Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. ožujka 2019.
Na kraju krajeva Siniše Pavića

kolumna Velika ljepota

Bleke i konji
Bleke i konji
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2016. u 9:07 2016-12-04T09:07:49+01:00

Kada stignu prvi obračuni po novoj poreznoj reformi, sjetite se kako je premijer lijep. Ili kada vam digne živce predsjednica što u javnosti diže noge na stolac isprede sebe, sjetite se kako je lijepa, nama najljepša

Hrvatska ima najljepšu političku elitu, kazao je Zoran Šprajc, prije nego je u dugom uvodu koji je kanio biti onako šprajcovski i ironičan, i sarkastičan, i ozbiljan, i neozbiljan, i svakakav, krenuo lamentirati u najavi kako sad valja vidjeti je li to znači da smo mi lijepi, ili su oni lijepi, ili lijepi jednostavno zaslužuju lijepe. Uglavnom, četiri su asa izvučena iz rukava kao primjer nesumnjive ljepote, pri čemu se pazilo da su sve najjače stranke ili pak svi ključni igrači u igri. Lijep tako premijer Andrej Plenković, ništa manje lijepa nije ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, lijep dakako i Božo Petrov, a hvala Svevišnjem što smo dobili i lijepog lidera SDP-a Davora Bernardića. Lijepi i mladi. Taman da nam krase dom narednih pet milijuna godina.

O ljepoti je govorio i Ćiro Blažević, stručnjak za lijepo, valjda. Osim što je rezolutno kazao kako je lakše pregovarati s lijepim čeljadetom nego, kako reče, s gaborom, kazao je Ćiro i to da su njemu svi oni glumci i tako je bome svjesno ili nesvjesno možda pogodio srž politike kao takve. Nešto je na tu temu imao za reći i PR stručnjak Krešo Macan. Ako ga se dobro razumjelo vazda je lakše manekenu osvojiti biračka srca nego nekom tko taj talenat nema. A onda je krenula ankete među političarima.

HNS-ov Vrdoljak se uvrijedi kad su ga na »ozbiljnoj« tiskovnoj konferenciji zaskočili s pitanjem o ljepoti, baš kao da u njege ljepote nema. Željko Glasnović, e da taj Glasnović, nije s pričom o ljepoti imao problema mada je ostalo krajnje nejasno što je to njemu lijepo i koliko je od pomoći ljepota, recimo kada posvuda poput bijelih miševa vidiš Jugoslavene, udbaše, komunjare, materijal neki za lustraciju. No, zato se Ivan Pernar, ta zvijezda političkog nam neba, posve raznježio. Kolinda mu lijepa. Andrej mu lijep. A Božo, kako reče, neka mu ne zamjeri, ali nije mu baš po njegovi ćeifu jer je, kako je po prilici kazao, nekako previše popovski lijep.

Glasilo za ljepotu

Ostavio je doduše prilog podosta toga neriješenog. Jest, ovlaš se tu spomenuo Sanader, ali ne i činjenica da nas je ta njegova nesumnjiva ljepota mediteranski šarm najprije zavela, a onda odvela gdje nas je odvela. Začudno je pomalo i to da se autori nisu sjetili nesumnjivog kralja ljepote i funkcije ne ovim prostorima, Nadana Vidoševića. Jer, nije se baš za svakoga govorilo, niti će skoro, da je lep ko greh. Ex premijer Milanović je dobio sličicu na ekranu, ali ako se čekao Bernardić da bi se asovi kompletirali, nije li to makar usputno priznanje da Milanović nije bio lijep!? Žene su dobile malo prostora, neki nesumnjivi ljepotani su zaobiđeni, a o drugoj strani medalje, o uspjehu kad si manje lijep ako ne i ružnjikav, nije se ni govorilo, pa makar da je u šali i pošalici. Ali, imamo najljepšu političku elitu, u regiji, a bome i šire. I što sada!? Sada se možemo, narodski rečeno, ćapat za guzicu, što od jada, a što do muke.

Elem, glasilo smo za ljepotu, birajući missice i mistere umjesto političara. Ili smo, nije nemoguće, njihovo zalaganje za mir i blagostanje, izjednačili s onim apelom za mir u svijetu što ga prakticiraju na natjecanjima što ih je donedavno organizirao dobri Donald Trump. Pa kada stignu prvi obračuni po novoj poreznoj reformi, sjetite se kako je premijer lijep. Ili kada vam digne živce predsjednica što u javnosti diže noge na stolac isprede sebe, ako se već ne fotografira po dalekim zemljama s barjakom koji hrvatski nije, sjetite se kako je lijepa, nama najljepša. Ili kada vam Božo Petrov krene objašnjavati da kum nije dugme, i da nije to ništa loše kad kuma kreneš uhljebit, i da je kumstvo politička funkcija, i da će s Mostom otići svatko tko s Mostom dolazi, isto se sjetite kako je lijep, umjesto što računata koliko bi to trebalo imati državnih fotelja da se usreći sva šira i uža rodbina dičnih Mostovaca. A kada vidite Bernardića ne pokušavajte nemoguće ne bili se prisjetili nekog njegovog velikog poteza, već samo zažmirite i sve će procvast od ljepote.

Rezervirano za lijevo

Topimo se u ljepoti čak i kada Glasnović govor. A za to vrijeme podno pozlate, dolje negdje na kraju hranidbenog lanaca, među opijenima ljepotom kulja crnilo svake vrste, netrpeljivost, zloća. Ljubitelji lijepoga skriveni u bespućima virtualnog, traže naokolo kurve, četnike, parazite, srbofile, mrzitelje svega hrvatskog. I nije to više rezervirano za one lijevo. Lijepe se etikete gdje se stigne, jer svatko je na nišanu za kojeg je procijenjeno da se još nije jasno svrstao i da ne vidi da su mu prvi susjedi, paraziti, mrzitelji svega hrvatskog i tako to. Suspektan je svatko, dobar samo da mu se nasrne na privatnost, na pravo da govori i misli, na ružnu naviku da još uvijek zna reći hvala, molim, dobar dan.

Sumnjiv je svatko tko još uvijek ima iluziju da postoji neki sustav vrijednosti, onaj bazični osnovnoškolski, kojeg valja poštivati. I nema opravdanja za one koji se svrstati ne žele. Možeš odavno biti u mirovini, imati iza sebe posve apolitičan život, biti običan neki građanin koji se trudi pošteno raditi i ništa više, ma moraš se svrstati. Jer da si pravi valjda ne bi mirovinu zaslužio u kombinatu koji se zove recimo Jugoplastika. I da si pravi valjda se ne bi spominjao da je kolinje bilo vazda oko 29. novembra iliti studenog. Da si pravi držao bi jezik za zubima, sipao naokolo žuč i na izborima birao kutiju na kojoj je slika sušte ljepote. Svi smo na streljani, možda ta generacija naših roditelja ponajviše, dok ni sama na zna što joj je činiti, braniti neke stare dobre običaje, ili se samo skutriti i čekati da prođe, ili ludilo ili život. Samo, s vrhova ljepote sve se to ne vidi.

Ima Zadar udrugu koja se zove Bleke i konji. Članovi udruge, sve redom sredovječni neki muški rod, onaj u najboljim godinama, odlučili su napraviti kalendar od čije prodaje će sve otići put socijalne samoposluge, da se kupi svega i da je puna svim i svačim u dane od blagdane. A da bi se prodavalo bolje momci su se skinuli skoro pa do kraja. Eno ih kako poziraju uz kosilicu, miješalicu za beton, dok ribare, polijevaju lozu. Ne skriva se tu nište, ni višak ni manjak kila, ni ćelava glava, ni godinama načeta stražnjica. Nije baš Pirelijev kalendar, ali nije ni daleko. U zemlji koja cijeni ljepotu više nego išta, momci su povukli jedini moguć potez. Sudeći prema prilogu RTL-a i biračko tijelo je bilo tu negdje na tom tragu, ali je, za razliku od markantnih Zadrana, putem nešto gadno zgriješilo. Gaće su, naime, spuštene do koljena, ali se humano nije dogodilo ništa osim što nam je lagano umirati u ljepoti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka