ste možda mogli i zanemariti - recimo imbecilan naputak da riskirate sigurnost svoju i svojih najbližih sumanutom potrebom da romantike radi zapalite uokolo, na stotine mirisnih svijeća - ali je ovaj redoslijed radnji u pravilu bio zadan.

Preko pjata se dolazilo kojekuda, pa i do postelje. To je, učili su priručnici za samoobranu i samoobmanu, onaj slijed koji garantira putenu romantiku! Da bi sad, nakon svih ovih godina, dvije komercijalne televizije odlučile sve okrenuti naopako.

Kako? Lako! Ćiribimba u BB kuću je u devet navečer, a ćiribimba u Masterchef kuću jedan školski sat kasnije. Prvo se skače u tuđe postelje, a onda se bude gladan. Nenormalno, brate!

Teško za naviknuti se, i da nije one cigarete nakon svršena čina koja je još uvijek obavezni rekvizit i točka na svakog dobrog filma, sve bi otišlo do đavola. Ovako, pušili ne pušili, drš' te se cigarete! S njom fakat, nikad nisi sam!

A nikad nisi sam ni tzv GPS uređajem. Samo, znanstvenici kažu da ga džaba muški imaju kad mu ne vjeruju. Češće ga, tvrde britanski znanstvenici, ignoriraju od žena. Što je i logično s obzirom da muškarci, mrze, ali baš mrze, pitati za smjer, bilo koji, pa i vožnje. Radije lutaju. Godinama.

Pa ih opjevaju kad se kući vrate, poput kakvih junaka. Da nije tako i da muškarčina u džepu ima GPS, k'o da bi ikada itko pjevao "na sred sela čađava mehana". Mrziti pitati za smjer ikoga, pogotovo kad si u društvu žene, logično je. Jer, ta samo vreba da te uhvati u neznanju. No, nije to jedini razlog zašto je GPS mrzak momcima, i nije da je mrzak svakome, i nije da ga sve žene vole.  

Ne vole momci ni što im sustavi pametni najčešće ženskim glasom progovaraju. Zašto, vraga će ga znati. Valjda zato jer u muškog nema onog baršunastog glasa, a ako ga ima odmah ga šalju međ, štajaznam, baletane, a ne da promovira GPS. Biti šoferčina nekako podrazumijeva i da kraj sebe ne trpiš žensko koje sve zna. No, ne vole začudo ni žene, da im druga komandira.

- Vozili se mi tako, tražimo taj jebeni aerodrom, a on slijepo sluša što mu kurva lažljiva iz aparata govori. Moja višekratno provjerena i besprijekorno točna ženska intuicija, nije mu dobra. Ja mu kažem lijevo, jer iz auta se vidi da je aerodrom na lijevoj strani, a on sluša nju kako kaže "right". Završili smo na nekoj pustopoljini - pjeni se tako prije koji dan lijepo žensko čeljade stol do.

Kurva!? A aparat? Svecu mu, da ne leži tu negdje u tom začaranom četverokutu muž-žena-kurva-šoferčina zapravo tajna rezolutnog muškog odbijanja da se posluži navigacijom. Jer, u vojsci im to nije bilo mrsko. Ili je, u nikad odraslih dječačića, kriv taj sirenski zov avanture!? Kako je krenulo još će muškarčine s velikim makinjama koje velike GPS aparate imaju, ljubomornima biti na pikzibnere koji se twingom voze. Poetska bi to bila pravda, nema što.

A onda, taman kad složiš kockice u glavi, kad presiječeš što je preče, pjat ili seks, GPS ili lutanje na užas bolje polovice, moderno ili retro, pročitaš kako je rodan Klepetan ostavio Malenu. Nije joj se vratio. A ona ga čekala. Na jednoj nozi. Jer je roda.

Ljubav je trajala devet godina. Ljubav koja je odoljela čak i činjenici da se Malena, jedne godine, u trenutku posvemašnje slabosti, zbunjena tim stalnim mijenama proljeće, ljeto, jesen, zima, prepustila ritmičnom gibanju gnijezda gore dolje nošena laskanjem drugog Rodana! Ljubav je od svega bila jača. Ali, sve ima svoj rok trajanja, ili je dečko jednostavno, poput pravog muškarca, ovaj put odlučio iz Južna Afrike doći kući bez da po putu ikog pita za smjer!

Pa ti ne budi frustriran, dok bacaš sve knjige za samopomoć u kontejner, pa ih pališ onim opuškom koji se ne da s prsta skinuti. Jer se čini zadnji s kim se da otvoreno o svemu popričati, onako kako recimo, čelna žena naše domovina otvoreno može popričati o svemu tek kad se nađe s čelnim muškarcima iz susjednih nam država. A to je tako rijetko.
Uf!

P.S. Evo HINA javlja da se Klepetan, ipak, s desetak dana zakašnjenja, vratio na krov Malenoj. Ljubav je, ipak, pobijedila! Možda i zato što ga nitko pitao nije ni gdje je bio, ni što je radio, ni koga je za smijer pitao. Neka njega. Neka nje. Neka, ako ništa, dobre navike. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka